Sari direct la conținut

Spaga de 20 de milioane lei, la schimb cu rambursare de TVA de peste jumatate de miliard

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Procurorii Anticoruptie au trimis in fata instantei inca un inspector din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures, sub acuzatia savarsirii unor acte de coruptie.

Inspectorul Gheorghe Moldovan, care a demisionat inainte sa fie suspendat din functie, este cel de-al 11-lea finantist (inspectori de la DGFP Mures sau comisari ai Garzii Financiare Ð n.r.) care in ultimii trei ani a fost pus sub acuzare de DNA.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Moldovan ar fi primit mita de la omul de afaceri Codo Robert in toamna si iarna anului 2003. Procurorii si-au alcatuit rechizitoriul pe care l-au inaintat Tribunalului Mures spre judecare pe baza unui denunt din aprilie 2004 al afaceristului.

Codo Robert sustine ca in acea perioada, finantistul a desfasurat un control la firmele sale care solicitau o rambursare de TVA in valoare de peste jumatate de miliard de lei vechi.

„Din actele de urmarire penala administrate in cauza rezulta ca in timpul controlului, dar si ulterior acestuia, Gheorghe Moldovan a beneficiat de servicii si foloase materiale in cuantum total de 22.156.680 lei”, se arata in rechizitoriu.

Porcurorii DNA il acuza, totodata, pe Moldovan ca ar fi omis sa sesizeze organele de cercetare penala, desi in timpul controlului executat la SC „Intercargo” ar fi descoperit o serie de incalcari ale legislatiei fiscale.

Potrivit anchetatorilor, in autodenuntul din aprilie 2004, Codo Robert reclama si faptul ca ar fi dat bani altor inspectori pentru a obtine, prin intermediul lor, bunavointa lui Moldovan.

„Conform denunturilor si declaratiilor date, Codo Sandor Robert a fost anuntat despre controlul pe linia rambursarilor de TVA solicitate, in noiembrie 2003, de catre SC „Intercargo” SRL Targu-Mures, de Radu Ciortea Ð sef serviciu, Sorin Claudiu Moldovan si Claudiu Nicolae Hadar Ð inspectori de specialitate, care i-au pretins si carora le-a dat, primului suma de 200 euro, celorlalti doi cate 150 de euro, pentru a-l influenta pe Gheorghe Moldovan, evident in sensul de a-l determina sa propuna rambursarea TVA in suma de 5.522.597.940 lei, dar si pentru a asigura pe viitor protectia societatilor la care el si sotia sa erau asociati sau administratori”, sustin procurorii.

Astfel, dupa administrarea probatoriului, DNA a dispus, din lipsa de probe, neinceperea urmaririi penale fata de cei trei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

Surse din anturajul inspectorului DGFP sustin, insa, ca procurorii Anticoruptie au sperat pana in ultimul moment ca acesta va accepta sa dea declaratii care sa ii incrimineze pe ceilalti finantisti trimisi in judecata in baza denunturilor facute de acelasi Codo Robert.

Gheorghe Moldovan a negat, insa, savarsirea faptelor care i se imputa, astfel ca, la peste doi ani de la demararea cercetarilor el a fost pus sub acuzare si trimis in judecata pentru luare de mita.

Aceleasi surse sustin ca denuntul afaceristului impotriva lui Moldovan a fost facut deoarece inspectorul DGFP a fost cel care, la inceputul lui 2004, a luat urma afacerilor dubiose ale lui Codo, prin care acesta incerca sa obtina rambursari ilegale de TVA.

„Consider ca am facut acel control cu respectarea tuturor normelor lega-le in materie, dar si a atributiilor ce-mi reveneau conform fisei postului”, a declarat finantistul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro