Sari direct la conținut

Gata cu viciile la locul de munca!

Monitorul de Alba

Parlamentul European vrea sa interzica fumatul la locul de munca in toate statele membre ale Uniunii Europene iar ideea a fost preferata de majoritatea europarlamentarilor.

“Doar o interzicere completa a fumatului in toate locurile de munca inchise, incluzind restaurante si baruri, si toate cladirile publice si mijloace de transport poate proteja sanatatea angajatilor si a celor care nu fumeaza si-i va ajuta in mod considerabil pe fumatori sa renunte la acest obicei”, se afirma in raportul Parlamentului European.

Taxa unica

Comisia Europeana trebuie sa pregateasca o lege prin care fumatul sa fie ilegal in toate locurile de munca inchise. Euro-prlamentarii au solicitat chiar sa fie stabilita o taxa minima pentru produsele de tutun la nivelul intregii Uniuni Europene.

Tot alesii europeni doresc reducerea fumatului cu 50% pina in anul 2025, iar una dintre propuneri vizeaza instalarea unor automate pentru produse de tutun in locuri in care minorii sa nu aiba acces. Astfel de masuri se justifica, in opinia parlamentarilor europeni, din cauza ca numai in UE, mor anual 650.000 de persoane din cauza fumatului si 80.000 de oameni din cauza fumatului pasiv.

O alta statistica, de data aceasta cusuta cu ata alba, este cea care spune ca 70% dintre cetatenii europeni sint nefumatori. In prezent in Irlanda, Estonia, Finlanda, Franta, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Spania, Suedia si Marea Britanie exista legi care interzic total sau partial fumatul in locurile publice.

Cert este ca proiectul Parlamentului European a fost adoptat cu 531 de voturi pentru, 63 de voturi impotriva si 36 de abtineri, si se afla acum pe masa Comisiei Europene.

Cistiga sanatatea, pierde munca

In opinia albaiulienilor, o astfel de masura ar atrage dupa sine atit efecte pozitive cit si negative. “Pe de o parte este ok, din punctul meu de vedere. Fumam mai putin deci sanatatea fiecaruia are de cistigat. O sa cheltuim si mai putin. Asta este o parte a lucrurilor, dar cred ca ar trebui avut in vedere si reversul medaliei.

Un fumator de 40 de ani, care vrea sa continue va prefera sa ia pauze dese pentru a trage un fum, asa ca isi va reduce din timpul efectiv de munca. Apoi, renuntatul la fumat nu va reduce suma viciilor, asa ca per total costurile pot fi mai ridicate.

Asta este valabil doar in conditiile ideale, pentru ca este greu de crezut ca un patron fumator va interzice fumatul in incinta unitatii, si este la fel de greu de crezut ca un angajat care prefera sa isi paraseasca locul de munca pentru o tigara, va munci mai mult daca poate fuma in timp ce lucreaza”, sintetizeaza situatia V. Florin. “Este un lucru bun.

Cred ca e cazul sa intram in normalitate. Asa o sa iti fie drag sa mergi la munca. Nu o sa mai miroase peste tot a tutun iar daca vrei neaparat o tigara o fumezi acasa, in intimitate, unde nu deranjezi pe nimeni”, considera I. Petre. In schimb, ideea isi gaseste si destui oponenti.

“Asa cum e dreptul meu sa am o proprietate, sa fac o scoala si sa muncesc, tot asa este dreptul meu sa aleg daca fumez sau nu. Mi se pare o ingradire a drepturilor omului iar faptul ca este vorba despre o lege europeana nu schimba cu nimic datele problemei”, considera H. Moldovan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro