Sari direct la conținut

Kommersant: Moscova cauta un nou partener in Moldova: Marian Lupu pare a fi favorit 

HotNews.ro

Alegerile din Republica Moldova au determinat Rusia sa caute un alt interlocutor la Chisinau, crede presa rusa. In discutii neoficiale, diplomatii si politicienii rusi recunosc faptul ca liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ar putea deveni un partener de discutie, daca va cumula greutatea politica necesara, noteaza Kommersant.

„In orice caz, secretarul CSI, Serghei Lebedev, care a fost la Chisinau pentru a urmari derularea scrutinului, a fost tocmai in circumscriptia electorala unde a votat Lupu”, precizeaza cotidianul rusesc.

Nici comunistii, dar nici opozitia nu au intrunit majoritatea pentru alegerea presedintelui, dar, daca se aliaza, opozitia poate, pentru prima data in ultimii opt ani, sa formeze un guvern necomunist.

Desi Moscova i-a sustinut pe comunisti, mizand pe strategia „raului cel mai mic”, politicienii rusi se vor orienta catre alti lideri decat Vladimir Voronin, apreciaza publicatia rusa, intr-un material amplu realizat pe marginea alegerilor de miercuri.

Kommersant subliniaza, insa, faptul ca societatea si clasa politica din aceasta tara sunt profund divizate in urma protestelor violente de la 7 aprilie, dar aproape toate partidele moldovenesti vorbesc despre un parteneriat strategic atat cu Moscova, cat si cu Bruxellesul.

Partidul Democrat – senzatia scrutinului

Cotidianul Vremia novostei crede ca scorul realizat de Partidul Democrat constituie senzatia alegerilor din Republica Moldova.

Popularitatea formatiunii, care in aprilie nu a reusit sa treaca pragul electoral, a crescut dupa ce la conducerea ei a venit Marian Lupu, cel care, la inceputul lunii iunie, si-a anuntat plecarea din Partidul Comunist.

Cedand de buna voie functia de sef al PD, Dumitru Diacov a declarat, pentru VN: „O parte dintre alegatorii care au votat anterior cu opozitia de dreapta, si-au schimbat optiunea dupa evenimentele de la 7 aprilie si au ales Partidul Democrat. Iar unii dintre adeptii comunistilor, dezamagiti de rezultatul celor opt ani de guvernare a acestora, au trecut de partea lui Lupu”.

Politica plurivectoriala – obligatorie

RBK Daily, intr-un articol intitulat ‘Rusia, dincolo de mantinela’, scrie ca, potrivit observatorilor, alegerile au impartit tara dupa principiul Est sau Vest, sau, „mai simplu spus, Romania, UE sau Rusia”.

Dar, sustine seful Centrului pentru analize strategice si prognoza al Moldovei, Serghei Nazaria, „sub Voronin relatiile dintre Chisinau si Moscova au fost dintre cele mai proaste din istorie. In plus, este o prostie sa afirmi ca optiunea intre Rusia si Romania a fost deja transata. Indiferent de cine va veni la putere, el este obligat sa promoveze o politica plurivectoriala”.

Nazaria afirma ca, in pofida faptului ca majoritatea moldovenilor sunt, in general, de orientare pro-rusa, elita priveste, intr-un fel sau altul, spre Occident, iar Rusia, oricare ar fi rezultatele alegerilor, va ramana dincolo de mantinela prioritatilor moldovenesti de politica externa.

In opinia lui, comunistii moldoveni au nevoie de Rusia numai pentru a-si pastra puterea. Dar, imediat ce apele se vor limpezi dupa alegeri, relatiile dintre Moscova si Chisinau se vor raci din nou.

Surse RBK din MAE rus spus ca noua strategie a relatiilor cu toate tarile CSI este in curs de elaborare si ca in Moldova miza va fi pusa pe forte politice mai previzibile si mai adecvate.

Filat: pleacarea comunistilor, in avantajul Rusiei, Ucrainei, Romaniei si UE

Pleacarea comunistilor de la putere este in avantajul tuturor: atat al Rusiei, cat si al Ucrainei, al Romaniei, precum si al Uniunii Europene, spune presedintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat.

„A venit timpul pentru o viata normala in aceasta tara, care sa intretina relatiile firesti cu toti partenerii, dar, in primul rand, cu propriul sau popor. Incepand de joi, 30 iulie, cetatenii Moldovei vor trai deja intr-o alta tara, o tara libera si democratica”, a afirmat politicianul.

Rusia, China si creditul de un miliard de dolari

Unii analisti cred ca Rusia a intervenit pe langa China pentru ca Beijingul sa acorde Republicii Moldova un credit de un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructura, gest care a surprins mediile analitice de pretutindeni.

Politologul rus Serghei Markov nu a exclus posibilitatea ca insasi Rusia sa fi rugat Beijingul sa acorde Chisinaului o mana de ajutor, pentru a stopa tendintele pro-occidentale din aceasta republica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro