Sari direct la conținut

Summitul NATO este deja spectacolul unui singur om: Vladimir Putin

HotNews.ro

Vladimir Putin n-a venit inca la Bucuresti, dar pare sa fi „furat” intreg spectacolul, vorba americanilor, cei care au anticipat aceasta situatie paradoxala inca de acum cateva luni. Bush, Basescu, Scheffer, analisti de politica externa, toti s-au raportat la presedintele rus si/sau i-au transmis mesaje in prima zi oficiala a evenimentului de la Bucuresti. Iar in saloanele unde au loc reuniunile oficiale, prezenta virtuala a lui Putin e aproape palpabila.

Bucurestiul, liderii politici din spatiul euro-atlantic si analistii deopotriva au intrat in atmosfera Summitului NATO inca de marti dupa-amiaza, odata cu deschiderea The Bucharest Conference, organizata in marja Summitului NATO de German Marshall Fund.

Atmosfera si tonul discutiilor au dat inca de la inceput senzatia ca in jurul Rusiei vor gravita lucrarile Summitului, chiar daca prezenta presedintelui Putin nu era inca 100% sigura. Despre venirea liderului de la Kremlin la Bucuresti se vorbeste de luni de zile, dar doar in termeni de probabilitate. Pana astazi, miercuri, in prima zi oficiala de Summit, cand Kremlinul a confirmat prezenta presedintelui la Bucuresti, iar presa romana a aflat si ora: unii spun ca este ora 11.00, altii ca vine seara, la 18.45.

Putin confirmase si acum doi ani ca va fi la Riga, dar in ultimul moment s-a razgandit. Analistii anticipau ca, daca va veni la Bucuresti, va fi pentru a avea o influenta asupra lucrarilor si deciziilor evenimentului si ca va „fura spectacolul”. Si analistii nu s-au inselat. Afghanistanul, extinderea Aliantei, securitatea energetica si lupta imptoriva cyber-terorismului, toate aceste teme sunt prezentate si in legatura cu Rusia, cu Putin.

Bush si Basescu il anunta la unison pe Putin ca Razboiul Rece s-a terminat

Nici nu incepuse Summitul si presedintele american Geroge W. Bush ii transmitea lui Putin, de la Kiev, primele mesaje in contextul evenimentului: scutul antiracheta american – fata de care opozitia Rusiei este evidenta, desi pare sa mai fi cedat putin in ultimele saptamani – nu este indreptat impotriva Moscovei. Nu e deloc o noutate, dar Bush a simtit nevoia sa o repete si inainte de a ajunge la Bucuresti, unde va fi un subiect fierbinte pe agenda Consiliului NATO-Rusia. Si totusi, in ciuda dorintei de colaborare, liderul de la Casa Alba a mai tinut sa repete ceva deja stiut: Rusia „nu are drept de veto” in ceea ce priveste extinderea Aliantei.

Presedintele Traian Basescu a spus acelasi lucru in discursul de deschidere a conferintei organizata de German Marshall Fund la Cercul Militar: „Dialogul deschis si pragmatic cu Rusia nu poate exclude vointa liber exprimata de catre statele din regiune pentru extinderea Aliantei”, a punctat el.

Miercuri, la Neptun, cei doi presedinti s-au exprimat la unison, si i-au transmis presedintelui Putin ca Razboiul Rece s-a terminat.

„Din punctul nostru de vedere, România are o abordare relativ simplă legată de relaţia cu Rusia. Fostele state comuniste, dar poate mult mai mult Rusia, cu toţii trebuie să ieşim din logica Războiului Rece. Nimic nu mai justifică această logică”, a declarat Băsescu, reluand apoi ideea ca „fiecare stat independent este liber să aibă opţiunile lui şi nimeni nu trebuie să aibă drept de veto asupra opţiunii unui stat independent”.

Bush, la randul sau, a spus ca se intalneste la Soci cu omologul de la Moscova pentru a-i clarifica faptul că „Războiul Rece s-a sfârşit şi că scutul antirachetă nu este orientat împotriva Rusiei, ci împotriva regimurilor ostile din Orientul Mijlociu”.

La Bucuresti, secretarul general al NATO, Jaap de Hoope Scheffer, transmitea un alt mesaj, subliniind din nou, daca mai era nevoie, importanta prezentei lui Vladimir Putin la Bucuresti, pentru prima data la un summit al Aliantei din 2002 incoace. El ii cerea liderului de la Kremlin sa fie open minded, pentru ca in dezacordul de opinie dintre NATO si Rusia sa existe progrese.

„Nu ma astept ca presedintele Putin sa taca in legatura cu lucrurile asupra carora nu suntem de acord. Dar – daca vine cu mintea deschisa – putem face progrese in relatia NATO -Rusia”, sunt cuvintele lui Scheffer. Din relatia cu Rusia lipseste „impulsul politic ca această cooperare să aibă o calitate strategică superioară”, a spus liderul N ATO si a pledat un dialog deschis şi pragmatic, al cărui scop să fie găsirea de soluţii şi nu „a marca puncte”.

De ce vine Putin? Sa faca un exercitiu de sarm sau sa strice petrecerea?

Acestea sunt intrebarile la care au fost provocati sa raspunda analistii, iar paleta raspunsurilor merge de la foarte pesimiste la cele extrem de optimiste: fie vine sa strice spectacolul si sa aiba o influenta negativa asupra evenimentului, fie sa fure spectacolul, adica sa monopolizeze atentia si sa faca un exercitiu de sarm nemaiintalnit pana acum la un lider rus.

Friedrich Kempe, presedintele unui think-tank american, fost jurnalist la Wall Street Journal si comentator la Bloomberg in prezent, spunea ca majoritatea analistilor si politicienilor occidentali se asteptau sa vina pentru a avea o influenta negativa asupra Summitului. Pe de alta parte, „cum el urmeaza sa paraseasca postul de presedinte, ar putea sa isi pregateasca terenul pentru functia de premier si sa arate ca este capabil sa se ajunga la un acord cu el”, si atunci „ar lua caimacul” evenimentului.

Expertul republican Bruce Jackson, consilierul pe probleme de politica externa al candidatului republican la Casa Alba, John McCain, crede ca atitudinea presedintelui Putin la Summitul NATO ne va arata cel mai fermecator presedinte rus vazut vreodata.

„Cred ca Putin va veni astazi la Bucuresti ca sa faca un exerciu de sarm si va fi cel mai sarmant lider rus pe care l-ati vazut. Nu va veni aici sa se enerveze”, a spus el, provocandu-ma sa pariez cu el pe 5 dolari ca asa va fi. M-am intrebat de ce nu pariaza mai mult: pentru ca nu este foarte convins de ceea ce spune sau pentru ca este atat de sigur ca pierd, incat nu vroia sa imi provoace pagube materiale prea mari. 🙂

Ron Asmus, directorul executiv al German Marshall fund de la Bruxelles, din tabara democratilor americani, se intreba daca Putin va veni la Bucuresti sa „strice petrecerea” si sa critice SUA si NATO in privinta Kosovo si a scutului antiracheta, sau sa fie constructiv. Ce inseamna sa fie constructiv? Nu este prea clar, potrivit lui Asmus.

„Fiecare oficial rus cu care am vorbit mi-a spus că dacă NATO dă MAP Georgiei şi Ucrainei, Putin nu va veni la Bucureşti. Parţial e vorba de un război psihologic, dar într-o oarecare măsură e şi un lucru real. Nu am mai avut un preşedinte rus care să participe la summituri NATO, cu atât mai puţin la cele care aveau pe agendă extinderea Alianţei. Ruşii spun că nu le prea pasă de Balcani, dar le pasă mult de Georgia şi Ucraina”, a explicat Asmus intr-un interviu acordat presei romane.

Razboi psihologic? Au fost analisti care au spus ca putin vine la Bucuresti fiindca stie ca Georgia si Ucraina nu vor obtine MAP. Cum Germania se opune cu vehementa, iar Alianta nu ia decat decizii in unanimitate, s-ar putea sa vina sa isi savureze victoria.

Putin se plange ca nu e lasat sa vorbeasca, dar vorbeste chiar si in absenta

Marti, ambasadorul rus la NATO acuza Alianta ca ii baga pumnul in gura presedintelui Putin. Dmitri Rogozin a sesizat Kremlinul asupra faptului ca regulamentul Consiliului NATO-Rusia a fost astfel conceput incit presedintele Putin sa poata sa poata vorbi doar in partea reuniunii care se va desfasura cu usile inchise, care nu va fi transmisa pe monitoarele din centrul de presa, pentru ca „ideile sale sa nu fie mediatizate”.

NATO a explicat ca regula este ca doar secretarul general al NATO si presedintele Consiliului NATO-Rusia sa faca remarcele introductive in fata presei, apoi cameramanii sunt invitati sa paraseasca sala. Iar la acest Summit, coincidenta face ca Scheffer sa ocupe ambele pozitii, prin urmare va vorbi doar el. Presedintele Putin va avea insa o conferinta de presa dupa cea a lui Scheffer, a spus un oficial NATO, anuntand un moment care nu era prevazut. Prin urmare, Putin va avea ocazia sa vorbeasca presei vineri dupa-amiaza. Asta daca nu se va razgandi.

Dupa cum se vede insa, dupa prima zi de Summit, Vladimir Putin nu are nevoie sa fie in fata presei, nu are nevoie sa rosteasca nici un cuvant. El a luat caimacul evenimentului fara sa fi ajuns in Romania inca, fara sa fi rostit nici un cuvant in Bucuresti. Spectrul lui bantuie oricum Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro