Sari direct la conținut

(Ras)Timpul diversiunilor (de Tom Gallagher)

Romania Libera

In toiul crizei politice, Mircea Geoana a intentionat sa ia calea Londrei si Washingtonului pentru a deschide noi fronturi in lupta dusa pentru recucerirea pozitiei cuvenite PSD in cadrul citadelei puterii. A sosit timpul pentru resuscitarea principalelor organizatii infiintate de Adrian Nastase cu scopul distinct de a face lobby obiectivelor pesediste.

In 2001, fostul premier proclama necesitatea unor sume considerabile – venite, desigur, de la bugetul de stat – alocate acestei veritabile munci patriotice. Cu ocazia vizitelor intreprinse pe meleaguri anglo-saxone, atat Nastase, cat si Iliescu au tinut deseori discursuri in fata unor astfel de foruri economice.

Urmau, apoi, inevitabilele fotografii infatisandu-i alaturi de o serie de demnitari – uneori rasplatiti cum se cuvine pentru sponsorizare. Iar acasa, TVR1 relua la nesfarsit imaginile de rigoare, creand spectatorului naucit impresia ca, in pofida trecutului lor comunist, Iliescu si Nastase au reusit, cum-necum, sa castige increderea liderilor occidentali.

Din cauza stilului sau insistent si bagaret, Geoana nu prea se bucura de simpatii in

cercurile UE. Fostul sef al diplomatiei romane nu a invatat inca elementara lectie a publicitatii autopromotionale – relativ eficienta in SUA, dar nicidecum in cercurile oficialilor europeni.

Ca atare, frontul UE ii revine lui Adrian Severin, care va insista vehement asupra samavolniciei lui Basescu si a caracterului neofascist al unor personalitati civice, hotarate a-l incita pe seful statului la noi si noi incalcari ale cutumelor politice.

Atacurile vor creste, de-acum, in numar si intensitate, pornindu-se de la ideea ca macar unele din evenimentele survenite in cadrul campaniei pentru referendum vor veni, inopinat, in intampinarea acuzelor, conferindu-le o minima credibilitate.

Precum s-a putut vedea, exista marele risc al compromiterii intregii campanii dedicate sustinerii presedintelui suspendat prin intermediul unor gesturi de agresiune comise asupra reprezentantilor taberei adverse.

Prezenta lui Cozmin Gusa in Piata Universitatii in data de 19 aprilie s-a dorit o repetitie generala a scenariului existent, bazat pe indignarea celor multi si a gesturilor de provocare venite din partea celor mai putini.

Pot lesne contribui, la randul meu, cu un sir de scenarii croite pe acelasi tipar – de exemplu, Iliescu si Geoana imbranciti la Timisoara de o multime furibunda care urla „Basescu e campionul nostru!” sau un alt slogan similar de inteligent.

Sa nu-si inchipuie careva ca in actualul haos al interimatului zecile de partide-fantoma vor ramane inactive. Bazarul politic abunda in membri usor de mobilizat pentru tot soiul de tranzactii sordide. In aceste zile, naivitatea se plateste, iar PRM, bunaoara, nu se va sfii sa-si infiltreze militantii in randurile asociatiilor si ale meeting-urilor pro Basescu pentru a provoca scene delirante.

La putine ore dupa suspendarea presedintelui, primeam un comunicat de presa al Civic Media – asociatie care pe parcursul lunilor de criza s-a distins prin atacuri permanente la adresa adeptilor lui Basescu, fie acestia din viata politica, fie din randurile civice.

In comunicat, Victor Roncea proclama pozitionarea Civic Media in fruntea unui intreg consortiu de ONG-uri (complet necunoscute subsemnatului) dedicate sustinerii lui Basescu, autorul subliniind eforturile presedintelui in vederea stavilirii influentei Moscovei in proximitatea Romaniei.

Dar Victor Roncea a fost si ramane principala forta din cadrul propagandei negre facute vreme indelungata cu scopul distinct al terfelirii fortelor civice venite in ajutorul lui Basescu, dupa ce intentiile presedintelui referitoare la formarea unei clase politice mai curate devenisera limpezi.

Care va sa zica patronul „Ziua”, autorul unor editoriale ce demascau „intelectualii oculti” sustinatori ai monstrului de la Cotroceni, a anuntat ca-l va concedia pe Roncea, impacandu-se ulterior brusc si convenabil.

Sa nu fie cu suparare, dar dupa nenumaratele diversiuni ale anilor ’90, cu fesenisti instruiti sa infiinteze partide pentru a distruge orice alternativa politica viabila si credibila in ochii cetatenilor, doar suflete extrem de naive sau caritabile mai pot crede acum in bunele intentii ale lui Roncea.

Lobby-ul sau facut pe plaiuri mioritice va semana leit cu cel al lui Geoana din strainatate: controlul politic trebuie sa ramana in mainile unor grupuri, nicidecum sa ajunga in cele ale cetatenilor.

Nesfanta alianta dintre unele trusturi media si fortele politice nedemocratice poate face prapad daca intreaga campanie a presedintelui suspendat nu se va caracteriza printr-o disciplina si un profesionalism exemplare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro