Sari direct la conținut

Universitatile clujene, prinse in razboiul IT

Monitorul de Cluj

Aparitia pe piata clujeana a finlandezilor de la Nokia pune un mare semn de intrebare in dreptul numarului de specialisti IT ce ies de pe bancile universitatilor de specialitate din Ardeal, in conditiile in care cel putin alte zece firme se bat pe piata.

Specialistii IT trebuie suplimentati!

Cererea de specialisti IT este in crestere in Cluj-Napoca. Investitia concernului finlandez Nokia, ce construieste o fabrica la Jucu, va crea un numar substantial de locuri de munca pentru cei care ies de pe bancile facultatilor cu aceasta specializare.

Este, insa, pregatit Clujul pentru aceasta cerere? monitorul a vorbit cu reprezentantii a doua universitati clujene care au facultati de specialitate in Informatica, respectiv Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN).

Parerea generala este ca, deocamdata, absolventii informaticieni fac fata cererii, insa pe viitor vor trebui luate masuri suplimentare. Prorectorul UTCN Aurel Vlaicu sustine ca cifra de scolarizare nu a crescut deloc in ultimii ani, in timp ce zeci de investitori seriosi si-au facut aparitia pe piata clujeana, iar in zona exista deja un interes clar pentru aceasa pregatire.

Or acest deficit se va resimti la un moment dat… Exemplu concret: UTCN scoate, in medie, pe an, aproximativ 500 de absolventi in domeniile Calculatoare, Electronica/Comunicare sau Automatica. In acelasi timp, UBB este mai modesta, cu o medie de peste 200 de informaticieni si pina la 100 de absolventi la dubla specializare Matematica-Informatica.

Aceasta in conditiile in care numai firma Siemens angajeaza aproximativ 100 de absolventi pe an!

Solutii adiacente

Care sint solutiile? Una dintre ele ar fi suplimentarea cifrei de scolarizare. Acest proces este, insa, unul dificil. Prorectorul de la UTCN, Aurel Vlaicu, explica faptul ca s-a incercat acest lucru. „Nu am gasit intelegere din partea altor facultati. Se putea realiza o redistribuire a locurilor pe specializari, dar fiecare facultate tine la cifra sa de scolarizare“, explica Vlaicu.

Solutia gasita de UTCN este implementarea unui program de Masterat, din toamna acestui an, pentru IT. „Acest Masterat doreste sa le ofere posibilitatea si altor absolventi de profil apropiat sa aprofundeze unele materii.

Masteranzii vor urma, astfel, un numar de cursuri «bridge», care fac parte din programul de licenta de la facultatile noastre, pe care le vor urma suplimentar fata de cursurile de master“. Potrivit prorectorului, numarul de locuri bugetate de Ministerul Educatiei si Cercetarii va fi de 80, iar locurile cu plata sint nelimitate.

Nokia aduce forta de munca si specializari

Ce poate aduce Nokia bun pentru acesti absolventi? Nu numai noi locuri de munca, ci si programe de colaborare in care vor fi angrenati viitori absolventi. „Nokia nu este singurul jucator aici.

Avem colaborari cu multe alte firme nationale si internationale ce le ofera studentilor nostri programe de «internship», pina la sponsorizari de concursuri, prezentari de tutoriale ale firmelor. Nokia nu face decit sa ajute, sa demonstreze ca locul a fost bine ales. Am observat ca firmele de genul Nokia au o politica de orientare corecta.

In Ardeal, de exemplu, exista noua universitati de stat care pregatesc absolventi de Informatica. Ca Nokia a venit la Cluj confirma si faptul ca pregatirea studentilor este cea potrivita pentru nevoile lor de soft“, sustine Horea Pop, prodecan al Facultatii de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ Cluj.

De altfel, exista deja semnat un protocol intre Nokia Development, care a venit pe piata clujeana de ceva timp, si UBB.

Universitatile urmaresc, o data cu venirea Companiei Nokia la Cluj, sa incheie protocoale de colaborare care sa implice nu doar atragerea fortei de munca din domeniul universitar, dar si un parteneriat mult mai complex: stagii de practica, burse private pentru studenti, colaborari pe partea de cercetare.

Prorectorul UTCN, Aurel Vlaicu, ne-a declarat ca persoane din conducerea companiei finlandeze Nokia i-au contactat deja. „Am avut cu ei niste discutii exploratorii. S-au interesat de facultate, profile, specializari.

Nu am perfectat inca nici un acord de colaborare cu ei, insa promisiunile au fost ca vor reveni in momentul in care au asigurate toate conditiile aici“, a precizat Aurel Vlaicu.

Aurel Vlaicu – prorector UTCN

„Cred ca mediul universitar clujean este pregatit pentru cererea de locuri de munca ce va veni din partea companiei Nokia. Toata lumea face referire la acel numar urias, de 15.000 de locuri de munca. Dintre acestia, probabil nici o zecime nu se refera, insa, la personal calificat.“

7.000 de participanti, asteptati la tirgul AJOFM

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj organizeaza la Cluj, in 28 iunie, primul tirg de locuri de munca pentru fabrica Nokia ce se construieste la Jucu.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, sint asteptati aproximativ 7.000 de oameni, in conditiile in care Nokia a anuntat ca doreste sa angajeze primii 500 de oameni. Finlandezii urmaresc sa recruteze atit muncitori cu studii medii, cit si cu studii superioare – tehnicieni, economisti etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro