Sari direct la conținut

A fost Hezbollah „distrusă”? Cât de pregătită este gruparea, fără lider, să negocieze cu Israelul o încetare a focului în Liban

HotNews.ro
Raid aerian israelian ]n sudul Libanului, pe 1 octombrie 2024. În ultimele 24 de ore, loviturile israeliene în Liban au ucis 55 de persoane și au rănit alte 156, a declarat marți Ministerul Sănătății libanez. Sursă foto: Taher Abu Hamdan / Xinhua News / Profimedia
Atacuri aeriene israeliene în sudul Libanului, pe 1 octombrie 2024. Sursă foto: Taher Abu Hamdan / Xinhua News / Profimedia

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat marți că mișcarea libaneză Hezbollah  a fost „distrusă” din cauza atacurilor intense israeliene împotriva acesteia, care l-au ucis pe 27 septembrie pe liderul Hassan Nasrallah, relatează AFP.

Doar pe 29 septembrie, Israelul susținea că „alți 20 de teroriști” din cadrul Hezbollah au murit în atacul puternic de vineri asupra cartierului general al organizației din suburbiile din Beirutului care l-au ucis pe Nasrallah.

Într-un interviu acordat Comandamentului de Nord al Israelului, la granița cu Libanul, Gallant a spus că Hezbollah este „o organizație zdobită și distrusă, fără capacități semnificative de comandă și foc, cu o conducere dezintegrată în urma eliminării lui Hassan Nasrallah.

În ceea ce pare a fi cea mai recentă lovitură majoră pentru grupare, Yoav Gallant a spus că pare că înlocuitorul lui Hassan Nasrallah, Hashem Safieddine, a fost și el eliminat. 

„Hezbollah este o organizație fără căpătenie. Nasrallah a fost eliminat, înlocuitorul său probabil a fost eliminat și”, a spus Gallant ofițerilor, potrivit Reuters.

Hashem Safieddine, un oficial de top în cadrul grupării armate era așteptat să îl înlocuiască pe Hassan Nasrallah, însă în data de 5 octombrie, Hezbollah a declarat că a pierdut contactul cu acesta. 

„Nu există cine să ia decizii, nimeni care să acționeze”, a spus el, fără a oferi mai multe detalii.

Hezbollah sprijină eforturile de încetare a focului în Liban, spune liderul adjunct

Marți, Hezbollah a lăsat ușa deschisă pentru negocieri cu Israelul către o încetare a focului, după ce forțele israeliene au ridicat miza conflictului cu inamicul său susținut de Iran, făcând noi incursiuni în sudul Libanului.

Într-un discurs televizat, liderul adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a spus că sprijină încercările de a asigura un armistițiu și, pentru prima dată, nu a menționat sfârșitul războiului din Gaza ca o precondiție pentru oprirea luptei la granița dintre Liban și Israel.

Qassem a spus că Hezbollah sprijină încercările Președintelui Parlamentului, Nabih Berri, un aliat al Hezbollahului, de a asigura oprirea luptei, care au escaladat în ultimele săptămâni odată cu incursiunile terestre israeliene și uciderea liderilor de top Hezbollah.

„Susținem activitatea politică condusă de Berri sub titlul de încetare a focului”, a spus Qassem în discursul său televizat de 30 de minute.

Nu este clar dacă acest lucru a semnalat vreo schimbare de poziție, după un an în care grupul a spus că luptă în sprijinul palestinienilor în timpul războiului Israel-Hamas din Gaza și că nu se va opri fără încetarea focului acolo.

Liderul adjunct se ține totuși de amenințări împotriva Israelului

Vorbind dintr-o locație nedezvăluită, Qassem a spus că conflictul cu Israelul este un război despre cine plânge primul, iar Hezbollah nu va plânge primul. Capabilitățile grupului sunt intacte, în ciuda „lovirilor dureroase” din partea Israelului.

„Îi lovim. Îi rănim și vom prelungi timpul. Zeci de orașe se află în raza de acțiune a rachetelor rezistenței. Vă asigurăm că capacitățile noastre sunt în regulă”, a spus Qassem.

Marți, Hezbollah a lansat peste 100 de rachete asupra Haifa, cel mai puternic atac asupra orașului de la începutul războiului.

Discursul său televizat vine la 11 zile după uciderea lui Nasrallah, cea mai devastatoare lovitură dată de Israel în decenii de confruntări.

Israelul a menținut presiunea asupra Hezbollah marți, ucigând încă una dintre figurile sale de rang înalt și lansând noi operațiuni în sudul Libanului.

Qassem a spus că Israelul nu a avansat încă după ciocnirile la sol care au izbucnit în sudul Libanului în urmă cu o săptămână.

„În orice caz, după ce problema încetării focului prinde contur și odată ce diplomația o poate realiza, toate celelalte detalii pot fi discutate și se pot lua decizii”, a spus Qassem.

„Dacă inamicul (Israelul) își continuă războiul, atunci câmpul de luptă va decide”, a continuat acesta.

Tensiunile regionale declanșate în urmă cu un an de atacul grupului armat palestinian Hamas asupra sudului Israelului s-au transformat în ultimele săptămâni într-o serie de operațiuni israeliene pe uscat și aer împotriva Libanului. 

La 1 octombrie, Iranul, sponsor atât al Hezbollah-ului, cât și al Hamas, a tras cu rachete asupra Israelului.

Iranul a avertizat marți Israelul împotriva oricăror atacuri de răzbunare. Ministrul de externe Abbas Araqchi a declarat că orice atac asupra infrastructurii Iranului va fi întâmpinat cu represalii.

Araqchi va vizita Arabia Saudită și alte țări din Orientul Mijlociu începând de marți. Într-un videoclip publicat în presa de stat, el a spus că scopul călătoriei sale este discutarea modalităților „de a preveni crimele nerușinate ale regimului sionist în Liban, în continuarea crimelor din Gaza”.

Surse au declarat pentru Reuters că statele arabe din Golf au încercat să liniștească Teheranul cu privire la neutralitatea lor în conflict.

Ali Khamenei nu mai are încredere în nimeni

De altfel, liderul suprem al lui Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, este îngrijorat de cât de mult s-au infiltrat spionii israelieni în grupările aliate. 

Reuters scria săptămâna trecută că imediat după atacul care a vizat pagerele militanților Hezbollah din 17 septembrie, Khamenei i-a trimis, prin intermediul unui emisar, un mesaj liderului Hezbollah, Nasrallah, pentru a-l ruga să plece în Iran, invocând informații secrete care sugerau că Israelul avea agenți infiltrați în Hezbollah și intenționează să-l ucidă.

Mesagerul, a spus oficialul, era un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său când a fost lovit de bombele israeliene și a fost, de asemenea, ucis.

Potrivit surselor Reuters, haosul provocat de Israel îngreunează, de asemenea, alegrea unui nou lider Hezbzollah, de teamă că infiltrații israelieni vor pune în pericol succesorul, ceea ce s-a și întâmplat aparent, în timp ce Hashem Safieddine este dat dispărut.

INTERVIURILE HotNews.ro