Sari direct la conținut

În Bahmut, soldații ucraineni cred că ar trebui amânată contraofensiva: Vehiculele militare se blochează în nămol / Cu toate acestea, până și rușii se pregătesc de contraofensiva Ucrainei

HotNews.ro
Soldati ucraineni in transeele de langa Bahmut, Foto: Peter Druk / Xinhua News / Profimedia
Soldati ucraineni in transeele de langa Bahmut, Foto: Peter Druk / Xinhua News / Profimedia

Din tranșeele noroioase, sub focul forțelor ruse aflate la 200 de metri distanță, soldații ucraineni răniți de lângă Bahmut, unde are loc cea mai sângeroasă bătălie a războiului lansat în urmă cu 13 luni de Moscova, sunt evacuați în condiții extreme, relatează AFP. Pe terenul moale după sfârșitul iernii, militarii ucraineni care încearcă țină piept rușilor în zona Bahmut spun că încă nu a venit momentul contraofensivei. „Orice armament greu care se aventurează aici se va bloca și va deveni o țintă. Încă nu poate fi vorba de o contraofensivă”, a spus soldatul.

„Dacă unul dintre noi are o problemă, trebuie să-l cărăm timp de unul până la trei kilometri, până la cel mai apropiat loc unde poate fi îngrijit”, explică un soldat ucrainean în această porțiune a frontului situată la câțiva kilometri de orașul Bahmut, în estul Ucrainei.

„Chiar și o rană ușoară poate fi fatală în aceste condiții”, adaugă el, în timp ce focurile de artilerie se aud în apropiere.

Acest tip de dificultate este doar un exemplu al problemelor pe care armata ucraineană trebuie să le rezolve în pregătirea contraofensivei pe care o promit de săptămâni întregi împotriva forțelor ruse.

Este necesar în primul rând să se acumuleze muniție, să se recruteze noi trupe de asalt și să le antreneze în mânuirea armelor și a vehiculelor blindate livrate de occidentali.

Observatorii acestui război cred că Ucraina ar putea contraataca în săptămânile următoare.

Dar în aceste regiuni cu teren moale la sfârșitul iernii, militarii care încearcă țină piept rușilor spun: nu încă.

„Orice armament greu care se aventurează aici se va bloca și va deveni o țintă. Încă nu poate fi vorba de o contraofensivă”, a spus soldatul.

Jurnaliștii AFP care se îndreptau spre linia frontului în zona Bahmut au putut vedea soldați ucraineni ocupați să-și elibereze vehiculul blocat.

Un comandat ucrainean spune că rușii se pregătesc pentru contraofensiva Kievului

Dar, observând imaginile zonei trimise de drone, Evgheni, comandantul unui batalion ucrainean, crede că asaltul este inevitabil.

„Va veni, e evident. Situația de pe front o cere. Dar o contraofensivă poate fi lansată doar atunci când forțele inamice sunt epuizate”, a declarat pentru AFP ofițerul de 42 de ani.

„Trebuie să-i blocăm astfel încât să nu-și poată regrupa forțele”, a spus el, explicând că forțele ruse trimit valuri de recruți nepregătiți în pozițiile sale de atac înainte de a lansa acolo luptători mai experimentați.

Pe baza interceptărilor radio și a imaginilor din drone, el crede că forțele rusești, deși își mențin forțele acolo pentru a prelua controlul deplin asupra Bahmut, se pregătesc de fapt pentru o contraofensivă ucraineană.

„Inamicul a început să pună mine în fața pozițiilor lor, ceea ce înseamnă că sunt la capătul drumului. Se pregătesc să se apere”, a spus el.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, care se află în prima linie în Bahmut, nu a spus altceva săptămâna aceasta.

„Soluția ideală ar fi să anunțăm încheierea conflictului și să spunem tuturor că Rusia și-a atins obiectivele – într-un fel le-am atins”, a spus acesta într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Evgheni Prigojin susține că la ora actuală „opțiunea ideală” ar fi ca Rusia să înceteze faza activă a „operațiunii militare speciale” și să se „înfigă ferm” în teritoriile ucrainene ocupate, scrie The Kyiv Independent. Analiștii de la ISW cred „bucătarul lui Putin” pregătește terenul informațional pentru a exploata un eșec militar rusesc în cazul în care contraofensiva ucraineană planificată va avea succes.

Pentru civilii care au refuzat să fugă și au îndurat deja mai bine de un an de lupte, perspectiva unei contraofensive nu schimbă prea mult lucrurile.

La câțiva kilometri de Bahmut, în satul Kalinivka, Vera Petrova, în vârstă de 71 de ani, își arată casa deja parțial distrusă. „Dacă îmi va fi distrusă casa, voi locui în pivniță”, spune ea, fără să reacționeze la explozia obuzelor.

Pe această stradă mărginită de cireși și case părăsite au mai rămas doar vreo zece locuitori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro