75 mil. euro: Produsele ecologice romanesti se vand bine la export
Germania, Elvetia, Olanda si Italia sunt destinatiile pentru majoritatea legumelor si fructelor produse ecologic in Romania. Pentru ca in tara noastra inca nu exista o piata bine dezvoltata in acest domeniu, fructele si legumele, in principal, iau drumul strainatatii.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), anul trecut, din export s-au incasat circa 75% milioane euro, peste 25% din valoare fiind asigurata din vanzarea produselor ecologice, in special nuci.
„Cu un export de legume si fructe de circa 75 milioane de euro in 2006, Romania se situeaza printre primii 20 de exportatori mondiali din domeniu. Peste 20 milioane de euro din acest export s-au realizat cu produse ale agriculturii ecologice, 75% constituind exportul de nuci”, se arata intr-un comunicat al MIMMCTPL, citat de Mediafax.
In prezent, in Romania, agricultura ecologica are o cota de piata de sub 1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devine din ce in ce mai atractiv pentru fermieri.
Anul trecut, peste 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice s-au inregistrat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), iar suprafetele cultivate ecologic au crescut de la 110.400 de hectare la 143.000 de hectare.
Cea mai importanta pondere din totalul suprafetelor cultivate ecologic o au pasunile si plantele furajere, care au totalizat anul trecut 51.200 de hectare, fata de 42.300 de hectare in 2005. Judetul Tulcea se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste suprafata cultivata ecologic, cu 15.000 de hectare, reprezentand peste 10% din total.
Mierea, la mare cautare
Producatorii din Romania au realizat anul trecut peste 166.000 de tone de produse ecologice, dintre care circa 8.700 de tone de legume. Productia ecologica vizeaza si sectorul animal, astfel ca anul trecut au fost obtinuti 11,2 milioane de litri de lapte de vaca, fata de 10 milioane de litri in 2005.
Productia de lapte ecologic reprezinta insa un procent foarte redus din cantitatea totala realizata intr-un an, estimata la 5,5 miliarde de litri.
O crestere importanta a inregistrat anul trecut sectorul de miere ecologica, cantitatea produsa fiind de 1.243 de tone, de circa doua ori mai mult fata de 2005. Agricultura ecologica va beneficia de fonduri UE, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla „ae”. Aceasta are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR.
Un articol de Ionela Neagu-Stanila