Sari direct la conținut

Interviu cu Dan Voiculescu: „De ce as face echipa cu PSD la rau?”

Adevarul

– De ce partidul dumneavoastra este acuzat ca nu-si respecta angajamentele, ca tradeaza?

– Din partea politicienilor nu-mi aduc aminte sa se fi facut asemenea afirmatii, in afara de domnul Basescu, care a avut niste aprecieri… Ma rog, ulterior am inteles ca imoralitatea se referea la solutie, nu la PUR. Dar, intr-adevar, presa ne este ostila. Presupun ca singurul motiv real este acela ca am construit un trust de presa puternic in Romania si vad in mine un concurent.

Cum la noi concurentul inseamna dusman, presupun ca asta este explicatia, pentru ca alte motive nu ar avea.

– Ma refeream la politica PUR. Ati avut un parcurs foarte sinuos in ultimul an. Plecare din guvernul PSD, campanie anti-PSD la locale, alianta electorala cu PSD la generale, vot pentru Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase la presedintia Camerelor, echipa guvernamentala cu Alianta DA.

– Parcursul politic este dat de un singur lucru, de respectarea doctrinei. Eu asa consider. Noi am intrat cu PSD la guvernare cu o singura conditie, sa se infiinteze ministerul pentru IMM-uri. Si s-a infiintat. La un moment dat, guvernul a hotarat sa desfiinteze ministerul. Mi se pare absolut firesc si lipsit de tradare sa ne retragem de la guvernare.

Deci nu este un comportament nici sinuos, nici duplicitar. La locale am mers pe liste proprii, sa demonstram daca suntem un partid pe picioarele proprii. Am obtinut aproape 7 la suta, cel mai bun rezultat de la infiintarea partidului.

– Dar PUR s-a intors la PSD, in campania din toamna.

– Am facut o analiza sa vedem daca putem sa intram in Parlament prin forte proprii. Ne-a influentat foarte mult experienta ApR din 2000, cand au avut 12 la suta la locale si au obtinut un scor putin sub pragul electoral la parlamentare. Adica, daca pierzi la o diferenta mare, e una, dar, daca pierzi la o sutime, iti vine sa innebunesti.

Si a mai fost un element, am vrut sa evitam sindromul votului irosit, atunci cand se formeaza doua grupari puternice, pe stanga si pe dreapta, tot ce exista intre aceste doua grupari, in campanie, se pierde. Pierzi voturi inclusiv de la ai tai. Nu puteam sa ne permitem sa ramanem in afara Parlamentului, si atunci ne-am orientat spre o alianta electorala.

– Sunteti om de afaceri, va declarati un sustinator al clasei antreprenoriale si al capitalului romanesc, in guvernul actual ati adus oameni de afaceri. In mod firesc, nu ar fi trebuit sa va apropiati de dreapta, si nu de stanga politica?

– Ne-am uitat la dreapta esichierului politic si am vazut Alianta PNL-PD, ne-am uitat la stanga si am vazut PSD. Am discutat cu cele doua grupari. Nu mi se pare oportunism politic sa negociezi acorduri preelectorale. Din negocieri si din votul secret al Consiliului National PUR a rezultat ca e mai bine pentru partid sa facem alianta cu PSD.

Am intrat in Parlament, avem grupuri parlamentare proprii. Din punct de vedere politic, am actionat coerent avand in vedere scopul partidului, de a fi partid parlamentar.

– PUR si-a atins scopurile, dar partenerul din campanie, PSD, si-a manifestat nemultumirea profunda pentru ca ati parasit intelegerea preelectorala.

– E dreptul lui. PSD poate ar fi dorit sa ramanem alaturi de el in opozitie. Eu zic ca, daca nu am fost langa el la putere, de ce sa fiu langa el in opozitie? De regula, cand faci echipa, faci si la bine, si la rau. Eu n-am facut echipa cu PSD la bine, de ce as face echipa cu PSD la rau? PSD nu ne-a bagat pe noi in Parlament.

In Parlament s-a mers cu 36 la suta, cat a obtinut PSD la locale, cu 6 la suta cat a luat PUR la locale, deci 42, si au iesit 42. Dar numai noi cu PSD nu puteam face majoritate parlamentara. UDMR a cedat la presiunile Aliantei.

Am avut o discutie cu domnul Marko Bela si cu domnul Adrian Nastase pentru constituirea unei majoritati parlamentare, dar, cu o ora inaintea semnarii, domnul Marko Bela a anuntat ca nu mai vine. Noi eram intr-o majoritate parlamentara si, in momentul in care UDMR a renuntat, nu mai exista acea majoritate.

– Si ati trecut de partea Aliantei.

– Preocuparea noastra a fost sa asiguram o majoritate parlamentara care sa dea votul de investitura guvernului, pentru a nu intra in criza politica. Ca sa evitam alegerile anticipate, a trebuit sa intram in guvern. PUR nu a trecut dintr-o parte intr-alta, a avut o politica coerenta, care a urmarit promovarea clasei de mijloc prin faptul ca suntem la putere.

– Atunci, ar fi trebuit sa va regasiti de la inceput alaturi de Alianta.

– Faptul ca am mers cu PSD la generale, in loc sa mergem cu PNL-PD a fost cea mai mare greseala facuta de Alianta, pentru ca, daca Alianta finaliza pozitiv tratativele avute cu oamenii nostri, acum lucrurile stateau cu totul altfel. Ar fi avut un procent care, impreuna cu procentul nostru, ar fi depasit cu mult procentul PSD.

Dar, in timpul negocierilor, erau pe val, si atunci cand esti mare, nu te uiti la cel mic.

– Oferta PSD a fost mai generoasa?

– Nu e vorba ca a fost mai generoasa, a fost mai serioasa.

– Regasindu-va, pana la urma, intr-un guvern de orientare liberala, care spuneti ca va reprezinta, ce perspective dati cabinetului Tariceanu?

– Toata lumea spune ca, daca guvernul este fragil, din cauza noastra este fragil. Din punctul nostru de vedere, nu exista nici un fel de probleme. Noi garantam stabilitatea acestui guvern, fara nici un fel de rezerva, cu conditia ca acest guvern sa confirme. Adica sa respecte programul cu care a fost lansat.

– Angajamentele dumneavoastra au fost primite, uneori, cu o doza de neincredere. Credeti ca aveti o problema de credibilitate?

– Nu. Chiar daca exista asa ceva, este pur subiectiv. Intotdeauna, noi ne-am respectat angajamentele. Nu exista document semnat de noi pe care sa nu-l respectam, nu exista cuvant dat de noi pe care sa nu-l respectam. Ca nu le convine, ca se schimba starea lucrurilor, conjunctura, lucru care ne determina si pe noi sa ne schimbam optiunea, e alta treaba.

– Votul dumneavoastra pentru presedintii celor doua Camere a facut parte dintr-un angajament cu PSD?

– Nu, a facut parte din conduita noastra morala. Noi am considerat ca, participand la alegeri intr-o uniune, e firesc sa votam pentru ei, cu care am fost in campanie.

– Alianta va solicita sa sustineti schimbarea presedintilor celor doua Camere. Ce veti face?

– Nu ne retragem votul.

– Dar in privinta colaborarii cu PSD in unele consilii judetene?

– Acolo depinde de modul cum colaboreaza oamenii. Eu am spus-o si iar a fost interpretata de presa declaratia mea. Eu am spus ca nu ne intereseaza culoarea politica, important este ca oamenii sa colaboreze indiferent de la ce partid sunt, sa lucreze bine impreuna in folosul oamenilor. E simplu ca buna ziua.

Eu nu vad nici o incompatibilitate ca un vicepresedinte de Consiliu Judetean de la PUR sa lucreze foarte bine cu un vicepresedinte de la PRM, numai pentru ca are carnet de membru de la PRM.

– Partenerii dumneavoastra de guvernare considera aceasta pozitie ambigua.

– In primul rand, nu putem vorbi cu actualii nostri parteneri despre activitatea noastra trecuta. Exact cum ai vorbi cu noua ta sotie despre fosta ta sotie. Ca atare, noi nu intentionam sa ne schimbam votul de dragul cuiva, indiferent despre cine e vorba.

Dar nu excludem ca in cazul in care lucrurile se schimba si domnul Vacaroiu, domnul Nastase ar fi incompatibili cu functiile in care au fost alesi, noi i-am tine in brate in continuare. Depinde de activitatea lor.

– Cum ramane cu sustinerea programului guvernului?

– Din fericire, programul guvernului sustine dezvoltarea clasei de mijloc. Poate ar fi de discutat un punct cu premierul, sa gasim un set de masuri pentru discriminarea pozitiva a intreprinzatorului roman. Adica toate statele au grija de capitalistii lor, noi nu avem grija de capitalistii nostri.

Toata lumea trebuie sa inteleaga nevoia de a sprijini intreprinzatorii seriosi, care dezvolta economia, creeaza locuri de munca si platesc impozite la stat.

– Decizia de a ramane la guvernare pe care ati luat-o sambata trecuta a fost insotita de un „Apel la stabilitate” in care cereti solidarizarea clasei politice in vederea semnarii Tratatului de Aderare la UE. Ce se va intampla cu guvernul dupa aceasta data?

– Noi nu putem sa iesim sau sa ramanem in functie de o anumita data, ca este aprilie sau alta luna. Noi suntem in guvern, vom depune eforturi sa-si indeplineasca programul si, in cazul in care nu se abate de la program, vom ramane patru ani, daca e nevoie. Problema noastra, cum a fost si in 2000 cu PSD, este ca majoritarul, Alianta, sa respecte ce a promis.

– Daca se ajunge la alegeri anticipate, ce veti face?

– Mergem singuri. Nu mai mergem in nici o alianta, pentru ca ne-am saturat sa tot fim catalogati ca nu suntem in stare.

– Cu ce mesaj?

– Din ’92, de cand s-a infiintat partidul, si pana astazi, nu am schimbat mesajul: clasa de mijloc si capitalul romanesc.

– Intentia de formare a unui partid de centru-dreapta puternic prin proiectul de fuziune PNL-PD nu-i tenteaza si pe umanisti?

– E nevoie de un partid de dreapta puternic. La fel, este nevoie de un partid de stanga puternic. Le dorim succes colegilor de la PNL-PD, este o idee buna. Noi vrem sa ramanem un partid cu identitate proprie. Proiectul nostru este de alta natura. Gandim convocarea la Bucuresti, in luna septembrie, a unei intruniri internationale a partidelor social-liberale care sunt foarte multe.

Noi incercam sa deschidem calea unei grupari social-liberale, care, de ce nu, sa fie un grup distinct in Parlamentul European. O Internationala social-liberala.

– Unde exista astfel de partide semnificative?

– Sunt in spatiul ex-sovietic, in spatiul sud-american, sunt in Europa, in tarile nordice, in Canada, cam peste tot. Cred ca, in urma intalnirii pe care am programat-o la Bucuresti in septembrie, o Internationala social-liberala se poate constitui pana in primavara anului viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro