Sari direct la conținut

Centrala de la Cernavoda a livrat peste patru milioane MWh

HotNews.ro

Conform datelor publicate de Nuclearelectrica, in intervalul ianuarie-septembrie 2007, cantitatea totala de energie livrata in reteaua nationala de catre centrala de la Cernavoda a fost de 4,086 milioane MWh.

In schimb, anul trecut a fost unul record pentru Nuclearelectrica, companie care opereaza singura centrala nucleara a Romaniei. Astfel, in 2006, CNE Cernavoda, a produs 5,631 milioane MWh, din care 5,177 milioane MWh a fost livrata in sistemul national. De asemenea, anul trecut, din energia produsa, a fost asigurat si consumul serviciilor interne ale Unitatii 2, aflata in probe.

In plus, in fiecare an, Unitatea 1 a furnizat intre 60 si 80.000 Giga calorii pentru incalzirea consumatorilor de pe platforma industriala a centralei si a orasului Cernavoda (circa 50 la suta din necesar), la pretul specific cel mai scazut la nivel national si fara ca puterea electrica nominala a turboagregatului sa fie afectata, relateaza Rompres.

Cu numai cinci la suta din capacitatea instalata disponibila a tarii, energia electrica produsa anual de Unitatea 1 a CNE Cernavoda reprezinta circa zece la suta din productia de electricitate totala a Romaniei.

Unitatea 1 a fost inaugurata in aprilie 1996 si utilizeaza tehnologie de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium), ce foloseste uraniu natural si apa grea ca moderator. Socotita cea mai avansata si mai sigura tehnologie de producere a energiei nucleare, este prima de acest gen din Europa.

Romania are in prezent un reactor operabil (Unitatea 1 de la Cernavoda), unul intrat in exploatare comerciala de curand (Unitatea 2) si trei propuse.

Concurenta pentru Cernavoda

Un numar de 37 de companii au achizitionat documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante pentru construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavoda, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei.

Cele 37 de societati care au achizitionat documentatia sunt KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), ANSALDO/AECL (Italia/Canada), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Unit International (Turcia-Luxemburg), CEZ (Cehia), MVM si ERBE (Ungaria), Iberdrola si Endesa (Spania), BNP -Parisbas (Franta), Ratia si EGL (Elvetia),

SNC Lavalin (Canada), Gabriel Resources (Canada-Romania),

Rompetrol Group (Olanda-Romania), Vulcan International (Austria-Romania), precum si firmele din Romania Tenaris Silcotub, Axor Europa, Eviva Energy, ROMIB, Tess Conex, Elcomex IEA,

Proconex Unversal, ISPE, AFEN, Lafarge, Energy Holding, BRD, Mittal Steel, ALRO, Electrica, EGL, Grivco Romania, Tender , dar si Fondul Proprietatea.

Companiile interesate pot depune oferte angajante pana pe 25 octombrie 2007. Pana pe 4 februarie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor si Comisia de Coordonare trebuie sa transmita Raportul spre avizare Comisiei de Negociere.

Supunerea spre aprobarea Guvernului a Raportului negocierilor se va realiza pe 20 februarie 2008, iar semnarea acestuia si formare a noii societati comerciale este estimata pe 15 martie.

Directorul de strategie al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, a aratat ca dezvoltatorul va fi ales la inceputul lui 2009, constructia la Unitatea 3 urmand sa demareze la jumatatea anului mentionat, iar in 2010 vor demara lucrarile la Unitatea 4.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro