De la doctrine la porci rujati (de Cristian Ghinea)
Ma uit la televizor si vad oameni seriosi zicand ca sunt ba de stanga, ba de dreapta. Analistii fac calcule postelectorale in functie de orientarea doctrinara a partidelor. Despre ce vorbesc acesti oameni? Doua site-uri recente incearca sa faca ceva lumina. Primul a fost www.busolapolitica.ro, de curand a aparut si www.testvot.eu, ceva mai bine structurat ca intrebari. Amandoua preiau o idee buna din afara: utilizatorul este pus in fata unor intrebari privind optiuni economice, politice, sociale, iar la final este comparata pozitia sa cu pozitia diverselor partide politice.
E un exercitiu interesant, va invit sa il faceti. Cele doua site-uri sunt si binevenite, si necesare. Ele fac un pas mai departe decat talk-show-urile sterile din aceasta campanie. De cele mai multe ori, discutiile despre orientari politice de la TV nu sunt mai mult decat un joc cu margele de sticla: politicienii se joaca de-a etichetele. „Stanga” si „dreapta” par a avea la fel de multa substanta ca certurile dintre stelisti, dinamovisti si rapidisti.
Ducand discutia dinspre etichete spre politici guvernamentale, cele doua site-uri ne ofera sansa unei dezbateri de fond. Totusi, ele nu pot acoperi prin forma lipsa de continut a partidelor romanesti. Pozitionarea partidelor fata de intrebarile puse de site-uri nu spune totul. E clar ca intre programele declarate si actiunea politica e o prapastie. Pentru ca a avut Guvernul, PNL reprezinta si cel mai socant exemplu.
Se plaseaza la dreapta in dezbaterea economica si sociala pe ambele site-uri si a guvernat la centru-stanga, asa cum am mai scris aici. S-ar zice ca Partidul Liberal nu are prea multe legaturi cu Guvernul liberal, condus chiar de seful partidului. In vreme ce PNL pare ca sustine ferm reducerea cheltuielilor publice, Guvernul liberal a fost unul cheltuitor, tripland deficitul bugetar in 2008 fata de 2005 si lasandu-ne in fata crizei fara posibilitatea de a creste semnificativ cheltuielile.
In vreme ce PNL afirma ca munca e cel mai bun mijloc de protectie sociala, Guvernul liberal se lauda ca a marit masiv fondurile de asistenta sociala si numarul de asistati. Acelasi Guvern liberal care se apuca acum sa arunce noi bani pentru construirea de locuinte pentru tineri. Din moment ce avem sute de mii de tineri care locuiesc cu parintii, iar statul poate construi cateva zeci de apartamente pe an, e limpede ca tot la nepoti, secretare, consilieri si alti pilosi vor merge.
Un partid care iese cel mai pro-piata la nivel de declaratii ignora piata imobiliara privata care tocmai intra in blocaj financiar si se apuca sa faca case la popor, adica exact ce ar fi facut si Ceausescu. Si, fiindca tot am vorbit de coruptie, aici este calcaiul lui Ahile pentru PNL. Cum coruptia nu este nici de stanga, nici de dreapta, nici anticoruptia nu are culoare doctrinara. Ideal ar fi fost ca oamenii curati din toate partidele (si sunt) sa se fi aliat impotriva coruptilor din toate partidele.
Citeste editorialul integral: