Sari direct la conținut

Cehia si-a exprimat preferinta pentru portofoliile energie, dezvoltare regionala, transporturi sau justitie

HotNews.ro

Autoritatile cehe vor decide formal pe cine trimit in Colegiul Comisarilor dupa alegerile anticipate din octombrie, insa au indicat preferinta pentru postofolii ca energie, transporturi, dezvotare regionala sau justitie si afaceri interne. In functie de portofoliu, spun cehii, vor decide persoana care il va ocupa.

Situatia din Republica Ceha este destul de complicata, avand in vedere ca vor fi alegeri anticipate in octombrie 2009. Guvernul actual a spus in repetate randuri ca ar fi de dorit sa existe un candidat si optiunea pentru un portofoliu cat de curand posibil, insa cele doua partide importante – Civic-democrat al lui Mirek Topolanek si Social-Democrat al lui Jiri Paroubek au decis sa amane decizia pana dupa alegeri.

Insa mai multi oficiali cehi au indicat preferinta si interesul pentru portofoliile energie, dezvoltare regionala, transporturi sau justitie si afaceri interne.

Cat despre un potential candidat, Partidul Civil Democrat a refuzat sa vehiculeze vreun nume, spunand ca persoana desemnata va depinde de portofoliul primit. La randul lor, social-democratii au spus ca actualul comisar ceh, Vladimir Spidla, care detine potofoliul angajare, afaceri sociale, ar putea ramane in Colegiul Comisarilor, insa nu resping nici ideea de a-l sustine pentru acest post pe candidatul lor la presedintie, cu sanse reduse, economistul Jan Svejnar. Acesta ar putea fi sprijinit si de crestin-democrati, un partid mic din Parlamentul de la Praga, insa el a spus ca nu vrea sa fie o victima a luptelor pre-electorale si ca nu accepta aceasta nominalizare, cel putin pana in acest moment.

Pe de alta parte, sansele lui Spidla (social-democrat) de a fi in continuare in Colegiul Comisarilor nu sunt certe, atata vreme cat liderii partidului lui Topolanek au spus ca nu il vor sustine.

Articol realizat cu sprijinul retelei EurActiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro