Sari direct la conținut

Spania intentioneaza reducerea numarului de muncitori straini admisi pe piata muncii

HotNews.ro

Guvernul Zapatero – in acord cu asociatiile patronale si sindicatele spaniole – doreste reducerea numarului contractelor de munca incheiate cu muncitorii straini in tarile lor de origine, informeaza site-ul italian Stranieri in Italia.it. Masura are drept scop reducerea ratei somajului, in conditiile unei cresteri lente a economiei spaniole.

Ministrul economiei spaniol, Pedro Solbes, a subliniat saptamana trecuta, in mai multe interventii in presa, ca piata muncii din Spania s-a schimbat. Chiar daca economia va continua sa creeze locuri de munca, populatia activa are un ritm de crestere mai mare, din cauza femeilor si a imigrantilor. Prin urmare, populatia activa nu reuseste sa fie absorbita de numarul locurilor de munca disponibile. Solutia gasita este, astfel, reducerea fluxului de muncitori imigranti.

Liderul celui mai mare sindicat spaniol, Julio Ruiz, a spus ca va fi necesara modificarea „plafonului anual de contracte cu muncitorii imigranti incheiate in tara lor de origine, din care va trebui scazut numarul strainilor admisi pentru reintregirea familiei”.

Potrivit portalului Stanieri in Italia, 1,3 milioane de imigranti au intrat cu acte in regula in Spania in ultimii patru ani. dinitre acestia 727.821 au incheiat contracte de munca cu angajatori spanioli in tarile lor de origine, iar alti 600.000 au intrat in legalitate odata o reglementare data in 2005.

In Spania lucreaza cu forme legale circa 700.000-800.000 de romani, spun autoritatile spaniole. Alberto Navarro, ministrul spaniol pentru Europa, a declarat in februarie pentru NewsIn că moratoriul privind accesul românilor pe piaţa muncii din Spania va fi ridicat la sfârşitul anului 2008, Spania fiind chiar „mulţumită” de fenomenul migraţiei, care aduce prosperitate economiei.

Directorul Directiei pentru Munca in Strainatate din cadrul ANOFM, Liliana Bogdan, a spus ca – nefiind inca o decizie oficiala a autoritatilor spaniole – autoritatile romane nu comenteaza aceasta informatie si nici nu se evalueaza inca efectele pe care le-ar putea avea ea asupra muncitorilor romani care vor sa lucreze in Spania.

„Deocamdata este o declaratie, dupa ce se va forma guvernul spaniol poate vom primi ceva oficial. Dar nu au existat semnale din partea spaniola in acest sens”, a declarat Bogdan. Ea a subliniat ca fiecare stat membru isi poate crea propria politica in privinta migratiei fortei de munca, iar Spania poate sa mentina sau nu moratoriul pentru muncitorii romani si bulgari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro