Sari direct la conținut

Nu politiei religioase! (de Ovidiu Nahoi)

Evenimentul Zilei

Ovidiu Nahoi: “Cine stabileste ce lucrare de arta plastica, ce piesa de teatru, film sau creatie muzicala este ofensatoare – sI in ce masura? Vom infiinta o politie religioasa? SI cum se va aplica interdictia?”

Oare aceasta fotografie ar putea insemna puscarie? Ea infatiseaza lucrarea artistului plastic Dumitru Gorzo, „Catedrala de slanina”. Autorul reproduce proiectul Catedralei Neamului din bucati de slanina, exprimandu-si protestul lui fata de relatia clientelara dintre puterea politica si Biserica Ortodoxa.

Daca Legea cultelor ar trece prin parlament asa cum a fost ea elaborata de guvern, artistul ar putea plati pentru indrazneala. Si, probabil, nici ziarului nostru nu i-ar pica tocmai bine.

Toate acestea, fiindca una dintre prevederile proiectului Legii cultelor interzice „actele de defaimare si invrajbire, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase”.

Catedrala din slanina poate fi considerata ofensatoare de catre Biserica Ortodoxa, dar autorul a mers pana la limita tocmai pentru a atrage atentia asupra unei idei – in numele libertatii de exprimare si de constiinta. Trebuie pedepsit pentru asta?

Da, potrivit articolului 13 din proiectul Legii cultelor. Venit ca o reactie la scandalul caricaturilor profetului Mahomed si, probabil, in intampinarea dorintelor unor sefi de culte din Romania, el poate da nastere la abuzuri. Cine stabileste ce lucrare de arta plastica, ce piesa de teatru, film sau creatie muzicala este ofensatoare – si in ce masura? Vom infiinta o politie religioasa?

Si cum se va aplica interdictia? Prin cenzura? Prin mijloace coercitive? Prin arderea lucrarilor „vinovate”? Oare spectacolul in care Madonna este cocotata pe o cruce va fi interzis in Romania? Oare politia va incepe sa scotoceasca dupa DVD-uri cu opera rock „Jesus Christ Superstar”?

Libertatea de exprimare si de constiinta nu trebuie sa prejudicieze convingerile religioase ale celorlalti si nici sa conduca la invrajbirea intre comunitati si popoare. Mai ales atunci cand este vorba despre idei si simboluri religioase, moderatia este necesara.

Dar moderatia nu poate fi impusa prin lege fara pericolul caderii in abuz. Totul este, de fapt, o chestiune de educatie. Este vorba despre felul in care trebuie sa stim sa ne afirmam in mod decent valorile si convingerile. Si despre cum stim sa acceptam, cu calm si toleranta, ideile si mesajele care vin impotriva credintelor noastre.

In definitiv, este vorba despre felul in care stim sa traim impreuna, desi gandim diferit. Si mai este vorba despre curajul fiecaruia dintre noi de a se exprima liber atunci cand considera ca are ceva de spus. Toate acestea nu pot fi impuse prin interdictii si cu atat mai putin prin controlul asupra „corectitudinii religioase”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro