35 de scaune la masa democratiei
Alegerile pentru viitorii membri ai Parlamentului European vor avea loc in mai putin de o luna de zile, pe 25 noiembrie.
592.087 de alegatori
Cu 35 de locuri, Romania reprezinta a doua forta in Parlamentul European dintre tarile nou intrate in Uniune, dupa Polonia
Numarul total de alegatori din judetul Cluj, care se regasesc pe listele electorale permanente, este de 592.087, din care 271.172 doar in municipiul Cluj-Napoca. Ei au la dispozitie 594 de sectii de votare, 169 dintre acestea fiind amplasate in resedinta de judet. Cu 5 zile inainte de alegeri, in 20 noiembrie, vor fi efectuate ultimele modificari in listele electorale permanente.
Acestea vor avea loc pentru inregistrarea deceselor, a schimbarilor de domiciliu sau implinirea virstei de 18 ani. Cetatenii europeni care au domiciliul sau resedinta in Cluj pot vota la alegerile europarlamentare, fiind inclusi in categoria „alegatorilor comunitari”.
Cei aflati in aceasta situatie au trebuit, pina in urma cu o luna, sa depuna cererile si actele necesare pentru inscrierea pe listele electorale speciale la Registratura generala a Primariei. Prefectul Alin Tise anunta, la acea vreme, ca in Cluj sint aproximativ 10 astfel de cazuri.
Cu toate acestea, judetul Cluj are un singur candidat eligibil pentru alegerile de luna viitoare, democratul Rares Niculescu.
Primaria a facut publice zilele trecute cele 31 de locatii speciale pentru afisaj electoral, panourile respective aflindu-se sub paza permanenta a Politiei Comunitare, in colaborare cu Politia municipiului si Jandarmeria. Legea va penaliza afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decit cele autorizate cu amenda cuprinsa intre 300-500 de lei.
PE si Romania
In cadrul alegerilor europarlamentare, romanii vor putea desemna 35 de parlamentari care sa ii reprezinte la Bruxelles. Desi alegerile au fost initial programate pe 13 mai, ele s-au aminat pe 25 noiembrie printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Cele mai recente alegeri europene s-au desfasurat in iunie 2004, simultan, in toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene de la acea vreme.
In ceea ce priveste numarul de parlamentari ai Romaniei, tara noasta ocupa locul 7, dupa Germania (99), Franta, Italia si Regatul Unit (cite 78), Spania si Polonia (cite 54).
Nu mai putin de 14 formatiuni politice si-au alcatuit liste cu propunerile de candidati. Exceptindu-l pe preotul reformat L?szl? T?kes, care candideaza ca independent, pe o lista separata, si inca doua partide, respectiv Partida Romilor si PIN, care au 20, respectiv 35 de propuneri, toate celelalte partide au cite 45 de candidati.
Pe linga acestia, in cursa s-au inscris UDMR, PSD, PRM, PNTCD, PNL, PNG, PLD, PD, PC, Partidul Verde si Partidul Alianta Sociala.
Agenda alegerilor
Campania electorala pentru scrutinul din 25 noiembrie a inceput vineri. In ceea ce priveste organizarea alegerilor, pina cel tirziu pe 9 noiembrie, autoritatile judetene vor trebui sa transmita Biroului Electoral Judetean (BEJ) numele reprezentantilor formatiunilor parlamentare care vor face parte din birou.
Cei trei judecatori din BEJ Cluj au fost desemnati prin tragere la sorti, in urma cu 2 saptamini. Cei trei sint Petru Urs, Simona Sulea si Radu Dusa. Judecatorul Petru Urs, presedintele BEJ, a participat ultima oara ca membru al unui Birou Electoral Judetean in Zalau, cu ocazia alegerilor de acum 7 ani.
Buletinele de vot se vor imprima pe 10 noiembrie, pentru ca, 4 zile mai tirziu, primarii si prefectii sa inceapa amenajarea sediilor sectiilor de votare. Cu cel putin 2 zile inainte de alegeri vor trebui efectuate solicitarile pentru acreditarea observatorilor, pentru ca, pe 24 noiembrie, campania electorala sa ia, in mod oficial, sfirsit.
In aceeasi zi, se vor solutiona contestatiile referitoare la modul de formare si alcatuire a birourilor electorale, se vor distribui buletinele de vot si stampilele catre sectiile de votare. Alegerile vor avea loc pe 25 noiembrie, duminica, incepind de la ora 7 dimineata pina la ora 21.
Legea prevede ca persoanelor care sint in sectia de votare la ora inchiderii li se va permite sa isi exercite dreptul la vot.
Ce este Parlamentul European?
Parlamentul European (PE) este singurul organ al Uniunii Europene ales in mod direct de catre cetateni, o data la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. Cei 785 de deputati in Parlamentul European, alesi de electoratul celor 27 de state membre ale UE, reprezinta nu mai putin de 492 de milioane de cetateni.
PE are 732 de membri din 13 iunie 2004, cind s-a decis ca numarul maxim de parlamentari europeni trebuie fixat la 732. Numarul de 785 de europarlamentari va fi valabil pina la urmatoarele alegeri europene, in 2009, cind va fi redus din nou la 732. Fiecare stat are minim patru si maxim de 99 de deputati.
Parlamentul are trei puteri importante, respectiv puterea legislativa, bugetara si puterea de control democratic. Impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, PE adopta legislatia europeana. In prezent, PE nu are drept initiativ, adica nu poate inainta proprii proiecte de legi, drept detinut numai de Comisia Europeana (CE).
Totodata, inainte de numirea membrilor CE, Parlamentul analizeaza competenta si integritatea comisarilor si poate aproba fie numirea membrilor comisiei, fie retragerea unuia dintre comisari prin neacordarea votului de incredere. PE si CE sint organele bugetare ale Uniunii Europene.
Cele trei turnuri
Desi sediul central al PE este la Strasbourg, Parlamentul mai are inca alte doua sedii, la Bruxelles si Luxemburg. In Strasbourg, orasul-simbol al reconcilierii franco-germane in urma celui de-al II-lea razboi mondial, s-a construit primul sediu al parlamentului. Strasbourgul gazduieste cele 12 sedinte anuale in plen, a cite patru zile fiecare.
Comisiile se mai pot intruni si la Bruxelles, unde de curind a avut loc sedinta plenara. In Luxemburg este sediul Secretariatului General.
Candidatul care obtine majoritatea absoluta a voturilor exprimate prin vot secret este ales presedinte al Parlamentului, care, printre altele, conduce lucrarile PE. Mandatul presedintelui este de o jumatate de legislatura, respectiv 2 ani si jumatate, si poate fi reinnoit. Actualul presedinte al PE este Hans-Gert P?ttering, politician crestin-democrat german, membru al PE din 1979.
Printre atributiile principale ale acestuia se numara prezidarea sedintelor plenare si adoptarea bugetului in forma sa definitiva. Tot el reprezinta parlamentul in relatiile externe si cu celelalte institutii ale UE.
Cifre
592.087 de alegatori sint inscrisi pe listele electorale permanente din judetul Cluj
594 de sectii de votare vor fi organizate pentru alegerile din 25 noiembrie
35 de reprezentanti va avea Romania in Parlamentul European
13 partide si un candidat independent s-au inscris in cursa pentru europarlamentare