Pastile cu vopsea, praf de caramida si ceara de parchet. Fenomenul medicamentelor contrafacute, o afacere de miliarde de dolari
Piata medicamentelor contrafacute concureaza ca valoare marile companii farmaceutice, estimandu-se ca, anul acesta, volumul global de vanzari va atinge nu mai putin de 75 de miliarde de dolari. Deosebit de periculoase, ele pot contine substanta activa* in procent cu mult peste doza admisa, dar si metale grele, arsenic, acid boric sau ceara de parchet. Astfel, „intr-un laborator ilegal de productie din Columbia, pentru a se obtine culoarea exacta a unui medicament, s-a folosit o vopsea pe baza de plumb, iar pentru luciul specific, ceara de parchet„, a povestit Steve Allen, oficialul unei companii farmaceutice. „In procesul de conglomerare pentru comprimare, s-a utilizat praf de caramida, iar ca efect special se foloseste uneori acid boric, cu efecte grave in insuficienta renala. Intr-un laborator din Egipt, culoarea Viagrei contrafacute a fost obtinuta cu tuş albastru.”
Citeste intregul articol, vezi GALERIE FOTO si comenteaza pe MedLive.ro.
Medicamente contrafacute in Romania
In perioada 2004-2010, au fost descoperite in 92 de tari 63 de milioane de tablete si fiole contrafacute, precum si substanta activa care ar fi putut fi folosita pentru fabricarea ilegala a inca 64 de milioane de tablete si fiole. In farmaciile din Romania nu au fost gasite medicamente contrafacute si nici laboratoare de fabricare ilegala a medicamentelor. Medicamentele contrafacute – doar pastile, fara ambalaj – sunt aduse din afara tarii, impachetate in pungi de plastic cu un volum de circa 3 litri, motiv pentru care au putut fi confiscate mii de pastile la un singur transport depistat, a declarat Gabriel Turcu – reprezentant REACT Romania. In Romania „nu exista cazuri de fabricare, doar import si distributie”, a adaugat el. Din cateva orase mari (Bucuresti, Suceava, Iasi etc., potrivit cercetarilor derulate de autoritati), acestea se vand prin intermediul farmaciilor online, prin anunturile online pe portalele locale, in cluburi si centre de fitness.
Internetul este in acest moment principalul canal de distribuire a produselor contrafacute. Cat priveste actiunea autoritatilor, pana acum, in Romania exista noua cazuri penale pe contrafacere de medicamente. Dintre acestea, trei sunt in instanta, iar o persoana a fost condamnata si executa pedeapsa cu inchisoare.