Sari direct la conținut

Protectia muncii sau/si asigurare? (de Emil Stoica)

HotNews.ro

Acum cateva luni, in urma tragediei unei manager de la Ernst & Young – o firma de audit financiar – Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a facut inspectii si a dat amenzi. Nu de mult, cativa muncitori de pe un santier de constructii din Bucuresti au cazut cu macara cu tot.

Ieri, o alta tragedie: trei muncitori de la Apa Nova au murit in timp ce reparau niste conducte; concluziile initiale fiind acelea ca cei trei muncitori nu aveau echipament de protectie adecvat. Spuneam ca ITM este o institutie ineficienta care lucreaza (daca lucreaza) mai degraba retroactiv decat proactiv.

Oare ce fac inspectorii acestei institutii? Merg pe teren? Iar atunci cand merg, merg pentru a-si justifica salariul sau pentru a-si rotunji veniturile?

Insa dincolo de responsabilitatile autoritatilor, cum se protejeaza angajatii? Citesc normele de protectie a muncii? Se informeaza despre legislatia in vigoare si despre drepturile lor? Cer angajatorilor sa respecte legea?

Piata muncii din Romania este una in care angajatii au mult mai multa putere decat acum 10 ani, salariile cresc mai repede decat inflatia datorita lipsei de forta de lucru. Asadar, aceste intrebarile de mai sus isi vor gasi raspuns.

In cazul celor trei muncitori de la Apa Nova, probabil ITM va declansa o ancheta si va da niste amenzi. Sper ca familiile celor trei sarmani muncitori vor da in judecata Apa Nova si vor cere compensatii.

Insa tragedii in timpul serviciului se pot intampla si daca firma in cauza respecta toate legile. Suntem insa asigurati in cazul altor accidente, de exemplu in cazul deplasarilor (cu masina, cu avionul, etc) in interes de serviciu?

Pentru ca piata muncii este, repet, favorabila angajatilor, nu cred ca va fi greu ca angajatii sa obtina o asigurare suplimentara (care sa plateasca, sa zicem, pana la trei salarii anuale in caz de deces in timpul serviciului), asta in plus fata de datoriile angajatorilor in domeniul protectiei muncii.

Sunt convins ca firmele de asigurari se vor folosi de aceasta oportunitate; la fel cum vor avea mai mult de lucru si specialistii din domeniul protectiei muncii.

Comenteaza acest subiect pe blogul lui Emil Stoica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro