Kitchen drinker
„Cred că nevastă-mea e o kitchen drinker!”
Afirmația a creat un moment de liniște în cârciumioara plină ochi: nicio masă nu era liberă, iar scaunele de la tejghea erau ocupate, unde câțiva japonezi își sorbeau zgomotos tăiețeii. Ne-am privit reciproc, apoi toate privirile s-au îndreptat spre el. Eu aveam gura plină cu niște carne marinată și orez, așa că nu puteam să rostesc niciun cuvânt. „Ce vrei să spui?”, mi-a luat-o înainte tipa de lângă mine și a continuat: „Am băut și eu uneori, chiar câte o sticlă de vin pe seară, știți bine, când am trecut prin divorț, omul mai are și zile grele!”.
Prietenul nostru ne-a spus că este îngrijorat pentru ea, de ce vor zice vecinii, de gura lumii și tot restul. Noi, femeile, fără să ne consultăm, ne-am unit forțele și l-am boscorodit pe tot parcursul serii că e misogin. Și ce nașpa sunt bărbații.
Câteva zile mai târziu, în timp ce căutam ceva pe Google, mi-am amintit de termenul kitchen drinker (キッチンドリンカー). Era prima dată când îl auzeam, așa că am făcut o mică documentare și am rămas șocată.
Primul articol apărut era pe site-ul Ministerului Sănătății (iunie 2021) și a reușit să trezească mica feministă din mine. Acum, fără glume, pariez că textul de mai jos a fost scris de un bărbat japonez.
În special, femeile care beau alcool în timp ce se ocupă de treburile casnice tind să dezvolte un model comportamental ce poate conduce la dependență. Acest comportament, caracterizat de creșterea consumului de alcool și de consumul clandestin, este asociat cu dependența de alcool.
Atunci când gustă din băutura pe care o folosesc în gătit, femeile pot deveni dependente de gustul acesteia și pot dezvolta un comportament de dependență cunoscut sub numele de „Kitchen Drinker” în Statele Unite.
În Japonia, consumul de alcool al femeilor a înregistrat o creștere în ultimii ani, în parte datorită implicării lor crescute în societate și a ideii de egalitate între sexe. Cu toate acestea, diferența dintre bărbați și femei în ceea ce privește consumul de alcool s-a redus în timp, iar acum femeile se simt mai libere să bea alcool în mod similar bărbaților.
De asemenea, întrucât familiile devin tot mai mici, femeile petrec mai mult timp singure acasă în timpul zilei, fără să fie supuse privirilor altora, ceea ce le face mai puțin reticente să consume alcool.
În Japonia, numărul celor care beau alcool acasă a crescut, iar dat fiind dificultatea controlului consumului de alcool în astfel de situații, acești consumatori sunt considerați cu o probabilitate ridicată a fi dependenți de alcool. Este esențial să se promoveze încetarea acestui tip de consum de alcool și să se încurajeze consultațiile la spitalele specializate în dependențe pentru cazurile în care nu se poate renunța la acest obicei.
E lesne de înțeles că mi s-au părut cam dramatice rândurile de mai sus și venind dintr-o Românie unde alcoolismul îți bate la ușă, am zâmbit ironic.
Un alt site spune: Femeile au grijă de gospodărie. Femeile au mai puține oportunități de a interacționa. Ideea este că femeile nu ar trebui să bea prea mult, mai ales sub ochii soacrei.
Serios acum? Am făcut un salt cu 100 de ani înapoi? Lupta pentru egalitatea între sexe abia a început în Japonia, iar ideea că femeile trebuie să stea acasă după căsătorie este încă puternic înrădăcinată în societatea de aici, mai ales după ce devin mame. Dar chiar și așa…
Pe măsură ce am continuat să cercetez, titlurile articolelor pe care le-am găsit au devenit din ce în ce mai interesante. „Este rău să fii o kitchen drinker?”, „Soțul meu spune că mă părăsește pentru că sunt o kitchen drinker”, „Dacă beau un pahar pe seară în timp ce gătesc, sunt alcoolică?”
Naoko, în vârstă de 40 de ani, ne-a spus într-un post de blog că ea nu poate rezista fără câteva pahare pe seară. După ce își ia copiii de la grădiniță, ajunge acasă târziu și trebuie să gătească. Ea spune că n-are energie dacă nu consumă puțin alcool.
Nu vreau să mă îmbăt. Vreau doar să fiu în stare să-mi îndeplinesc sarcinile, nu să mi se facă rău. Soțului meu pare să nu-i pese ce fac, așa că beau în timp ce fierbe spanacul, beau în timp ce amestec muguri de fasole cu șuncă și castraveți, după ce am injectat combustibilul numit „alcool”, corpul meu începe, în sfârșit, să se miște după șapte seara.
Mina, 35 de ani – cere sfatul pe unul din forumurile dedicate problemelor de familie.
Beau alcool de fiecare dată când gătesc. Soțul meu a observat acest lucru și mi-a aruncat: ești o kitchen drinker. Pe bune? Îmi place să beau un pic în bucătărie, mă face să mă simt bine. Soțul meu spune că nu este bine să mă vadă fiul nostru și că este periculos să folosesc cuțitele sau focul. Dar eu beau mai mult de o cutie mică de bere. Care sunt efectele negative? E ăsta un lucru suficient să fiu numită așa? Nu e ciudat cum oamenii se plâng așa când femeile beau?
După ce am citit toate astea mi s-au aprins toate beculețele și eram gata-gata să spun că bărbații sunt niște nesimțiți. Apoi am dat peste un studiu care contrazice zvonurile că tinerii nu mai consumă alcool la fel ca în trecut. Conform Institutului pentru Valori și Evaluări în Sănătate (IHME) din 2020, 73% dintre bărbații japonezi cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani au consumat cantități dăunătoare de alcool, în comparație cu 39% dintre colegii lor de sex masculin la nivel global. Diferența este și mai mare pentru femeile japoneze: 62% în Japonia, comparativ cu doar 13% la nivel global.
Mi se pare atât de paradoxal încât mă face să ridic o sprânceană și să îmi pun întrebări legate de veridicitatea cifrelor prezentate mai sus. Dar dacă aceste date sunt într-adevăr reale, atunci ne confruntăm cu o problemă serioasă: cu toate eforturile depuse pentru a promova un stil de viață sănătos, japonezii par să fie campioni neîncununați într-o altă competiție – cea a consumului de alcool. Sau poate este pur și simplu rezultatul presiunilor și stresului vieții moderne.
La câteva zile după acea întâmplare, am ajuns din nou în aceeași cârciumă aglomerată. Citeste restul articolului si comenteaza pe Contributors.ro