Sapte magistrati au primit decizie de politie politica de la CNSAS
Verificarea are in vedere aproximativ 600 de magistrati din intreaga tara. si are la baza cereri mai vechi ale Ministerului Justitiei si CSM-ului. Potrivit prevederilor legale, in situatia in care decizia de politie politica ramine definitiva, procurorii si judecatorii care detin functii trebuie sa le paraseasca, dar pot ramine in magistratura.
Pina in momentul de fata, singurul magistrat membru al CSM care a primit o decizie de colaborare cu Securitatea este Florica Bejenariu. Judecatoarea a facut contestatie, procesul judecindu-se la Curtea de Apel.
Dupa ce a judecat contestatia, Colegiul a dat un nou verdict, in iulie 2006, stabilind de acesta data ca judecatoarea Florica Bejenariu nu a facut politie politica.
Ministerul Justitiei a depus o contestatie la Curtea de Apel impotriva deciziei CNSAS, dupa ce in presa au aparut detalii referitoare la notele informative scrise de judecatoare. Procesul treneaza, deoarece Bejenariu a cerut stramutarea acestuia. Inalta Curte se va pronunta asupra cererii de stramutare abia peste sase luni, pe data de 3 aprilie 2008.
Pimen si Casian, aminati cu scandal
Tot marti, colegiul CNSAS a luat in discutie si cazurile unor inalti prelati. Colegiul a amanat din nou dezbaterile in ceea ce-i priveste pe episcopul Dunarii de Jos, Cassian si pe Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen.
Potrivit unor surse din Colegiul CNSAS, discutiile in legatura cu dosarele celor doi prelati ar fi fost aprinse, insusi presedintele Colegiului, Ladislau Csendes, amenintind cu demisia.
Casian, episcopul Dunarii de Jos, ar fi colaborat cu Directia de Informatii Externe si ar fi avut trei nume conspirative: Crin, Cassius si Casio.
Arhiepiscopul Pimen ar fi avut doua nume de cod: “Sidorovici” si “Petru”. Primul folosit de fosta Securitate, al doilea de Directia de Informatii Externe.
Pimen ar fi avut misiuni in tara si in strainatate in calitate de colaborator al Securitatii si ar fi scris note informative inclusiv despre alti prelati. Surse din CNSAS sustin ca, in cazul sau, ar exista date solide care probeaza colaborarea.
Si tot marti, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a venit la sediul CNSAS pentru a lua copii dupa dosarele in baza carora a primit verdict de politie politica. El a anuntat ca va da publicitatii dosarele ca sa demonstreze ca nu a facut politie politica.