Sari direct la conținut

Guvernul nu este in masura sa aprobe desecretizarea dosarelor politicienilor.

HotNews.ro

In sedinta de miercuri a Executivului nu s-a discutat despre adoptarea unei Hotarari de Guvern pe tema declasificarii dosarelor de siguranta nationala si niciunul dintre ministri, inclusiv Vasile Blaga, nu au adus in discutie acest subiect, se arata intr-un comunicat de presa emis joi, de Secretariatul General al Guvernului(SGG).

Secretariatul General sustine ca tema declasificarii dosarelor de siguranta nationala nu s-a aflat pe agenda de lucru a Executivului. O astfel de initiativa nu este inclusa in atributiunile primului ministru, si nici in cele ale SGG.

„Daca vreunul dintre ministrii Guvernului, inclusiv ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga, ar fi dorit sa aduca in discutie acest subiect, in sedinta de ieri, ar fi putut, dar nu s-a intamplat asa ceva.

In consecinta, afirmatiile ministrului Blaga cu privire la nerespectarea deciziei CSAT din 24 iulie, referitoare la desecretizarea dosarelor de siguranta nationala a politicienilor sunt neadevarate.”, se arata in comunicat.

Totodata in comunicat se explica faptul ca ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, nu a facut nici o referire la lipsa cadrului legal in care s-ar incadra decizia CSAT din 24 iulie 2006 si nici nu a sustinut ca CSAT ar fi fost obligat sa trimita premierului, un proiect de act normativ in acest sens

„In sedinta din 1 august a Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Radu Stroe a propus amanarea discutarii hotararii CSAT referitoare la desecretizarea unor dosare din domeniul sigurantei nationale, iar acest punct de pe ordinea de zi a fost amanat.

Prin urmare, declaratiile de presa pe marginea acestui subiect ale senatorului Ion Stan au fost facute numai in nume personal si nu din partea comisiei parlamentare.”, se mai precizeaza in comunicat.

CSAT a adoptat, in 24 iulie, la propunerea presedintelui Traian Basescu, decizia ca toate dosarele care au fost trecute la categoria dosare care privesc siguranta nationala si care apartin unor oameni politici sa fie desecretizate.

Desecretizarea dosarelor politicienilor a creat discutii contradictorii privind legalitatea acestei decizii. Atat directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, cat si deputatul PSD Ion Stan, secretarul Comisiei SRI, au spus ca desecretizarea dosarelor politicienilor ar fi ilegala pe motiv ca nu CSAT are competenta de a cere desecretizarea, ci Guvernul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro