Sari direct la conținut

Cum si-a prins ministerul agriculturii urechile in calculator. STS acuza APIA

HotNews.ro

Noul ministru al agriculturii va trebui sa faca functional, pana la 9 noiembrie, un sistem de verificare si control care acum da rateuri. Alfel, Romania risca activarea clauzei de salvgardare. Misiunea sa pare, insa, aproape imposibila.

• Pana in 9 noiembrie, Romania va trebui sa puna pe picioare un sistem informatic care functioneaza defectuos

• Hartile digitale pentru 2008 vor trebui refacute

• Sistemul de Telecomunicatii Speciale a apelat al operatori de internet locali pentru a dezvolta reteaua Intranet pentru Agentia de Plati si Interventii in Agricultura

• Functionarii APIA au invatat cum sa utilizeze soft-ul inainte ca programul sa fie definitivat. Angajatii se plang ca soft-ul conceput de SIVECO da nenumarate erori care blocheaza sistemul

Comisia Europeana a pus diagnosticul pe 10 octombrie: „Romania poate impiedica aceasta reducere daca solutioneaza doua aspecte de importanta fundamentala: punerea in aplicare si testarea corespunzatoare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) si evitarea efectuarii platilor catre agricultori inainte de

finalizarea controalelor obligatorii.

De asemenea, sunt necesare controale suplimentare la fata locului pentru a compensa insuficienta calitativa a Sistemului de identificare a parcelelor agricole.” De fapt, ce nu merge? Unde se scurtcircuiteaza sistemul?

O baza de date aproape blocata

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura utilizeaza Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) pentru a se asigura ca plateste corect subventiile catre fermieri. Daca sistemul nu functioneaza, Comisia Europeana nu are nici o garantie ca subventiile vor ajunge la tarani si nu in alte buzunare. Sistemul este, in esenta, o baza de date interactiva.

Datele se refera la suprafetele agricole din Romania (marimea parcelelor, tipul de cultura etc). Softul pentru IACS a fost creat de catre compania SIVECO si are mai multe module: inregistrarea fermierilor, controlul administrativ si control pe teren etc.

Sistemul este operational online iar fiecare dintre angajati APIA are un cont pe o pagina de Internet care face legatura online cu un server care stocheaza datele. Una dintre principalele scapari ale sistemului il reprezinta numarul de utilizatori care se conecteaza la server.

Florin Uifalean din partea APIA Cluj a explicat pentru Hotnews cateva dintre defectele sistemului: “Au fost probleme legate de numarul de useri (utilizatori n.red). In perioadele de varf, aceleasi servere erau accesate de 2 pana la 4000 de useri. Initial aceste servere nu duceau. Intr-o faza, s-a limitat numarul de useri si se lucra in trei schimburi. Am ajuns sa lucram si noaptea. S-a limitat numarul de useri aveam 10 useri alocati pentru judet”.

Angajatii APIA transformati in infomaticieni

De asemenea reprezentantul APIA a mentionat ca modulele IACS nu au fost livrate de la inceput. “Exista mai multe module ale programului care insa nu au venit in bloc ci treptat”, a mai declarat Uifalean. Mai mult angajatii APIA au vazut pentru prima data aplicatia conceputa de SIVECO la 1 martie, in aceeasi zi in care a inceput si etapa de inregistrate a cererilor pentru subventii.

“Modulele au fost date in ziua in care trebuia inceputa operatiunea. Daca azi inregistram cereri atunci azi devine activa aplicatia”, mai spune Uifalean. El a mentionat ca angajatii APIA au nevoie de minim o saptamana pentru a putea utiliza la potential maxim programele. “Aveai nevoie de o saptamana pentru a te lumina cum merge programul.

Astfel au aparut intarzieri”, a mai explicat Uifalean. In judetul Cluj au fost preluate 42 000 de cereri in interval de trei luni. Un angajat APIA a preluat intr-o zi intre 30 si 40 de cereri de subventionare. Cererile au fost preluate mai intai pe hartie dupa care acestea au fost introduse in baza de date electronica.

“Atunci cand apar erori este oprit tot sistemul”

Pe langa faptul ca angajatii APIA nu au luat contact cu softul SIVECO decat in ziua in care a demarat si operatiunea de colectare a cererilor pentru subventii au existat si probleme in ceea ce priveste pregatirea pentru utilizarea programului. Foarte putini dintre angajatii APIA au fost invatati cum se utilizeaza acest soft.

In plus, cei care participau la cursurile de pregatire utilizau o versiune a programului care a suferit modificari. Astfel ei erau obisnuiti sa utilizeze un soft aflat in stadiu de constructie. “Trainingurile pentru diferitele module ale programului se declansau cu o saptamana inainte de a fi operationale dar in acest timp inca se mai lucra la program”, a mai declarat Florin Uifalean.

El a mentionat ca deseori apar erori in program. “Atunci cand apar erori este oprit tot sistemul pana cand acestea sunt remediate”, mai spune acesta. Alte probleme au aparut in ceea ce priveste reteaua Intranet pusa la punct de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale pentru softul APIA.

Mai exact, in unele centre ale APIA, STS nu avea o retea dezvoltata si a fost nevoit sa apeleze la operatorii de Internet locali.

Harta digitala va trebui refacuta

Pe langa IACS, functionaza cel de-al doilea modul informatic: Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS). Si functionarea LPIS nemultumeste UE. Taranii au furnizat informatii false care au fost introduse in baza de date (de regula suprafete mai mari sau exista mai multe cereri de subventie pentrua aceiasi suprafata de teren agricol).

Din aceasta cauza, intreaga suprafata a Romaniei trebuie digitizata din nou iar hartile pentru 2008 vor fi refacute, sustin surse din APIA.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Gabriel Lospa, coordonatorul proiectului din partea SIVECO a spus ca „este operational modulul de identificare a parcelelor (LPIS) care se integreaza total cu sistemul IACS”

(citeste aici interviul integral).

Intreaga operatiune este practic imposibil de realizat pana la 9 noiembrie, termenul limita stabilit de Comisia Europeana. Digitizarea si controlul digitizarii au ca finalitate constituirea stratului de referinta pentrul anul viitor, adica, plansele georeferentiate (ortofotoplanuri) folositoare in campania de identificare din 2008.

Citeste si: Cine este SIVECO, firma care a conceput soft-ul pentru agricultura

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro