Sari direct la conținut

In contra statuilor denigratoare (de Ion Muresan)

Evenimentul Zilei

In ceea ce ma priveste, nu pot da decat vreo cateva exemple de reverente sculpturale facute cu meritata arta: Scoala Ardeleana si Lucian Blaga de Romul Ladea, Eminescul lui Maitec, Horia Closca si Crisan a lui Vlasiu, bustul lui Alexandru Ioan Cuza de Ilarion Voinea, toate la Cluj, Protopopul Aurel Munteanu de Alexandru Pasat la Huedin, statuia lui Bogdan Voda de Ioan Marchis la Cuhea, un Avram

Iancu de Ilarion Voinea la Turda. Restul, ma refer strict la monumentele ridicate dupa 1989 in Transilvania, sunt jalea simbolului.

Cea mai mare catastrofa si cel mai acid atentat la demnitatea romanilor din Ardeal este statuia lui Avram Iancu din Piata Avram Iancu de la Cluj, opera a sculptorului Ilie Berindei, traitor in Elvetia, dar fost membru al asociatiei Vatra Romaneasca.

Adaug imediat, daca mai este nevoie, ca monumentul e semnat in aceeasi masura de primarul de trista amintire a Clujului, Gheorghe Funar, pentru care calitatea de membru al Vetrei Romanesti echivala cu cea de artist de geniu.

La vremea respectiva, singura cerinta pe care comisia de aprobare a lucrarii o solicita mut era aceea ca statuia lui Iancu sa fie mai inalta decat aceea a lui Matei Corvin. Geaba au protestat arhitectii si urbanistii, si criticii de arta, spunand ca intr-o piata conceputa pe linii orizontale o statuie trufasa ridicata pe verticala (un Avram Iancu Stalpnicul) se potriveste ca nuca in perete.

Geaba au suspinat scriitorii la gandul ca de cate ori Catedrala Ortodoxa Metropolitana va fi filmata sau fotografiata va avea proiectat pe fatada un falus inuman. Tot acolo s-a ajuns: astazi ghidurile turistice europene descriu statuia ca fiind „incredibil de comica”.

Daca statuia a ajuns de rasul lumii, e un gest cel putin de patriotism, daca nu de bun-gust, sa nu lasam ca si simbolul sfant pentru istoria Transilvaniei sa ajunga de rasul lumii. Ar fi momentul ca acum, cand edilii orasului anunta reparatii generale in piata, sa se decida redarea demnitatii orasului si, totodata, demnitatii lui Avram Iancu.

Statuia lui Funar poate merge la Muzeul Obiectelor Urate. Poate fi vanduta unui miliardar excentric. Altfel, reparatiile nu fac decat sa legitimeze un obiect care face misto de un erou national. Poate ca cineva se va gandi sa initieze o dezbatere publica, careia ne vom asocia, pe tema asta dureroasa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro