Sari direct la conținut

Berlinul isi cumpara linistea. 110 tigani din Romania primesc 27.000 de euro pentru a se reintoarce in tara

HotNews.ro

Nemaistiind cum sa solutioneze problema grupului de cersetori si stergatori de parbrize din Romania care au invadat luna trecuta capitala Germaniei, primaria din Berlin-Centru a bagat mana in buzunar. In buzunarul public. 250 de euro de adult si 150 de euro de copil peste 14 ani a fost platit tiganilor ca sa plece. Acestia au invadat un parc, apoi o biserica berlineza, cerand sedere si locuinte de durata. Ei fac, de o luna, capul de afis in presa „de imigratie“ germana.

Politicienii germani au opinii impartite despre oportunitatea acestui gest financiar, unii sunt sceptici ca problema ar fi astfel rezolvata. Presa scrie ca grupul de tigani a parasit joi Berlinul, cu destinatia Bavaria. Consulul Remus Marasescu, de la Ambasada din Berlin, a luat de doua ori legatura, la sfarsitul saptamanii trecute, cu grupul de nomazi.

Acestia se aflau in drum spre Hof si Nürnberg si afirmau ca pleaca mai departe, urmand sa paraseasca Germania. „Cred ca oamenii au inteles ca trebuie sa respecte contractul pe care l-au semnat.“ La primirea banilor de la primaria din Berlin, tiganii au trebuit sa semneze ca folosesc acesti bani pentru transport si reintoarcerea in tara de resedinta. Dupa cum se pare, o mare parte din grup provine din Rosiorii de Vede, judetul Teleorman.

Berliner Kurier relateaza insa despre unii dintre nomazi ca „veniti la Berlin cu masini cu numere de inmatriculare britanice. Altii, vorbeau si spaniola.“ Tiganii veniti la Berlin au actionat in grup, cerand autoritatilor germane „locuinte stabile“, in care sa fie gazduita intreaga „mare familie“. La mijlocul lunii mai, 60 dintre ei au campat in parcul Görlitz, apoi au invadat, ilegal, o gradinita din casa culturala Bethanien din Berlin.

In 28 mai, la vederea autobuzelor trimise de autoritati ca sa-i transfere intr-un camin din Spandau, tiganii -ajunsi intre timp la numarul 100- au fugit, cu copii si bebelusi cu tot, intr-o biserica din Wrangelstrasse. „Au intrat pur si simplu inauntru si au zis ca vor sa ramana“ a declarat o persoana din administratia bisericii St.-Marien-Liebfrauen-Kirche. Preotul Olaf Polossek a spus „Am fost luati pe nepregatite“. „Trebuie vorbit cu oamenii, insa aceasta situatie nu poate fi de durata“ a mai adaugat el.

Senatoarea pentru probleme sociale Heidi Knake-Werner (Linke) a avansat atunci solutia cazarii nomazilor intr-un lagar de refugiati din Motardstrasse (Siemensstadt), unde acestia urmau sa primeasca si hrana, si ingrijire medicala. Propunerea a fost refuzata initial, solutia de cazare fiind catalogata drept internare intr-un „lagar de expulzare“.

Ca cetateni romani, etnicii sinti si roma din Romania beneficiaza de libertate neingradita de miscare pe teritoriul Uniunii Europene. Senatorul pe probleme de interne Ehrhart Körting (SPD) considera insa ca, „desi intrati in Germania ca turisti, acesti Roma nu sunt nici oameni in vacanta, nici cautatori de oportunitati de angajare, in sensul legislatiei europene“.

Intr-un reportaj al Bild online se descrie peisajul din biserica dupa asediul de la finele lunii mai: „Culoarele dintre banci erau pline de carucioare de cumparaturi de la magazine, cu bunurile cetatenilor roma. Copiii se jucau pe treptele spre altar „prinsa“ si in firidele de impartasanie „v-ati-ascunsea“. Mamele cu bebelusii lor dormeau jos pe pături, barbatii, pe bancile de rugaciune. Pe podea, coji de banane, doze de Cola, pungi goale de chips-uri.“

Pana la urma, biserica a fost eliberata de ocupantii spontani, care au fost timp de mai bine de doua saptamani gazduiti, hraniti si asistati social in caminul din Motardstrasse. Acolo, au inceput sa curga alte reclamatii, printre care si „traficarea unei capre, cumparate de la un macelar“. Christoph Meyer (FDP) a vorbit atunci despre „capitularea statului in fata ocupatiei unor terti“.

Solutia celor 250 de euro cash pentru benzina sau bilete de autobuz catre patrie provine din bugetul social al administratiei senatoriale berlineze, deci din bani publici. O purtatoare de cuvant a administratiei a spus ca „daca nu se respecta intelegerea si nu se intorc in tarile lor de bastina, semnatarii sunt obligati sa restituie banii.“

Faptul ca tiganii au solicitat de la statul german „locuinte pemanente“ este pus si pe lipsa de informare, sau informarea eronata provenita din anumite cercuri, cu privire la drepturile cetatenilor comunitari. De aceea, senatoarea pe probleme sociale Knake-Werner a anuntat ca la Berlin se intentioneaza „infiintarea unui birou de consiliere pentru roma, drepturile si sansele acestora, dupa modelul biroului existent deja la Frankfurt“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro