Sari direct la conținut

Mobilul – de la caramida la bijuterie

New Business

Istoria telefonului mobil nu insumeaza decit 20 de ani. In urma cu doua decenii, primul mobil aparut pe piata – oricum o raritate – era o adevarat „caramida”. Acum, dupa ce miliarde dolari au fost investiti in cercetare, mobilul a ajuns la dimensiunea unui pachet de tigari si la performante incredibile, conform unei analize realizate de CNN.

„Caramida” – stramos al actualelor mobile, cintarea in 1984 aproape jumatate de kilogram si oferea doar o jumatate de ora de convorbiri, fiind vindut in SUA la pretul de 4 dolari. Cu toate aceste inconveniente, aparitia sa pe piata a fost un mare succes. Mii de americani au stat la coada pentru a-si cumpara Motorola DynaTAC 8000X, primul telefon mobil din istorie.

A fost creatia designerului Rudy Krolopp, ajuns acum la 74 de ani si pensionat. „La acel moment am facut ceva cu adevarat deosebit”, spune fostul inginer de la Motorola, amintindu-si ca acel mobil a intrat pe piata dupa 10 ani de cercetari.

Lui Krolopp i-a fost incredintat acest proiect de catre Martin Cooper, seful departamentului de cercetare in domeniul wireless al Motorola. Patentul lui Motorola DynaTAC 8000X este detinut de Krolopp, Cooper si John Mitchell, fostul sef al diviziei de comunicatii al companiei.

„Martin Cooper m-a chemat in biroul sau in decembrie 1972 si mi-a spus ca vrea sa construim un telefon mobil”, isi aminteste Krolopp. „Si l-am intrebat ce naiba e un telefon mobil?” Din acel moment, lui Krolopp i s-au dat 6 saptamini pentru a schita primul proiect.

Aceasta graba era usor de inteles: Comisia Federala pentru Comunicatii a SUA tocmai lua in calcul acordarea unei licente firmei AT&T pentru realizarea de retele de telefonie wireless pe pietele mici din SUA.

In conditiile in care gigantul AT&T lua in calcul chiar producerea de telefoane fara fir, Motorola nu a vrut sa fie lasata pe dinafara pe o piata pe care a intuit ca se vor face miliarde de dolari.

Dupa intilnirea cu seful sau, Krolopp si-a adunat echipa si a construit un prototip de telefon mobil. „Le-am spus tuturor celor din birou ca cine nu crede in acest proiect e liber sa plece”, isi aminteste Krolopp. Dar nimeni nu a facut-o. Si a durat 10 ani, cu investitii totale de 100 milioane de dolari in cercetare, pina cind telefonul a fost prezentat oficial, in 1983.

Cea mai mare parte a investitiilor s-a dus in construirea infrastructurii.

De atunci, mobilul a devenit o adevarat psihoza pentru americani, iar mai apoi pentru toata planeta. Industria de telefonie mobila a ajuns una dintre cele mai mari in termeni de cifra de afaceri si de dezvoltare si potential.

Pietele emergente reprezinta un adevarat El Dorado pentru marile firme, iar ceea ce in urma cu 20 de ani reprezenta un vis – transformarea mobilelor in adevarate computere, este acum o realitate.

„Tehnologia s-a schimbat atit de mult”, recunoaste tatal telefonului mobil. S-au schimbat atit forma si marimea telefoanelor mobile, cit si oportunitatile oferite de ele. Telefonia 3G este o realitate pe 4 continente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro