Cotidianul: Bancile, obligate de UE sa ne spuna formula taxei de rambursare anticipata
O directiva europeana obliga institutiile de credit din Romania la transparentizare aproape integrala.
In cel mult doi ani, institutiile de credit din Romania vor trebui sa ne explice pe larg modalitatea de calcul a comisionului de rambursare anticipata, prevede o directiva adoptata recent de Parlamentul European. Actul normativ, care reglementeaza mai multe aspecte ale creditarii populatiei in tarile Uniunii Europene, se refera la creditele de consum cu valori intre 700 si 10.000 de euro, exceptind imprumuturile cu garantii reale. „Este corect, bancile vor trebui sa explice exact consumatorului cum au calculat comisionul de rambursare anticipata. Nu va mai fi de-ajuns sa ne anunte ca acest comision este 2 sau 3%. Vor trebui sa explice si cum s-a ajuns la aceasta valoare”, ne-a declarat profesorul Daniel Daianu, parlamentar european al Romaniei. De asemenea, valoarea in bani a acestui comision nu va trebui sa fie mai mare decit suma ramasa de plata ca dobinda.
Aceasta masura este doar una dintr-o serie mai ampla de prevederi care au ca scop uniformizarea conditiilor de creditare la nivelul UE si extinderea posibilitatilor de informare a populatiei. „In fapt, aceasta directiva vrea sa faciliteze posibilitatea ca un client sa poata face un calcul comparativ pentru produsele tuturor bancilor din Uniunea Europeana. Se pune chiar problema ca bancile sa foloseasca toate un format standard pentru anumite produse”, a mai spus Daianu.
O alta prevedere a directivei vizeaza informatiile pe care bancile le furnizeaza consumatorului in faza precontractuala. Accentul se pune pe Dobinda Anuala Efectiva, care, din 2010, va trebui sa exprime un cost mediu al pietei si nu cea mai buna varianta de credit, asa cum este acum. In acest moment, bancile prefera sa afiseze o DAE pentru cea mai buna varianta de credit (cea mai lunga perioada de creditare, cea mai mare valoare a creditului etc.), iar acest cost nu este de multe ori relevant pentru situatia particulara a fiecarui creditat. Noile reglementari UE rezolva si aceasta problema.
„Dat fiind faptul ca Dobinda Anuala Efectiva nu poate fi indicata in stadiul precontractual decit printr-un exemplu, acest exemplu ar trebui sa fie reprezentativ. Prin urmare, aceasta ar trebui sa corespunda, de exemplu, duratei medii si valorii totale a creditului acordat pentru tipul de contract de credit in cauza si, daca este cazul, bunurilor achizitionate. La stabilirea exemplului reprezentativ ar trebui sa se ia in considerare de asemenea frecventa anumitor tipuri de contracte de credit pe o anumita piata. In ceea ce priveste rata dobinzii aferente creditului, frecventa ratelor si capitalizarea dobinzilor, creditorii ar trebui sa foloseasca metoda lor conventionala de calcul pentru respectivul credit de consum”, prevede actul normativ european.
Integral in Cotidianul