Sari direct la conținut

Fondul Libertatea s-a facut… lapte praf

Saptamana Financiara

Cei 17 ani scursi de la evenimentele din 1989 au facut „curatenie generala” in Fondul Libertatea. Se spune, oficial, ca s-a strans un milion de dolari. Sunt insa voci care afirma ca suma este mult mai mare. Oricum, astazi mai sunt doar 50.000 dolari si o investitie intr-o… fabrica de lapte praf care pana acum nu a adus niciun profit organizatiei.

Desi Fondul a fost creat pentru ajutorarea revolutionarilor si urmasilor celor care au murit in decembrie 1989, putini au fost cei care s-au bucurat de un sprijin concret.

Pentru multi dintre revolutionari Fondul Libertatea este ca o Fata Morgana. Ei stiu de la altii ca ar exista, ca a aparut cu scopul declarat de a-i ajuta, dar niciodata nu au primit un sprijin real din partea fundatiei care administreaza banii. Chiar si politicienii care imediat dupa 1989 au militat pentru infiintarea acestui cont „au uitat” ca au existat banii.

Dar nu asta e cel mai grav, ci faptul ca „nu-si mai aduc aminte” cum au fost cheltuiti…

Amnezia care i-a lovit pe multi dintre cei implicati nu are decat o singura explicatie: faptul ca readucerea in atentia publica a Fondului Libertatea poate rascoli evenimente pe care unii le-au crezut definitiv ingropate.

Un singur angajat

La ora actuala se doreste inchiderea acestui cont fara alte explicatii. Fundatia Libertatea functioneaza acum intr-un spatiu inchiriat, avand doar un singur angajat care se declara „condamnat la locul de munca”.

Paula Constantin este persoana care detine toata arhiva organizatiei si care nu poate parasi structura pentru simplul motiv ca nu are cui lasa tot calabalacul. Mai mult, de mai bine de trei ani, ONG-ul nu mai desfasoara niciun fel de activitate, iar in conturile sale mai sunt doar 50.000 dolari. Din acesti bani se face plata chiriei si a salariului unicului angajat de la fundatie.

C iudata este si atitudinea autoritatilor: toata aceasta nepasare pare a fi intentionata, dorindu-se de fapt lichidarea fondului fara alte efecte. „Nu stiu ce se va intampla cu noi. Cred ca ar trebui sa ne inchida. De cand am fost trecuti in subordinea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, deci in subordinea Guvernului, nu ni se spune nimic.

Pana in 2005 fundatia noastra a functionat ca o organizatie de utilitate publica, avand personalitate juridica. La ora actuala, nici Consiliu de Administratie nu mai avem. Practic, suntem un fel de sat fara caini. Nu inteleg de ce nu intram in lichidare”, ne-a declarat Paula Constantin.

Sase ani de blocaj

Fundatia Libertatea a fost infiintata prin Decretul-Lege nr. 124/ 1990. Scopul principal al organizatiei a fost acela de a gestiona milionul de dolari care a fost strans pentru a veni in sprijinul revolutionarilor si urmasilor celor cazuti in decembrie 1989.

In perioada 1990-1996, contul a fost blocat. Cei care s-au ocupat de administrarea lui sustin ca nimeni nu s-a putut folosi de acesti bani. Si atunci, daca aceste fonduri au stat undeva la CEC, ce s-a intamplat cu dobanda?!

De ce au mai ramas doar 50.000? Discutam despre un milion de dolari, care intr-o perioada atat de lunga de timp pot aduce o suma importanta din dobanda. Sau poate ca in acest interval banii au fost folositi in alte scopuri… O parte din revolutionari acuza faptul ca mineriadele s-ar fi „bucurat” de resurse financiare venite tocmai de aici.

Intrebata despre utilizarea banilor din Fondul Libertatea, Paula Constantin ne-a raspuns ca au fost folositi pentru a trimite ranitii din Revolutie la tratament, pentru ridicarea Bisericii Eroilor, pentru monumente si ajutoare destinate orfanilor.

Exista insa foarte multe voci din randul revolutionarilor care neaga orice sprijin. „La noi, la Buzau, va spun cu toata convingerea ca absolut nimeni nu a beneficiat de vreun sprijin venit din partea Fundatiei Libertatea. Nu stiu ce s-a intamplat cu banii, dar unde trebuie nu cred ca au ajuns”, ne-a declarat revolutionarul Lionel Zosmer.

Si reprezentantii luptatorilor din Timisoara sustin acest punct de vedere. Ei isi aduc aminte doar ca s-a discutat despre ridicarea unor monumente, mai multe nu stiu.

Daca in Capitala fundatia este cat de cat cunoscuta, in provincie nu s-au auzit foarte multe lucruri despre activitatea ei. La ora actuala, din organizatiile revolutionarilor fac parte in jur de 22.000 de persoane care, potrivit reglementarilor in vigoare, ar fi trebuit sa beneficieze de sprijin provenit din Fondul Libertatea.

integral in Saptamana Financiara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro