Moldova la răscruce. Provocări și perspective la Consiliul de Asociere RM-UE din 2024
La finele lunii mai, Republica Moldova, va merge la familia de state europene, unde se va desfășura Comitetul de Asociere RM-UE, a doua rundă de la obținerea statutului de țară candidată, și prima de la deschiderea negocierilor de aderare.
Într-un an unde contextul încă râmâne foarte dificil, unde Ucraina luptă pentru libertate, iar agresorul continuă să-și schițeze strategii, Moldova este ținta celui mai mare război informațional, atacuri hibride, dezinformare în masă, corupere activă și manipulări ai populației.
Curierii rușilor din Moldova, fac drumuri regulate la Moscova după mesaje politice, bani și noi direcții de acțiuni. În tot acest timp actuala guvernarea pro-europeană încearcă din ultimele puteri să combată “adevărul” și “promisiunile electorale” ale oligarhilor care încearcă pe orice cale să preia puterea.
Miza este foarte mare. Moldova, în așteptarea alegerilor prezidențiale, a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană și a alegerilor parlamentare, își dorește menținerea cursului european de dezvoltare a țării și nu un regres pe palierul reformelor în curs de implementare. Obiectivele sunt clare- lansarea conferinței interguvernamentale, aprobarea planului de creștere economică, dar și obținerea unui vot covârșitor de susținere în cadrul referendumului din toamnă pentru aderarea la UE.
Pentru acestea, Moldova încă muncește din greu, unele reforme, chiar se mișcă cu o viteză mai mică decât cea dorită. Vorbim de reforma justiției, unde vedem că rădăcinile corupției persistă, grupările criminale triumfă prin oamenii lor aflați încă în sistem. Guvernarea este blamată pentru eșec și lipsă de asumare. Ba, mai mult, pentru că nu ar fi făcut decât să dăuneze și să blocheze sistemul judiciar. Să fii în opoziție, și nu la conducere, este ușor, fiindcă o asemenea reformă nu se face și nu vine ușor, ori rapid. Avem exemplul multor altor state- candidate, chiar membre UE, cărora le-au luat ani ani de zile să-și reformeze justiția, și încă o fac.
Referendumul de aderare la UE stă pe muchie, Parlamentul a aprobat oficial data desfășurării acestuia- 20 octombrie 2024, dar cetățenii încă rămân confuzi, apelul rușilor sună mai tare decât al forțelor pro-europene- din lipsa de resurse, a percepției greșite și contextului care-l abordăm de acum 10 ani în urmă.
De altfel întrevederile oficialilor moldoveni, a cabinetului de miniștri, vor fi oportunitatea de a amplifica și justifica ultimele evoluții de pe agenda internă. De a cere ajutor imediat, rapid, care să susțină în continuare eforturile de-a nu pune Moldova pe o listă neagră, de a convinge că nimic nu e încă pierdut, astfel încât să poată lansa oficial și meritat conferința interguvernamentală și screening-ul bilateral.
Va fi Consiliul de Asociere colacul de salvare? UE nu va permite ca partenerii săi să fie umbriți, chiar dacă va cere rezultate pentru aceasta. Lupta pentru democrație se face prin unitate. Aici, o unitate a 27 de state membre, pe care Moldova trebuie să o mențină, de câștigat a făcut-o deja.
Moldova trebuie să-și consolideze eforturile în combaterea criminalității. Se cere urgentarea numirii Procurorului General și accelerarea investigațiilor în cazurile de corupție de înalt nivel. Oficialii europeni înțeleg foarte bine ambiția țării noastre de-a fi cât mai curând în spațiul de pace și al prosperității, de aceasta vor susține referendumul de aderare la UE, deși îl percep periculos. Mai mult, s-ar putea să fie agreate chiar domeniile prioritare de cooperare pentru planul de creștere economică, o chestie vitală pentru renașterea economică a Moldovei.
În pragul alegerilor europarlamentare, oficialii de la Bruxelles își continuă agenda, iar mesajele ce vor fi aduse de acolo vor avea o importanță crucială pentru direcțiile de acțiune viitoare, mai ales acum când ne aflăm în fața unor ani electorali incerți. Moldova are nevoie în continuare de sprijinul partenerilor săi, un sprijin rapid și mobilizat, care să poată acționa prompt în afara limitelor unor protocoale uneori rigide. Geostrategiile necesită ajustări, iar în ciuda dificultăților întâmpinate în implementarea unor reforme, cetățenii trebuie să fie corect informați despre riscurile pierderii parcursului european și despre beneficiile aderării la UE. Trebuie să fie convinși că referendumul pentru aderarea la UE nu este doar un joc politic, ci o chestiune care ne privește pe toți.-Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro