Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Guvernul Boc combate criza cu anti-masuri; Justitia intra in toamna in faliment; Antiviralele scose din farmaciile cu circuit deschis; Reinvie traficul de tigari

HotNews.ro

Ancheta in Elvetia dupa ce politia a scris in pasapoartele unor romi termenul “cersetor” Masura este ilegala, chiar daca cersetoria este considerata infractiune in Elvetia. Autoritatile elvetiene au declansat o ancheta dupa ce termenul „cersetor” a fost scris de politie sau de oficiali locali in pasapoartele unor romani de etnie roma, relateaza site-ul 20minutes.ch. „Nu a fost dat nici un ordin privind introducerea unor mentiuni in pasapoartele cersetorilor romi”, declara Antonio Pizzoferrato, seful Serviciului de ordine publica din Geneva. „Serviciul de ordine publica nu poate controla pe oricine, pentru ca nu intra in resortul sau”, da asigurari Antonio Pizzoferrato. Cu toate acestea, Serviciul de ordine publica poate face recensamantul cersetorilor si poate informa serviciile sociale. Pe mai multe pasapoarte ale unor romi romani din Geneva s-a descoperit mentiunea „cersetor”, introdusa de politie sau de oficiali locali. „Este vorba de o infractiune”, scrie Cotidianul.

Legea “Miclea” vrea sa starpeasca plagiatul si clanurile universitare. Universitatile isi vor putea infiinta singure facultati, dar vor fi penalizate daca nu ofera calitate. Clanurile in universitati vor fi interzise prin lege, iar demnitarii nu vor mai avea dreptul sa conduca universitati: prima lovita, chiar ministrul-rector Ecaterina Andronescu. Noul pachet de legi pentru Educatie, lansat de Presedintie, prevede ca universitatile sa-si stabileasca singure structura, organizarea si functionarea interna, prin Carta universitara. Mai mult, infiintarea facultatilor se face prin decizia Senatului. Si norma didactica este decisa de catre universitate. Astfel, profesorii pot avea la o universitate o norma de doua ore, iar la alta, norma poate fi de 12 ore pe saptamana. “Se introduc, pentru prima data, penalizari severe pentru ineficienta manageriala, deficiente de etica universitara si de calitate, de la suspendarea rectorului pana la nerecunoasterea diplomelor de catre stat si fuzionarea universitatilor sau desfiintarea lor”, se precizeaza in nota de fundamentare a legilor, relteaza Cotidianul.

Guvernul Boc combate criza cu anti-masuri. Planul anticriza al cabinetului Boc a fost pus in practica doar pe jumatate. Daca se va adanci criza, investitiile vor fi reduse. Guvernul Boc da dovada ca tine cu criza. In loc sa aprobe masuri care sa ajute economia, astfel ca romanii sa aiba cat mai putin de suferit, coalitia PSD-PDL a adoptat si implementat masuri care ne ingreuneaza iesirea din criza. Ultima „nazbatie” luata in calcul este reducerea cheltuielilor cu investitiile pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar de 4,6% negociata cu FMI. „In cazul in care se va intampla sa nu se realizeze veniturile, vom reduce si cheltuielile pentru investitii, pentru a respecta tinta de deficit bugetar”, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finante. Una dintre cele mai importante masuri luate de guvern impotriva efectelor negative ale crizei este alocarea a circa 20% din buget pentru investitii. Masura a fost bine primita de oamenii de afaceri, insa ministrii nu au stabilit nici pana in prezent lista cu proiectele mari unde vor ajunge aceste fonduri. Mai mult, luna trecuta, alocarile au fost reduse, prin rectificarea bugetara, la circa 38 de miliarde de lei (8,8 miliarde de euro). Asta dupa ce, in luna ianuarie, premierul Emil Boc promitea 12 miliarde de euro pentru investitii, scrie EvZ.

Asistenta care a zdruncinat sistemul, tratata ca un paria. Asistentei Mihaela Ionita a ajuns sa-i fie teama sa mai mearga la vreo urgenta la spitalul din Slatina, locul unde s-a luptat cu medicii pentru a salva viata unui pacient. Pe 22 ianuarie 2009, Mihai Constantinescu, in varsta de 63 de ani, originar din orasul Draganesti-Olt, murea pe un scaun de pe holul Unitatii de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean din Slatina. Singurul om caruia ii pasa de el era asistenta medicala de pe ambulanta, Mihaela Ionita, care il adusese acolo de la Dragasani-Olt. La trei luni de la momentul de celebritate pe care nu si l-a dorit niciodata, asistenta are de tras de pe urma gestului sau de normalitate. Atmosfera la serviciu a devenit tot mai incordata, iar cadrele sanitare de la spitalul din Slatina o trateaza ca pe o tradatoare. Cat despre inaltii functionari care, pana mai ieri, se inghesuiau sa o felicite, acestia au uitat deja intamplarea, afirma EvZ.

Traficantii de tigari au reinviat in vama Stamora Moravita, de 1 mai, cozile din perioada embargo-ului sub privirile complice ale politistilor de frontiera si vamesilor. Ieri, in jurul orei 16, zona vamii era sub asediu. Aproape o suta de masini erau parcate pe sensul de iesire din tara. Coada se intindea de la bariera de iesire din tara pana undeva inainte de intrarea-n vama, unde un agent de la Frontiera facea selectia. Cei care vroiau sa treaca pe bune-n Serbia erau trimisi pe pista, iar cei care stateau „sa se deschida” la duty-free-uri erau trimisi in spate. „Poate sa sune oricine ca n-am cum sa te las mai in fata”, a incercat agentul sa-l domoleasca pe soferul unui BMW, care vroia sa sara peste rand. „Sa vedem cand ne dau astia drumul. Dupa ce fac tura asta la duty-free imi iau cate tigari pot si dupa aia gata, acasa. Imi ajunge pe azi”, isi facea planul o balabusta, care si-a „infipt ” la tupeu masina cu botul pe contrasens, scrie Gandul.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat in aceasta seara, ca a dat dispozitie catre Agentia Nationala a Medicamentului ca antiviralele sa nu mai fie vandute in farmaciile cu circuit deschis. De acestea se va face uz numai in spitale. Ion Bazac a declarat, la Antena 3, ca nu exista niciun caz de suspiciune de gripa porcina in Romania. In prezent, sunt disponibile 39.000 de cutii cu antivirale eficiente in caz de gripa, a afirmat ministrul de resort. „Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect si, mai mult, cresc rezistenta virusului. Antiviralele se vor administra numai in spitale, unde exista stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz sa fie tratat”, a precizat Bazac. In privinta fabricarii unui vaccin eficient contra gripei porcine, ministrul Sanatatii a explicat ca acesta ar urma sa fie fabricat in luna august, dupa cercetarile necesare, urmand sa fie disponibil in septembrie, scrie Adevarul.

Predoiu a falimentat Justitia. La propriu, Ministrul Predoiu sta intre ciocanul magistratilor si nicovala grefierilor. Nici nu s-a terminat scandalul cu contractul de munca al grefierilor, ca magistratii pregatesc batalia pentru bugetul Ministerului de Justitie. Initiativa consta in mutarea bugetului de la minister la Inalta Curte. Pe scurt, magistratii sustin ca MJ nu gestioneaza cum se cuvine bugetul instantelor si vor independenta administrativ – financiara. In acest sens, judecatorii au intocmit o rezolutie pentru autoguvernarea puterii judecatoresti, care este adoptata in acesta saptamina de toate adunarile generale ale instantelor din tara. O radiografie la buzunarul Justitiei arata cam asa: trecind peste cele 400 de milioane de euro pe care MJ trebuie sa le scoata pentru plata drepturilor salariale restante ale magistratilor si personalului auxiliar, nici bugetul de cheltuieli al instantelor nu e deloc roz. Pina in prezent s-au consumat deja, in medie, cam 50% din banii alocati la capitolul bunuri si servicii in bugetul pe 2009, destinati cheltuielilor de functionare efectiva a instantelor. Cu alte cuvinte, inca trei-patru luni si gata banii. Nici Predoiu nu s-a dat inapoi de la a concluziona, imediat dupa rectificarea bugetara – care a mai tras 61,2 milioane de lei din bugetul MJ – , ca acest lucru va duce la blocarea activitatii instantelor, scrie Academia Catavencu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro