Sari direct la conținut

BNR a scos din piata 3 miliarde lei si a coborat dobanda la nivelul Federal Reserves

Business Standard

„Prin faptul ca bancile trebuie sa concureze intre ele la aceste licitatii, banca centrala isi permite sa atraga lei la dobanzi mai mici decat cea de politica monetara, ceea ce face ca moneda nationala sa devina mai putin atractiva pentru fluxurile speculative”, a declarat pentru NewsIn dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Banca centrala coboara astfel dobanda anuala la exercitiul saptamanal de sterilizare „voluntara” a leilor in exces din piata la un nivel apropiat de cel al pietei americane, unde Federal Reserves, sistemul american de banci centrale,”are o dobanda cheie de 5,25%.

Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor acum o saptamana, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

La licitatia de luni, banca centrala a adjudecat toata suma oferita de banci si a acceptat o dobanda maxima de 6,00%, cu un punct procentual mai putin decat dobanda de politica monetara, situata in prezent la 7% pe an. Dobanda medie acceptata a fost de 5,31%, iar cea minima de 4,50% pe an.

Banca centrala a atras la licitatia similara de lunea trecuta 1 miliard lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda maxima de 6,75% pe an.

Sursa NewsIn

Integral in Business Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro