Hans-Gert Poettering: „Alegerile europene conteaza”
Domnule presedinte, vizitati Romania in mijlocul unei situatii politice tulburi postaderare. Care este mesajul dvs. pentru clasa politica romaneasca?
Mai intai o observatie personala: am fost ales in Parlamentul European in 1979, in timpul primelor alegeri directe.
La acea vreme nici nu visam ca in mai putin de 30 de ani zece tari din fostul bloc comunist vor deveni state membre ale Uniunii Europene si ca in calitate de presedinte al Parlamentului European voi face o calatorie in Romania, o tara care in curand organizeaza primele alegeri europene. As fi considerat ca e un vis frumos, dar nerealist in aceasta viata.
In numele Parlamentului European, intentionez sa aduc un mesaj universal, care se adreseaza atat politicienilor, cat si cetatenilor din Romania. Vreau sa profit de fiecare ocazie ce mi se ofera pentru a face apel la participare in aceste prime alegeri europene si sa explic de ce este important pentru Romania si pentru romani.
Decizia pe care o luati pe 25 noiembrie va influenta viata de zi cu zi a cetatenilor din tara dvs. Alegerile europene chiar conteaza. Acesta este mesajul meu.
Guvernul a amanat euroalegerile din luna mai pentru noiembrie, iar acum observam un interes foarte redus pentru acest scrutin, atat din partea politicienilor, cat si a populatiei. Concret, de ce sunt importante aceste alegeri?
Sunt convins ca este una dintre cele mai importante decizii politice pe care le veti lua. Tot mai multe chestiuni se decid acum la nivel european. Parlamentul European a obtinut in ultimii 30 de ani competente substantiale.
La ora actuala, 75% din legislatia europeana este deja adoptata in regim de codecizie, unde Parlamentul European joaca un rol egal cu Consiliul de ministri.
O data cu adoptarea Tratatului de Reforma, codecizia va fi extinsa la aproape 100% din legislatie, inclusiv agricultura. Deciziile legate de buget, de fondurile structurale si de coeziune, atat de importante pentru noile state membre, sunt luate de Parlament. Europarlamentarii romani fac deja parte din acest important proces decizional.
Cred ca este in interesul dumneavoastra sa le dati un mandat puternic pentru aceasta participare. Ei va vor reprezenta si va vor apara interesele. Iar aici autoritatile din Romania au o raspundere speciala, mai ales ca acum au loc primele alegeri europene.
In urmatoarele saptamani trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a transmite mesajul catre cetatenii Romaniei ca alegerile europene conteaza cu adevarat si cat de important va fi ca la vot sa participe cat de multi romani cu putinta. Ca presedinte al Parlamentului European, vreau sa asist in aceasta sarcina importanta.
Cat de relevante sunt succesul reformei Justitiei, rezultatele in lupta anticoruptie si functionarea statului de drept in Romania din perspectiva valurilor urmatoare de aderare? Nu este si o chestiune de credibilitate pentru UE, dupa ce a primit Romania in 2007, nu in 2008?
Este foarte important pentru un nou stat membru sa continue eforturile de reforma pentru a atinge standardele europene. Fiecare tara isi ia angajamente in procesul de negociere, care trebuie indeplinite. Acest lucru este valabil atat inainte de aderare, cat si dupa. Este un proces continuu.
Sunt sigur ca Romania isi va indeplini angajamentul de a atinge standardele europene in domeniul judiciar si in combaterea coruptiei in anii ce urmeaza.