Sari direct la conținut

Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană de la Statele Unite, Spania și Norvegia / Cum funcționează sistemul NASAMS de rachete primit de Kiev

HotNews.ro
Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM, Foto: Raytheon
Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM, Foto: Raytheon

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

„Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur. Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA”, a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Ucraina a cerut insistent Occidentului sisteme moderne de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Moscova şi-a intensificat asupra infrastructurii energetice, provocând opriri masive de energie electrică.

La sfârșitul lunii seeptembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), după ce Statele Unite au trimis Kievului și zeci de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS.

Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) este un sistem norvegiano-american de rachete antiaeriene mobile pentru combaterea țintelor aerodinamice la altitudini joase și medii, un sistem de apărare antiaeriană cu rază de acțiune de la scurt la mediu.

NASAMS, un sistem sol-aer dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv de o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria), potrivit umbrela-strategică.ro.

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Acum un an, gigantul american din sectorul militar Raytheon propunea și României acest sistem sol-aer de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro