Sari direct la conținut

VIDEO Epava submarinului care a schimbat soarta celui de-Al Doilea Război Mondial, găsită după 80 de ani

HotNews.ro
USS Harder, Foto: arkivi / akg-images / Profimedia
USS Harder, Foto: arkivi / akg-images / Profimedia

Epava submarinului USS Harder, care s-a scufundat în luptă pe 29 august 1944 alături de echipajul de 79 de persoane, a fost găsit la o adâncime de 914 metri în Marea Chinei de sud, la nord de insula filipineză Luzon, relatează BBC.

Harder este submarinul marinei americane care a scufundat cele mai multe nave japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Într-una dintre ultimele sale patrule, a scufundat trei distrugătoare japoneze și a avariat grav alte două în decurs de patru zile, potrivit Comandamentului pentru Istorie și Patrimoniu al Marinei americane (NHHC).

Acest lucru i-a forțat pe japonezi să-și schimbe planurile de luptă, ceea ce a contribuit la înfrângerea lor.

„Harder a fost pierdut în cursul victoriei. Nu trebuie să uităm că victoria are un preț, la fel ca și libertatea”, a spus Samuel J. Cox, un amiral american care conduce NHHC.

Filipine a fost unul dintre principalele câmpuri de luptă din Pacificul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece SUA luptau pentru a-și relua fosta colonie de la Armata Imperială Japoneză.

Apele din arhipelag și din jurul arhipelagului au servit drept loc de veci pentru faimoasele nave de luptă din Al Doilea Război Mondial.

În 2015, miliardarul american Paul Allen a localizat epava Musashi, una dintre cele mai mari două nave de război japoneze construite vreodată, în Marea Sibuyan din Filipine.

Harder, care a navigat sub motto-ul „Hit ‘em harder’, a fost găsit de proiectul Lost 52, care are ca scop găsirea celor 52 de submarine americane pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost găsit stând drept pe chilă și relativ intact, a spus Marina SUA.

Submarinul și echipajul său au primit mai târziu decorația de unitate prezidențială pentru serviciul său în timpul războiului. Decorația recunoaște un eroism extraordinar în acțiune.

Comandantul său, Sam Dealey, a primit postum cea mai înaltă decorație militară a SUA, Medalia de Onoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro