VIDEO Imagini suprarealiste: Un grup de soldați ruși așteaptă să cadă o bombă asupra lor, fără a încerca să scape cu viață
O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un moment aproape suprarealist, arătând cum un grup de soldați ruși așteaptă să cadă o grenadă lansată de ucraineni asupra lor, fără a încerca să fugă să-și salveze viața.
Atenție! Imagini ce pot avea un impact emoțional:
no comments. pic.twitter.com/c7QVNFnJJ1
— Paul Jawin (@PaulJawin) February 7, 2023
După cum se poate observa clar în înregistrare, soldații ruși văd atât drona ucraineană ce survolează deasupra lor, cât și momentul în care aceasta lansează ceea ce pare a fi o grenadă de mână căreia operatorii ucraineni i-au atașat „aripioare”. Deși soldații ruși par să se agite în momentul în care văd bomba care cade asupra lor, niciunul dintre ei nu depune niciun efort pentru a sări din craterul în care s-au adăpostit împreună.
Paul Jawin, contul care a publicat înregistrarea video, la fel ca multe alte filmări cu luptele din Ucraina, notează că ar fi vorba de un grup de soldați ruși care a supraviețuit după ce vehiculul blindat de luptă al infanteriei a fost distrus în timpul unei tentative de asalt nereușite.
Astfel de afirmații însă nu pot fi confirmate independent și o geolocalizare exactă a loviturii este imposibilă din cauza cadrului îngust al filmării.
Soldații ruși, victimele frigului?
Numeroși internauți au comentat la postarea cu înregistrarea video că soldații ruși n-ar fi încercat să fugă fiindcă erau „înțepeniți” din cauza frigului, un lucru care ar putea explica și de ce stau toți lipiți unii de alții în craterul lăsat de explozia unui obuz de artilerie (pentru a încerca să se încălzească).
De altfel în înregistrare se poate vedea că, deși par relativ gros îmbrăcați, soldații ruși n-au echipament de iarnă cu camuflajul alb specific, ci tot uniformele kaki de vară/toamnă.
În luna decembrie președintele rus Vladimir Putin a admis în premieră că au existat probleme cu echipamentele soldaților încorporați începând cu data de 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială, după ce numeroase înregistrări video distribuite chiar de recruții ruși pe rețelele de socializare au arătat acest lucru.
La o conferință pe care a susținut-o la Bișkek în timpul unei vizite oficiale în Kârgâztan, liderul de la Kremlin a dat însă asigurări că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de „rezerviști” mobilizați se atenuează.
Câteva zile mai târziu Putin a ordonat guvernului rus să creeze un așa-zis grup de lucru care să coordoneze problemele legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați în contextul numeroaselor plângeri formulate de recruții și soldații ruși.
Rusia afirmă că va „zdrobi” armata ucraineană
La sfârșitul lui decembrie Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai fideli aliați ai săi, în funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, un organism permanent nou-creat pentru a coordona politica de stat în domeniul complexului militar-industrial, sprijinul militar-tehnic pentru apărare, securitate națională și aplicarea legii.
Teoretic, acest organism ar trebui să fie cel care se ocupă și de asigurarea aprovizionării soldaților de pe front cu echipamentele necesare.
Din comisia condusă de însuși Putin mai fac parte ministrul Apărării Serghei Şoigu, şeful Statului Major General Valeri Gherasimov, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, şefii Serviciului de Informaţii Externe, FSB, Gărzii Naţionale şi alţi oficiali de rang înalt de la Moscova.
Joia trecută Medvedev a declarat că producătorii ruși de armament îşi vor crește „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”.
„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a scris acesta pe canalul său de Telegram, distribuind mai multe fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament.
Capitale occidentale şi unii analişti militari spun că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte echipamente militare după ce de la începutul războiului a lansat milioane de obuze şi mii de rachete.
Oficialii ruşi susțin însă că trupele Moscovei au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 349-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.