Romgazul, certificat pentru managementul de mediu
Romgaz a proiectat si implementat in decurs de un an si jumatate un sistem de management de mediu in conformitate cu standardul SR EN ISO 14001: 2005. Conducerea Romgaz a reiterat ideea investitiilor in afara tarii.
Sistemul a fost certificat de T?V Karpat, reprezentant al T?V Thuringen e.V. in Romania, ca urmare a auditului de certificare efectuat in februarie 2007. Certificatele au fost inmanate conducerii Romgaz, ieri, de seful departamentului de certificare din cadrul T?V Thuringen e.V., Andreas Drechsel.
„Aceste certificate le-am facut, in primul rand pentru noi si pentru cei 6000 de angajati ai nostri. Multumim angajatilor nostri care s-au straduit pentru implementarea acestui sistem”, a declarat Marcel Piteiu, directorul general adjunct al Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz.
Decizia de a implementa acest tip de management urmareste mentinerea companiei pe pozitie de lider in piata de profil. SNGN Romgaz doreste sa mentina si sa imbunatateasca sistemul de management de mediu certificat, investind sume considerabile in modernizarea instalatiilor tehnologice existente.
Dorim reducerea sau eliminarea aspectelor de mediu generate de procesele tehnologice specifice extractiei gazelor naturale, se arata intr-un comunicat al Romgaz.
„Aceste certificate nu sunt necesare. Este o conditie de-a noastra de a ne ridica stacheta, pusa de noi si pentru noi. Este in interesul nostru sa avem aceste certificate de mediu. Il mai avem si pe cel de calitate a managementului. Intr-un an, un an si jumatate dorim sa implementam si managementul de sanatate si protectia muncii.
Orice firma mare care se respecta are aceste certificate care ne obliga si suntem siguri ca facem totul pentru managementul calitatii, al mediului si al sanatatii angajatilor nostri”, a adaugat Piteiu.
In afara granitelor
Directorul general adjunct al companiei, Marcel Piteiu, a amintit de intentiile companiei de a investi si in afara teritoriului Romaniei. „O firma precum Romgaz, care are o cifra de afaceri de un miliard de euro si un profit de 100 de milioane de euro, trebuie sa gandeasca la investitii in afara tarii.
Dupa cum stiti, rezervele din tara sunt limitate si orice firma mare din domeniul petrolului face asa ceva”, a spus Piteiu.
Cat despre discutiile legate de „baietii destepti” care ar vrea sa comisioneze si gazul romanesc, Marcel Piteiu spune ca licitatiile sunt cat se poate de transparente. „Am lansat oferte de vanzarea gazelor incepand din data de 1 aprilie si cine ofera cel mai mult castiga, fara nici o problema. Nu incape discutie despre vreo partinire”.
SNGN Romgaz este o societate pe actiuni in care statul detine 85 la suta din actiuni, restul de 15 procente fiind trecute in cadrul Fondului Proprietate. Romgaz detine sase depozite de inmagazinare subterana a gazelor naturale, din cele opt cate sunt in Romania. La celelalte Romgaz-ul este actionar.
Capacitatea de lucru a depozitelor de inmagazinare a depozitelor este de aproximativ 2,5 miliarde de metri cub pe ciclu, avand in exploatare peste 3000 de sonde.
Romgazul, concurential
Andreas Drechsel, seful departamentului de certificare al T?V Thuringen e.V., spune ca lucrul cu reprezentantii Romgaz a fost unul foarte usor. „Romgazul a insistat foarte mult pe instruirea angajatilor, ceea ce este foarte bine. Este foarte important ca in faza de implementare si certificare a sistemului sa se investeasca foarte mult atat financiar, cat si personal.
Daca as incerca sa fac diferenta intr-o firma privata germana si aceasta firma cu capital majoritar de stat precum Romgazul pot sa spun ca nu am sesizat nicio diferenta. Romgaz un nume si pe piata internationala. Si de aici porneste totul”, a declarat Drechsel. El crede ca iesirea Romgaz-ului pe piata internationala nu ar pune nici un fel de probleme pentru compania romaneasca.