Sari direct la conținut

"Ducesa" – telenovela in costume de epoca

HotNews.ro

Ducesa G este Lady D? Nu, spune Keira Knightley, Ducesa de Devonshire nu este Lady Diana si nu exista nicio conexiune intre cele doua. Dar nu poti sa nu faci legatura pentru ca, asa superficial cum e, filmul lui Saul Dibb isi pierde calitatile de film de epoca pentru a se contrage in portretul stramt al unei femei care incearca inutil sa se elibereze din inchisoarea statutului sau si a mentalitatilor care, in linii mari, se perpetueaza de la o epoca la alta.

Inspirat din viata Georgianei de Devonshire, „Ducesa” este un film cu foarte putin peste mediocru. Daca nu l-ar fi avut pe Ralph Fiennes in rolul Ducelui de Devonshire, ar fi fost de-a dreptul soporific, in ciuda toaletelor elaborate, a scenografiei si a imaginii corecte. Si in pofida prezentei Keirei Knightley, mai insipida ca niciodata.

In postura de sot cu bani si statut, pe cat de marginit pe atat de comic, ca si cum ar fi constient ca si el e o victima a propriului fel de a fi, Ralph Fiennes e singurul din distributie capabil sa adauge ceva tremolouri ariei sale.

Desi negativ, el e singurul care ajunge sa ne devina simpatic. Poate pentru ca personajul sau e cel mai bine scris, cel mai carnos.

Casatorit cu mult mai tanara Georgiana (Keira Knightley), de la care asteapta un mostenitor de sex masculin, ducele o introduce pe sotie destul de devreme in secretele mariajului de circumstanta.

Aceasta va trebui sa se straduiasca sa procreeze, dar si sa inchida ochii la aventurile sotului, pastrand in acest timp aparentele unei sotii fericite, implicate in viata sociala.

Desi va ajunge sa tolereze relatia acestuia cu cea mai buna prietena a ei (Hayley Atwell), ducesei nu i se va permite sa-si caute fericirea in bratele unui tanar om politic (Dominic Cooper). Nici macar mama (Charlotte Rampling) nu e dispusa sa inteleaga nevoia tinerei femei de a se implini prin iubire.

In final, lucrurile par sa se rezolve in limitele conformismului social. Filmul te impresioneaza? Te socheaza? Te intriga? Nici pomeneala. El are exact detenta telenovelelor, doar ca bugetul a fost mai mare, iar actorii sunt cu mult mai cunoscuti decat ceilalti.

Problema e ca nu prea iti dai seama de ce Ducesa de Devonshire a fost atat de iubita de popor. Singurul argument pentru popularitatea ei este, daca e sa credem filmul, faptul ca dadea tonul in moda si ca era o persoana agreabila si vesela.

Singura preocupare a scenaristilor e drama sentimentala a unei femei care nu e atat de iubita pe cat doreste. Dar pe cat de diferite sunt coafurile eroinei, pe atat de saracacios definita e ea ca personaj. Datorita subiectului si epocii, filmul te trimite cu gandul la „Marie Antoinette”, dar nu are nici macar calofilia savanta a filmului Sofiei Coppola.

Lady Di nu era doar o persoana agreabila, care se imbraca frumos, dar sunt multe puncte comune intre cele doua biografii si e greu de crezut ca realizatorii nu s-au gandit la asta. Dar nici acest lucru nu mai conteaza.

„Ducesa”/”The Duchess” – 2008, regia Saul Dibb, cu: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Simon McBurney. Pe ecranele romanesti din 31 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro