Sari direct la conținut

NATO a dat primul semnal că Finlanda ar putea adera separat de Suedia în alianță

HotNews.ro
Ministrii de Externe ai Finlandei si Suediei alaturi de Jens Stoltenberg, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Ministrii de Externe ai Finlandei si Suediei alaturi de Jens Stoltenberg, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dat marți un prim semnal că Finlanda și Suedia ar putea adera separat la Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters.

După decenii de neutralitate, cele două țări nordice și-au depus oficial cererile de aderare la NATO în luna mai a anului trecut, la mai puțin de 3 luni de la începerea invaziei rusești în Ucraina. În luna iulie Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO, acestea trebuind ratificate de către toate statele membre.

Deocamdată doar Ungaria și Turcia nu au făcut acest lucru însă premierul ungar Viktor Orban a dat asigurări că parlamentul de la Budapesta va da unda verde celor două țări.

Turcia în schimb respinge intrarea statelor nordice în alianță, cerând în special Suediei să extrădeze persoane ce au legături cu militanții kurzi sau rețeaua clericului Fethullah Gülen, pe care Ankara le cataloghează drept „teroriști”.

Însă la sfârșitul lunii ianuarie președintele Recep Erdogan a semnalat că Ankara ar putea ratifica aderarea Finlandei dacă aceasta va fi analizată separat, respingând însă virulent intrarea Suediei în NATO după un protest ce a avut loc la Stockholm și în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Ce spune șeful NATO despre aderarea Finlandei și a Suediei

Atât Finlanda, cât și oficialii statelor occidentale, au declarat că ar prefera o aderare la pachet cu Suedia, în parte deoarece astfel ar fi mai facilă integrarea lor în structurile militare ale alianței.

Însă Jens Stoltenberg a declarat marți înaintea unei întruniri a miniștrilor Apărării din NATO la sediul din Bruxelles al alianței că există și un al doilea considerent.

„Principala problemă nu este dacă aderarea Finlandei și a Suediei este ratificată simultan. Principala problemă este ca ambele țări să fie incluse ca membri cu drepturi depline cât mai curând posibil”, a declarat el.

„Sunt încrezător că ambele țări vor fi membre depline și lucrez din greu ca aderarea ambelor să fie ratificată cât mai curând posibil”.

Suedia spune că Turcia ia „decizii turcești”

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat la rândul său în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Stockholm că există motive „evidente” pentru care o aderare împreună cu Finlanda ar fi preferabilă, citând în acest sens cooperarea militară apropiată între cele două țări.

„Este ceea ce își doresc ambele țări”, a spus el, adăugând însă că „acest lucru nu schimbă faptul că Turcia ia decizii turcești. Aceasta a fost mereu situația, așa că problema nu este la latitudinea Finlandei, ci a Turciei”.

Comentariile sale vin în contextul în care guvernul finlandez a declarat la sfârșitul lui ianuarie, după ce Recep Erdogan a afirmat că ar putea aproba o aderare separată de cea a Suediei, că intrarea în NATO alături de vecina sa rămâne prima opțiune.

„Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia”, a declarat ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas „neschimbată”.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro