Sari direct la conținut

Condamnare de 30 de ani pentru bărbatul care l-a atacat pe soțul lui Nancy Pelosi. Victima a rămas cu sechele grave

HotNews.ro
Nancy Pelosi și sotul sau, Foto: Michael loccisano / Getty images / Profimedia
Nancy Pelosi și sotul sau, Foto: Michael loccisano / Getty images / Profimedia

Bărbatul care a pătruns în locuința fostei președinte a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și l-a atacat pe soțul acesteia cu un ciocan a fost condamnat, vineri, la 30 de ani de închisoare, scrie publicația San Francisco Chronicle, citată de Reuters.

Într-un atac cu motivație politică, David DePape pătruns cu forța în casa soților Pelosi din San Francisco în dimineața zilei de 28 octombrie 2022, cu o săptămână înaintea alegerilor pentru Congres. La acea dată, Nancy Pelosi se afla la Washington.

Potrivit procurorilor, DePape a fost mânat de teorii ale conspirației de extremă dreaptă vehiculate în mediul QAnon, iar acuzatul a recunoscut că intenția sa era să ia pe Pelosi drept ostatică. DePape (44 de ani) l-a lovit pe soțul acesteia, Paul, cu un ciocan înainte ca poliția să intervină și să-l rețină pe atacator. În luna noiembrie, un juriu a decis că DePape este vinovat pentru tentativă de răpire a unui angajat federal și de agresarea unui membru de familie al acestuia.

Nancy Pelosi a cerut o pedeapsă „foarte lungă”

Paul Pelosi (82 de ani) a suferit o fractură craniană și alte leziuni care continuă să-l afecteze, după cum a relatat într-o scrisoare adresată judecătorului înainte de pronunțarea sentinței. Pe lângă amețeli, Pelosi susține că are probleme cu echilibrul și că a suferit leziuni permanente ale nervilor la brațul stâng.

Într-o scrisoare separată, Nancy Pelosi, o democrată care este prima femeie aleasă președinte al Camerei Reprezentanților, a cerut judecătorului să pronunțe o pedeapsă „foarte lungă”. Ea a scris că DePape ar fi strigat „Unde-i Nancy?” după ce a pătruns în locuință, reluând strigătul unora dintre cei care au pătruns în clădirea Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea încercând să împiedice instalarea lui Joe Biden ca președinte.

Procurorii au cerut judecătoarei districtuale Jacqueline Scott Corley să-l condamne pe DePape, un canadian care locuia ilegal în Statele Unite, la 40 de ani de închisoare. Departamentul de Justiție a argumentat că, deși nu a fost condamnat pentru teorism, faptele sale îndeplinesc aceste criterii întrucât avea ca țel să afecteze guvernul prin „intimidare sau coerciție”. Procurorii susține de asemenea că DePape nu a arătat remușcări în ce privește faptele sale.

Avocatul din oficiu al lui DePape a cerut o sentință de numai 14 ani, susținândă că acuzatul a devenit dezechilibrat în anii premergătorii atacului în parte din cauza unei relații abuzive. DePape mai trebuie să înfrunte acuzații distincte formulate de către statul California legate de pătrunderea prin efracție în casa soților Pelosi și tentativă de crimă, ceea ce ar putea să-i aducă o nouă pedeapsă de la 13 ani până la închisoare pe viață. El a pledat că nevinovat în legătură cu aceste fapte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro