Inspectorii DGFP Mures acuzati de luare de mita, pusi pe rand in libertate
Schimbare de atitudine a instantelor de judecata in cazul celor patru fosti angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures acuzati de PNA de luare de mita, doi dintre acestia fiind pusi in libertate de magistrati.
Dupa mai multe termene la care hotararile tribunalelor au fost cenzurate de magistratii de la Curtile de Apel Ploiesti si Targu-Mures, doi din cei patru angajati ai DGFP Mures, arestati acum aproape un an de PNA sub acuzatia de luare de mita, au fost pusi in libertate.
Este vorba de fostul sef al Serviciului Control Fiscal din cadrul directiei, Radu Ciortea, si de fostul inspector fiscal Eugen Vasile Negrea.
Sentintele de pune in libertate au fost date, in cazul primului la Tribunalul Prahova, respectiv Curtea de Apel Ploiesti, iar in cazul celui de-al doilea la Tribunalul Mures si Curtea de Apel Targu-Mures, care au considerat ca procesele pot continua cu inculpatii in stare de libertate deoarece nu mai prezinta pericol concret pentru ordinea publica.
Aceasta, in ciuda faptului ca procurorii Parchetului National Anticoruptie au cerut in fiecare proces in parte mentinerea starii de arest, lucru care a determinat o reactie vehementa din partea aparatorul celor doi. „Sistemul PNA s-a nascut bolnav si speram ca se va vindeca in noile conditii”, a declarat avocatul Vasile Ghere.
Prezent ieri in sala de judecata la procesul lui Negrea, Ciortea a declarat ca dincolo de hotararea de punere in libertate, instanta de judecata ploiesteana i-a admis si o serie de cereri de care procurorii nici nu au vrut sa auda pe timpul urmaririi penale.
„Am propus instantei de judecata in aparare 16 martori, o expertiza de specialitate pentru a vedea daca documentele semnate de mine indeplinesc conditiile prevazute de lege si reaudierea lui Codo Robert (denuntatorul finantistilor ‹ n.r.)”, a declarat Ciortea.
Fostul angajat al DGFP a adaugat ca s-a ajuns in situatia de a cere expertiza contabila deoarece PNA a refuzat-o si a inlocuit-o cu un raport intocmit de expertul sau. „Nu pun semnul de egalitate intre PNA ca institutie si unii angajati ai acesteia”, a mai spus Ciortea.
El sustine ca cea mai buna aparare i-a fost facuta de martorii acuzarii si de denuntator in momentul in care au comparut in fata judecatorilor.
Alaturi de cei doi finantisti pusi in libertate, PNA a mai obtinut mandate de arestare in 2004 si pe numele altor doi angajati ai DGFP Mures, respectiv Adrian Boila si Sorin Claudiu Moldovan.
La baza celor patru arestari sta aceeasi persoana, respectiv afaceritul muresean Codo Robert, care este cercetat, la randul sau, pentru rambursari ilegale de TVA si care s-a autodenuntat afirmand ca le-ar fi dat mita mai multor inspectori de la Finante pentru a beneficia de ajutorul lor.
Potrivit procurorilor, cei patru ar fi primit masini si carburant, dar si importante sume de bani pentru a-i facilita lui Codo rambursarile de TVA. Astfel, anchetatorii au stabilit ca Radu Ciortea, pentru a aproba rambursari ilegale de TVA firmelor afaceristului a pretins si primit bani si bunuri in valoare totala de peste 1,4 miliarde de lei.
Procurorii au mai spus ca inspectorul ar fi primit si doua autoturisme Volkswagen Passat in valoare de 15.500 de euro fiecare si ca ar fi furnizat administratorului respectiv informatii care nu erau de interes public.
Mai mult, Ciortea este acuzat de PNA ca l-a invatat pe Codo cum sa se sustraga de la constatarea unor fapte penale, prin distrugerea unor acte contabile, dar si de trafic de influenta si primire de foloase necuvenite, insa pentru aceste doua capete de acuzare cauza a fost disjunsa.