Sari direct la conținut

Primul discurs despre Starea Natiunii in fata opozitiei democrate

Presedintele american George W. Bush va prezenta in aceasta seara cel de-al saselea discurs despre “Starea Uniunii” de la preluarea puterii la Casa Alba. Analistii se asteapta ca problemele de politica interna sa domine cuvantarea liderului administratiei de la Washington.

Energia, schimbarile climatice, imigratia ilegala si sistemul de sanatate vor fi principalele subiecte interne abordate in discursul de marti, in timp ce agenda externa va fi concentrata, asa cum este de asteptat, in jurul noii strategii despre Irak pe care Bush a prezentat-o in urma cu doua saptamani.

Expertii sunt convinsi ca presedintele republican va incerca sa castige suporteri printre americani in ceea ce priveste noul sau plan pentru Irak, care prevede trimiterea unei forte suplimentare de 21.500 de soldati si investitii de ordinul miliardelor de dolari in economia regiunii afectate de razboi.

Desi confruntat cu un Congres dominat de Partidul Democrat si cu opozitia majoritatii americanilor fata de razboiul nepopular, presedintele Bush va ramane pe pozitii si va sustine, cred analistii, necesitatea finalizarii misiunii in Irak ca parte integranta a luptei impotriva terorismului international.

Constient insa de opozitia crescanda fata de interventia americana in regiunea Golfului Persic, liderul de la Casa Alba va incerca sa castige bunavointa Congresului democrat cu care va lucra in ultimii doi ani ai mandatului sau si-si va concentra discursul in jurul chestiunilor de politica interna.

Subiectul cel mai important va fi cel al energiei, insa analistii nu se asteapta la modificari majore ale programului actual al Casei Albe, cu accentul pus pe incurajarea productiei de etanol, dezvoltarea industriei de masini hibrid si renuntarea treptata la dependenta de petrol importat.

Presedintele va face propuneri in domeniul sanatatii (prin reducerea de taxe pentru cei care cumpara asigurari individuale), in cel al emigratiei (unde se asteapta sa ceara din nou adoptarea unei legi care sa reglementeze statutul celor 12 milioane de emigranti ilegali) sau in ceea ce priveste educatia, prin reinnoirea programului “Sa nu abandonam nici un copil”.

Ofensiva Casei Albe pe plan intern va continua puternic si in zilele urmatoare, pentru ca miercuri presedintele va merge in Wilmington (statul Delaware) unde isi va prezenta programul sau in domeniul energiei, iar joi va vorbi despre asigurarile de sanatate si reforma sistemului medical in Missouri.

La randul sau, Partidul Democrat va incerca sa profite de sustinerea pe care ultimele sondaje de opinie arata ca o are in randul americanilor dar si de pozitia delicata in care se afla presedintele.

Pentru a arata opozitia lor la noul plan pentru Irak, ei l-au ales pe senatorul de Virginia, Jim Webb, al carui fiu se afla detasat in zona de conflict, sa prezinte raspunsul democrat, imediat dupa incheierea discursului despre “Starea Uniunii”.

Iar senatorul de New York, Hillary Clinton, va incerca din nou sa preseze guvernul federal pentru cresterea fondurilor destinate celor care au participat la operatiunile de degajare a ruinelor de la World Trade Center.

Ea va fi insotita la Washington de fiul unui ofiter de politie care s-a imbolnavit grav lucrand la Turnurile Gemene si care va fi supus unui transplant de plamani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro