Marea Britanie si-ar putea deschide piata muncii pentru romani si bulgari
Guvernul britanic a anuntat ca va revizui in luna septembrie interdictia aplicata romanilor si bulgarilor in privinta accesului pe piata muncii, precizand ca exista posibilitatea ca aceasta sa fie eliminata complet, informeaza cotidianul The Guardian.
Decizia din septembrie se va fundamenta pe concluziile ce vor fi extrase la discutiile care se vor purta in cadrul Forumului Impactului Migratiei (FIM), ce va avea loc incepand cu ziua de joi.
Ambasada britanica la Bucuresti a precizat insa pentru HotNews.ro ca „am anuntat deja in mod clar ca aranjamentele curente vor fi revizuite dupa 12 luni, deci la sfarsitul anului acesta, in functie de necesitatile de pe piata muncii britanice, de impactul valului de aderare din 2004, precum si de pozitia adoptata in aceasta privinta de celelalte state membre”.
Actualele reguli impun un numar maxim de permise de munca ce pot fi acordate cetatenilor celor doua tari, insa numai in anumite conditii.
Astfel, pentru ca un cetatean roman sau bulgar sa poata munci in Marea Britanie, trebuie sa se incadreze intr-una din cele cinci categorii desemnate de oficialitatile britanice: muncitori cu o calificare inalta, studenti, persoane cu o calificare care nu poate fi oferita de piata muncii din Marea Britanie, liber profesionistii plus un numar de 20 de mii de persoane fara calificare care vor putea fi angajate in industria alimentara si in sectorul agricol.
FIM va efectua un raport asupra impactului pe care l-ar putea avea deschiderea totala a pietii muncii, o decizie a ministrilor britanici urmand a fi luata in ultimile trei luni ale anului 2007.
Luna trecuta guvernul britanic a aratat ca in primele trei luni de la aderarea aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, aproximativ opt mii de cetateni ai celor doua tari au intrat in Marea Britanie, la numarul acesta adaugandu-se inca 2400 de munictori sezonieri ce au fost angajati in sectorul agricol.
Totusi, The Guardian scrie ca cifrele prezentate nu sunt pe deplin veridice intrucat guvernul nu intocmeste astfel de statistici.
La sfarsitul anului trecut, media britanica s-a intrecut in a schita catastrofa ce ar lovi tara in cazul in care munictorilor romani si bulgari li s-ar permite accesul nerestrictionat pe piata muncii. La acea data se estima ca numai in primul an de la aderare, peste 180 de mii de cetateni din cele doua state vor invada Marea Brtianie.
Dintre romanii care au primit permis de munca pe teritoriul britanic, pe primul loc se claseaza artistii de circ, urmati de bucatari si muzicieni. Nici bulgarii cu permis de munca nu s-au indepartat prea mult de la aceasta tendinta, primele locuri, dupa criteriul ocupatiei, fiind luate si in acest caz de asisatenti medicali, bucatari si circari.
Peste 50 la suta dintre ei au varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani, iar sase din zece provin din Romania. Aproape o treime din muncitori au ales sa lucreze in sectorul hotelier si de divertisment.