Sari direct la conținut

Spalatorii romani de parbrize agaseaza soferii francezi

HotNews.ro

Locuitorii unor orase de provincie din Franta sunt agasati de romanii care stau la intersectii si spala parbrize, de cele mai multe ori impotriva dorintei soferilor, relateaza La Depeche. Conationalii nostri par sa prefere orasele mici, unde concurenta este mai redusa decat in aglomeratia pariziana, de pilda.

Cotidianul francez relateaza situatia din orasul Agen unde, tot mai des, echipe de cate trei persoane se pozitioneaza in fata masinilor oprite la semafor si incep sa spele parbrizele, chiar daca soferii spun ca nu vor acest lucru. In plus, ei distribuie pliante si isi asteapta recompensele financiare.

„Bat in geam daca nu le dai macar un euro. Nu se multumesc cu cativa centi”, a povestit un comerciant din apropierea unei intersectii. Un sofer subliniaza ca romanii devin chiar periculosi, pentru ca impiedica desfasurarea traficului in bune conditii: „Multi conducatori auto trec pe culoarea portocalie pentru a-i evita sau blocheaza intersectia pentru ca nu au terminat de spalat parbrizul si se face verde”.

Zi de zi, politia municipala primeste apeluri de la cei agasati, mai scrie La Depeche. Intr-un joc de-a soarecele si pisica, cei vizati scapa de politie de fiecare data, revenind in intersectiile in care isi castiga banii. „Avem portbagajul plin de sticlele pe care le pierd cand fug”, declara seful politiei.

„Am inmultit controalele de identitate, cu respect, intrucat nu trebuie sa uitam de aspectul umanitar al acestor situatii”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei din Agen, Andre Gounou. „Insa nu ii putem lasa sa se stabileasca aici. Ei deranjeaza locuitorii. Scopul este sa ii deranjam, sa ii descurajam sa se stabileasca pentru mai mult timp”, a mai spus oficialul. „In acelasi timp, un vid juridic ne impiedica sa facem mai mult, in masura in care cersetoria, chiar daca este penibila, nu este agresiva”. Practica romanilor nu poate fi sanctionata penal, in lipsa unor prevederi legale.

Romanii in cauza, precizeaza La Depeche, au ajuns din Toulouse si Bordeaux cu trenul. Cei mai multi sunt tineri, au domicilii si locuiesc legal in Franta, sub cererea de azil politic sau sub pretextul unui sejur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro