Românii la urne in Italia: “Votam, e un drept al nostru. Poate intr-o zi ne intoarcem in tara”
Accademia di Romania ora 11,30. La cele doua sectii de vot organizate in incinta institutiei, lumea asteapta la coada sa voteze: zece, cincisprezece, chiar douazeci de persoane. Centrul cultural roman e situat intr-unul din cartierele – chic ale Romei – Parioli, iar romanii au venit cu masinile personale, dar si cu tramvaiul, care opreste exact in fata sectiei de votare.
In sectia de vot sunt amenajate si doua mese cu scaune, iar unul din membrii comisiei da instructiuni persoanelor prezente la rand. Alegatorii semneaza doua declaratii pe propria raspundere, in care se angajeaza ca nu vor vota in alte sedii electorale.
Completarea celor doua formulare ingreuneaza mult procesul electoral. Oamenii cauta in pasaport codul numeric personal: “Ce adresa pun, cea din Italia, sau cea din Romania?” sau “Eu trebuie sa completez autodeclaratia chiar daca am domiciliul in Italia?”- sunt doua din intrebarile cele mai frecvente adresate membrilor comisiei.
La iesirea din sectie a aparut si o echipa Rai, pentru principalul telejurnal din Italia. In calitate de jurnalista romanca, sunt invitata sa ma alatur realizatorilor.
Cativa intervievati nu ezita sa declare numele candidatului ales. Multi sunt emotionati si decisi. “Votam, e un drept al nostru. Poate intr-o zi ne vom intoarce in tara”, spune Viorica, 43 de ani. “Votez pentru mai multa justitie si dreptate”, declara Marcel, 52 de ani, muncitor la Roma.
Spre deosebire de alegerile parlamentare de anul trecut, azi se poate vota cu orice document de identitate valabil romanesc. Nu este obligatoriu domiciliul in Italia.
Dupa vot, multi romani se intalnesc la statia de tramvai. Mai leaga o vorba, dar fara sa spuna direct cu cine au votat. “Sunt de 11 ani in Italia, am venit la fiecare votare”, ne spune Emanuel din Suceava. “Si, cel mai probabil, vin si la turul doi”, adauga el. Alti doi romani comenteaza dezbaterea televizata de vineri seara si replicile candidatilor. “Ce ziceau ultimele sondaje?”, se intreaba in drum spre casa, Viorel, 46 de ani.
La celalalt capat de linie al tramvaiului 19 se ajunge in cartierul Centocelle, periferia sud-est a Romei, unul din cele mai populate cartiere cu romani. Chiar in piata si in parcul din fata statiei, sunt cateva grupuri de conationali, iesiti la plimbare profitand de soare si vremea calduroasa. E ora 14, si doua familii cu copii servesc o pizza la o terasa. Nu se discuta deloc despre politica “Ati fost la vot?”- “Oricum mai e un tur, vedem atunci”, ne spune Liviu.
Mai incolo, pe o banca, stau la soare doua romance, ambele “badante”, au in grija doua batrane italience. “Se voteaza si in Italia? Nu stiam, oricum ce castig eu daca votez? Tot aici, dupa batrana trebuie sa stau, in fiecare zi”.
La sectiile de vot din nordul Italiei situatia este asemanatoare cu cea de la Roma. La Padova si la Torino sunt cozi in fata sectiilor. “Sper sa nu vina toata lumea abia la sfarsitul zilei, ca sa aiba timp sa voteze toti”, ne-a declarat Dumitru Ilinca, unul din membrii comisiei de vot de la Padova.
In Italia s-au organizat 55 de sectii de vot, fata de cele doar 20, puse la dispozitie anul trecut. Cele mai numeroase sunt in regiunea Lazio: la Roma cinci sectii, plus cele din provincia capitalei, in cateva localitati cu o mare concentratie de romani: Ladispoli, Sezze, Marcellina, Viterbo, Guidonia, Fonte Nuova. Mai multe institutii italiene au pus la dispozitie propriile localuri pentru scrutinul de azi: Sala Consiliului din Primaria orasului Guidonia, Palatul Culturii la Varese, Biroul electoral al orasului Bari. La Napoli, romanii voteaza la sediul Politiei rutiere. La Rimini, in schimb, sectia electorala a fost infiintata in incinta unui centru comercial, iar la Catania, in Sicilia, romanii isi aleg presedintele nici mai mult nici mai putin decat in sala oficiala rezervata celebrarii casatoriilor civile.