Sari direct la conținut

Concurs de arhitectura pentru extinderea si remodelarea sediului Universitatii Nationale de Arte

HotNews.ro

Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania au lansat un concurs de arhitectura pentru proiectul extinderii si remodelarii functionale a sediului Universitatii Nationale de Arte. Scopul concursului il constituie selectarea in prima faza a cinci solutii si, in faza a doua, a uneia dintre acestea, ca parte a unei proceduri care va conduce la atribuirea contractului de proiectare echipei sau concurentului declarat castigator.

Concursul de fata se deruleaza in doua faze. Prima faza, cea a concursului de idee, urmareste o solutionare la nivel de principiu. Juriul va selectiona in aceasta faza, fara a stabili ierarhii, cele mai valoroase cinci solutii care merg in faza urmatoare.

Faza a doua functioneaza dupa principiul concursului de proiecte cu invitati. Corespondenta intre participantii la faza a doua si organizatori se va face prin intermediul unui birou notarial (anuntarea concurentilor selectionati, primirea intrebarilor acestora, transmiterea raspunsurilor la intrebari si a precizarilor privind tema etc.).

Criteriile de evaluare si ierarhizare a proiectelor sunt judicioasa implantare a extinderii in teritoriul afectat cu limitele impuse de PUZ zone protejate nr. 16 Calea Victoriei, functionalitatea ansamblului creat din cladirile existente si cele propuse a fi construite, expresivitatea plastica a volumelor realizate, punerea in valoare a cladirii monument in relatia cu spatiul public inconjurator, rationalitatea economica a solutiei propuse si eventuala posibilitate de etapizare a investitiei, armonizarea la nivel functional si estetic cu vecinatatile.

Jurizarea proiectelor din prima faza va avea loc in zilele de 6 si 7 iunie, in vreme ce pentru faza a doua jurizarea este programata pentru data de 3 octombrie 2008. Anuntarea rezultatelor finale, urmata de expozitia publica prezentand toate proiectele participante la concurs, se va face pe 6 octombrie.

De asemnea, acest concurs este dotat si cu premii. In prima faza vor fi selectionate cinci proiecte care vor fi premiate cu cate 3.000 de euro fiecare, premiile acordandu-se in momentul depunerii proiectului pentru faza a doua. In urma celei de-a doua faze va fi ales proiectul castigator, premiul constand in incredintarea contractului de proiectare.

Juriul este alcatuit din conf. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Corina Popa, conf. univ. dr. Catalin Balescu, consilier juridic Flavia Mantea, arh. Adrian Bold, arh. Ioan Feier, arh. Dan Marin, arh. Serban Sturdza, arh. Remus Harsan.

Participantii individuali sau, in cazul echipelor, cel putin unul dintre membrii echipei, trebuie sa fie arhitecti cu drept de semnatura, membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania sau ai unei organizatii profesionale similare din tarile Uniunii Europene sau Spatiului Economic European.

Documentatia pentru participarea la concurs se poate ridica de la Secretariatul concursului, care functioneaza in sediul Ordinului Arhitectilor din Romania.

Dupa anii 1990, s-a amplificat importanta invatamintului superior artistic si, in conditiile reformelor armonizate si convergente adoptate prin Declaratia de la Bologna, au sporit numarul studentilor si al masteranzilor precum si exigentele procesului didactic. Pentru parcela pe care o detine Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti in str. General Budisteanu nr. 19, conducerea universitatii doreste ca, o data cu restaurarea si refunctionalizarea Casei Scarlat-Ghica, monument istoric din sec. XIX, sa realizeze o extindere si remodelare functionala a spatiilor destinate activitatilor didactice in limita capacitatii portante (POT si CUT) pe care terenul o permite.

Inca din anii 1950 s-a pus in nenumarate randuri problema construirii unui nou sediu pentru fostul Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, capabil sa adaposteasca toate facilitatile, eventual si caminele studentilor. Dupa ce a fost plimbat in tot felul de amplasamente in oras, de regula marginale, proiectul noului sediu a fost abandonat.

Universitatea Nationala de Arte desfasurandu-si acum activitatea in mai multe locatii, mai mult sau mai putin improvizate, din fericire toate aflandu-se intr-un perimetru relativ restrans din centrul orasului – str. General Budisteanu nr. 19 (sediul principal al universitatii), Calea Grivitei nr. 22 (sectia Sculptura a Facultatii de Arte Plastice) si Calea Grivitei nr. 28 (Facultatea de Arte Decorative si Design si sectia Conservare-Restaurare a Facultatii de Istoria si Teoria Artei).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro