Sari direct la conținut

VIDEO Sofia Vicoveanca: Am votat la Roma si am invitat toti romanii sa se duca sa voteze

HotNews.ro

Cartierul Tor Bella Monaca, unul din cele mai populate cu romani de la Roma, este situat putin in afara capitalei, imediat dupa centura- GRA (Grande Raccordo Annulare), cum ii zic italienii. Aici strainii, si mai ales romanii, nu sunt priviti cu ochi buni de localnici. In ultimii 3 ani, de la omorul atribuit lui Romulus Mailat, in cartier s-au inregistrat cele mai multe atacuri xenofobe la adresa conationalilor nostri. Duminica, strazile sunt pustii la Tor Bella Monaca. Chiar si autobuzele trec din jumatate in jumatate de ora.

Ajungem aici cu putin inaintea pranzului, in cautarea sectiei de vot. Avem adresa de pe situl MAE, dar la fata locului e mai greu sa te orientezi. Intamplarea face sa ne intalnim cu o romanca si o intrebam unde este sectia de votare: “Nu stiu, mama, ca eu sunt de la tara”, ne raspunde femeia, incercand cumva sa se justifice.

Dupa o jumatate de ora ajungem in sfarsit, pe o straduta dosnica, in spatele celei mai impunatoare cladiri din zona: teatrul Tor Bella Monaca. Un flux continuu de grupuri de romani ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Sectia de votare Roma 3 este amenajata in incinta unei sali de cinema a primariei sectorului VIII al Romei. La Tor Bella Monaca, primul roman a pus stampila pe buletinul de vot la ora 7:05. La turul I, aici au votat peste 650 de conationali, aproape cat alegatorii romani din intreg New Yorkul. Romanii vin cu familia si copii, uneori cu prietenii. Majoritatea sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, imbracati elegant, de sarbatoare. Formularele de declaratie pe propria raspundere se impart de catre organizatori si se completeaza inaintea intrarii in sectie.

La urne, atmosfera e linistita si calma. Un tanar preda stampila, apoi se adreseaza presedintei comisiei: “Musulmanii au in sectia de vot Coranul, nu credeti ca ar fi bine sa avem si noi o Biblie la urne?”. Zis si facut, ii inmaneaza un exemplar al cartii sfinte. Un moment de incertitudine, apoi presedinta comisiei electorale ia Biblia si promite ca va semnala solicitarea la autoritatile centrale.

Afara, proaspetii alegatori mai stau la o vorba, nu doar despre politica. Ii intrebam pe romanii care au votat, cum e sa-si aleaga presedintele din strainatate: “Este important ca romanii din strainatate sa voteze, pentru ca ei sunt legati de tara lor. Eu cred ca Romania acum are un viitor, si viitorul nu poate fi decat al romanilor”.

“Speram ca presedintele Romaniei sa participe la problemele romanilor din diaspora”

“E o atmosfera senina acum, a venit multa lume. Romanii din strainatate au demonstrat ca sunt interesati de ceea ce se intampla in tara. Ne asteptam , totodata, ca presedintele tarii sa participe la problemele noastre, ale romanilor din diaspora”, ne declara un alt tanar abia iesit de la urne.

Lasam cartierul Tor Bella Monaca in linistea duminical- electorala si ne indreptam spre Consulatul Romaniei, aflat in cealalalta parte a capitalei: in cartierul EUR. Aici atmosfera este cu totul alta: peste 150 de persoane asteapta la coada, in fata cladirii consulare. Si aici, organizatorii impart formularele cu declaratiile pe propria raspundere, catre toti cei aflati la coada.

La rand, atmosfera este aproape joviala. Se glumeste, se fac pronosticuri. Unii mai ridica vocea si intra in polemica cu privire la candidatul preferat. Un barbat scoate un termos si ofera cafea celor prezenti: “Da’ sa iasa cine trebuie, ca noi avem rabdare sa stam la coada”, le spune celor care servesc cafeaua calda. O maicuta se apropie dinspe poarta consulatului. Cauta unde se termina randul: “am venit sa votez si eu”, ne explica, cu stoicism in glas, pregatita sa astepte chiar si o ora jumatate. “Daca sunteti de la ziarele lui Geoana, nu va dau nicio declaratie”, ne spune un barbat cu un aer plin de suspiciune.

Multi dintre romanii din fata consulatului voteaza pentru prima oara in afara tarii: “Am venit sa caut un loc de munca acum 5 luni de zile. La primul tur nu am votat, nu stiam unde este sectia. Acum, am aflat de la prieteni”, spune Mihai, un ardelean de circa 40 de ani. Putin mai departe, Corina abia a completat formularul: “M-am uitat prin preajma, poate recunosc pe cineva. Sunt de 12 ani in Italia la munca, dar e prima oara cand votez. Anul trecut am vrut sa o fac, dar nu aveam resedinta aici. Votez pentru ca sper, ca intr-o zi, sa ma intorc in tara”. “Am votat pentru ca viitorul presedinte sa continue ceea ce a inceput”, adauga alt tanar.

Sofia Vicoveanca: “Am votat la Roma”

E ora 16, si printre aspirantii alegatori se aude vestea, ca la doi pasi de consulat, in curand va incepe un concert al Sofiei Vicoveanca. Unii au deja invitatii sau bilete.

Ajungem si noi la Auditorium Seraphicum, – cateva sute de metri de Consulat. Sala e plina ochi: cele 600 de locuri s-au ocupat de mult, zeci de romani stau pe scari si in picioare. Multi dintre ei au votat si apoi au venit sa-si termine serata, in ziua de Sfantul Nicolae, cu un program de colinde din Bucovina si dansuri populare romanesti. Surpriza zilei, la final, ne-o face chiar indragita solista, abordata special de corespondentul HotNews.ro in spatele cortinei: “Daca am votat? Desigur, am votat la consulat, si am invitat toti romanii sa se duca sa voteze!”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro