Sari direct la conținut

Infiltrarea spionilor israelieni în Iran și Hezbollah paralizează „Axa Rezistenței” / Ali Khamenei nu mai are încredere în nimeni

HotNews.ro
Infiltrarea spionilor israelieni în Iran și Hezbollah paralizează „Axa Rezistenței” / Ali Khamenei nu mai are încredere în nimeni
Masoud Pezeshkian și Ali Khamenei Foto: AFP / AFP / Profimedia

Liderul suprem al lui Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a avertizat pe liderul Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să fugă din Liban cu câteva zile înainte de a fi ucis într-un atac israelian, iar acum este profund îngrijorat de infiltrarea israelienilor în rândurile guvernului din Teheran, au declarat trei surse iraniene, scrie Reuters.

Imediat după atacul care a vizat pagerele militanților Hezbollah din 17 septembrie, Khamenei i-a trimis, prin intermediul unui emisar, un mesaj liderului Hezbollah pentru a-l ruga să plece în Iran, invocând informații secrete care sugerau că Israelul avea agenți infiltrați în Hezbollah și intenționează să-l ucidă, a spus una dintre surse, un înalt oficial iranian, pentru Reuters.

Mesagerul, a spus oficialul, era un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său când a fost lovit de bombele israeliene și a fost, de asemenea, ucis.

Khamenei, care a rămas într-o locație sigură în Iran de sâmbătă, a ordonat personal ca marți să fie lansat un baraj de aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, a declarat un înalt oficial iranian. Atacul a fost o răzbunare pentru moartea lui Nasrallah și și a lui Nilforoushan, au declarat Gărzile Revoluționare într-un comunicat.

Declarația a menționat, de asemenea, uciderea în iulie a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran și atacurile Israelului asupra Libanului. Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Haniyeh.

Israelul a început marți ceea ce a etichetat drept o incursiune terestră „limitată” împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

Ministerul iranian de externe, biroul de presă al Hezbollah și biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu nu au răspuns solicitărilor de a comenta informațiile.

Asasinarea lui Nasrallah a venit după două săptămâni de lovituri israeliene precise care au distrus depozite de armament și au eliminat jumătate din consiliul de conducere al Hezbollah, decimând vârful comandei militare.

Israelienii s-au infiltrat și în Iran, nu doar în Hezbollahul libanez

Temerile Iranului pentru siguranța lui Khamenei și pierderea încrederii, atât în ​​cadrul Hezbollahului, cât și în cadrul instituției iraniene și între ele, au apărut în conversațiile Reuters cu 10 surse, care au descris o situație care ar putea complica funcționarea eficientă a alianței Axei Rezistenței, a grupurilor armate anti-Israel.

Fondat cu sprijinul Iranului în anii 1980, Hezbollah a fost mult timp cel mai impunător membru al alianței.

Haosul provocat de Israel îngreunează, de asemenea, alegrea unui nou lider Hezbzollah, de teamă că infiltrații israelieni vor pune în pericol succesorul.

„Practic, Iranul a pierdut cea mai mare investiție pe care a făcut-o în ultimele decenii”, a spus Magnus Ranstorp, un expert în grupara militantă Hezbollah la Universitatea Suedeză de Apărare, despre daunele profunde cauzate Hezbollahului, care au diminuat capacitatea Iranului de a lovi granițele Israelului.

„A zguduit Iranul de la temelii. Arată cum și Iranul este profund infiltrat: nu numai că l-au ucis pe Nasrallah, ci l-au ucis pe Nilforoushan”, care a fost un consilier militar de încredere al lui Khamenei, a spus Magnus Ranstorp.

Decimarea Hezbollah, spune Ranstorp, ar putea împinge Iranul spre atacuri împotriva ambasadelor și personalului israelian din străinătate, tipuri de atacuri în care s-a implicat mai des înainte de ascensiunea forțelor sale proxy.

Ali Khamenei nu mai are încredere în nimeni de teama infiltrării israelienilor în Teheran și Iranul face arestări pe bandă rulantă

Moartea lui Nasrallah a determinat autoritățile iraniene să investigheze amănunțit posibilele infiltrări în Iran, începând cu Gărzile Revoluționare până la înalți oficiali de securitate, a declarat un al doilea oficial iranian de rang înalt. Aceștia sunt concentrați în special pe cei care călătoresc în străinătate sau au rude care locuiesc în afara Iranului, a spus primul oficial.

Teheranul a devenit suspicios față de anumiți membri ai Gărzilor care călătoreau în Liban, a spus el. Au început să apară îngrijorări când una dintre aceste persoane a început să întrebe despre locul în care se află Nasrallah, în special despre cât timp va rămâne în anumite locuri, a adăugat oficialul.

Individul a fost arestat împreună cu alți câțiva, a spus primul oficial, după ce alarma a fost ridicată în cercurile serviciilor de informații iraniene. Familia suspectului s-a mutat în afara Iranului, a spus oficialul, fără a-l identifica pe suspect sau rudele acestuia.

Al doilea oficial a spus că asasinatul a răspândit neîncrederea între Teheran și Hezbollah și în interiorul Hezbollah.

„Încrederea care ținea totul împreună a dispărut”, a spus oficialul.

Liderul Suprem „nu mai are încredere în nimeni”, a spus o a treia sursă.

Primele semne de alarmă cu privire la infiltrarea Mossa în Hezbollah și Iran

Semne de alarmă cu privire la posibile infiltrații ale Mossad au apărut după uciderea în iulie a comandantului Hezbollah Fuad Shukr într-un atac aerian israelian într-o locație secretă din Beirut, în timp ce se întâlneau cu un comandant IRGC, au declarat pentru Reuters două surse Hezbollah și un oficial libanez de securitate. Acea crimă a fost urmată câteva ore mai târziu de asasinarea liderului Hamas Haniyeh la Teheran.

Temerile iraniene cu privire la infiltrarea israelienilor în rândurile sale superioare încep în urmă cu câțiva ani. În 2021, fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că șeful unei unități de intelligence iraniene care trebuia să vizeze agenții Mossad-ului a fost el însuși un agent al agenției de spionaj israeliene, spunând CNN Turk că Israelul a obținut documente secrete privind programul nuclear al Iranului, o referință la un raid din 2018, în care Israelul a obținut o cantitate uriașă de documente secrete despre program.

Tot în 2021, șeful de spionaj al Israelului Yossi Cohen a oferit detalii despre raid, spunând BBC că 20 de agenți Mossad non-israelieni au fost implicați în sustragerea arhivei dintr-un depozit.

De teama atacurilor israeliene, Hezbollahul nici măcar nu a mai organizat înmomântări la nivel național. 

Nimeni nu poate autoriza o înmormântare în aceste circumstanțe”, a spus o sursă din Hezbollah, deplângând situația în care oficialii și liderii religioși nu s-au putut prezenta pentru a-l onora în mod corespunzător pe Nasrallah.

Câțiva comandanți uciși săptămâna trecută au fost îngropați în mod discret luni, cu planuri pentru o ceremonie religioasă adecvată la încheierea conflictului.

Hezbollah analizează opțiunea de a obține un decret religios pentru a-l îngropa temporar pe Nasrallah și a organiza o înmormântare oficială atunci când situația o permite, au spus cele patru surse libaneze.

INTERVIURILE HotNews.ro