Sari direct la conținut

A început campania electorală. Calculele partidelor pentru alegerile europarlamentare: direcții de atac, mesaje și câte mandate vor să obțină pe 26 mai

HotNews.ro
Campanie europarlamentare, Foto: Hotnews
Campanie europarlamentare, Foto: Hotnews

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început oficial sâmbătă. România va avea 32 de reprezentanți în Parlamentul European care vor fi aleși în 26 mai. La start: candidații cu care partidele vin în fața electoratului, care au fost criteriile care au stat la baza selectării acestora și strategia de campanie.

  • Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început, oficial, pe 27 aprilie, ora 00:00 și se termină pe 25 mai 2019, ora 7:00. În cursă pentru Parlamentul European s-au înscris 14 partide și trei candidați independenți: Gregoriana Tudoran, George Simion și Petre Costea.
  • Campania pentru europarlamentare se desfășoară simultan cu cea pentru referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care schimbă regulile jocului
  • PSD se concentrează pe un mesaj agresiv și naționalist, anatemizând companiile străine, reclamând că România a ajuns coșul de gunoi al Europei, iar oficialii de la Bruxelles vor să dea ordine Guvernului de la București.
  • PNL marșează și el pe un mesaj cu accente naționaliste temperate, însă își concentrează discursul pe asaltul asupra statului de drept pornit de PSD-ALDE. De asemenea, se concentrează pe referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis
  • Alianța USR-PLUS are un mesaj radical anti-PSD, în continuarea inițiativei „Fără penali în funcții publice.
  • ALDE are o retorică similară PSD
  • Pro România reinventează sloganul PSD „Mândri că suntem români. Mândri că suntem europeni”. Piesa de rezistență a listei pentru PE este comisarul european Corina Crețu, care a criticat Guvernul că folosește banii UE în beneficiul românilor.
  • UDMR își concentrează mesajul pe proiectele de infrastructură și accesarea fondurilor UE necesare dezvoltării comunității maghiare
  • PMP se poziționează critic față de PSD și marșează pe ideea de unitate, atât în România, cât și în Europa.
  • ​Ce averi au vedetele partidelor pentru euroalegeri și care sunt marii datornici / Carmen Avram și Rareș Bogdan au făcut bani frumoși din televiziune, Băsescu a investit în titluri de stat, Plumb încă plătește la creditul uriaș

Partidul Social Democrat. Nemulțumiți de prestația actualilor europarlamentari pentru că nu au făcut suficient lobby pentru adoptarea controversatelor ordonanțe de urgență, social-democrații schimbă aproape întreaga garnitură de europarlamentari și vine în fața electoratului român cu nume noi.

Conducerea PSD, mai exact Liviu Dragnea este cel care a trasat în linii mari lista PSD pentru europarlamentare care, apoi a fost validată în ședința Comitetului Executiv. Din cele 10 locuri eligibile pe care mizează social democrații 3 locuri sunt ocupate de oameni promovați și susținuți de trustul Intact. Este vorba de jurnalista Carmen Avram, realizatorului de la Antena3 Adrian Ursu, europarlamentarul Maria Grapini membră a Partidului Conservator înființat de Dan Voiculescu, dar și de fostul preot catolic Chris Terhes.

Lista pentru europarlamentare este deschisă de Rovana Plumb care este susținută de PSD și pentru postul de comisar european. Pe alte locuri eligibile au fost propuși social democrații care au servit interesele liderului Claudiu Manda (recompensă pentru pierderea portofoliului de la Dezvoltare de către soția acestuia Lia Oluța Vasilescu), Dan Nica (europarlamentar fidel), Victor Negrescu (cel care a pregătit președinția Consiliul European) și Natalia Intotero (importantă finanțatoare a partidului).

Strategia de campanie. În 2014, PSD a mers împreuna cu UNPR și PC pe listă obținând 16 mandate. În 2019 social democrații vor candida singuri și mizează să obțină între 10-12 mandate pentru Parlamentul European. De altfel, ținta pe care conducerea partidului a trasat-o liderilor din teritoriu este să nu scadă sub procentul de 30%, potrivit surselor Hotnews.ro.

În ceea ce privește strategia de campanie, social-democrații merg pe campania door to door și „la firul ierbii”. Astfel PSD va împinge în față miniștrii și secretarii de stat care vor fi prezenți la toate mitingurile și vor comunica electoratului proiectele și finanțările implementate de guvernarea PSD. De menționat este că PSD a semnat contract cu Poșta Română prin care instituția livrează pliantele PSD de promovare la alegerile europarlamentare din acest an în fiecare gospodărie în care este prezent un pensionar

O schimbare în strategia PSD este concentrarea în mediul online. Social democraţii vor folosi o aplicaţie care va centraliza realizările partidului și pe care membrii PSD o vor utiliza în distribuirea pe rețelele de socializare.

  • Slogan și mesaj: „Patrioți în Europa. România merită mai mult”

Principalul mesaj pe care PSD îl va transmite este că România trebuie să aibă drepturi egale cu cele ale statelor membre UE și să fie respectată. La mitingurille din țară, președintele PSD, Liviu Dragnea a criticat dur și a atacat companiile străine și oficialii

europeni care „umilesc și calcă în picioare fermierii români”.

Fragmente din discursul lui Dragnea la mitingul din Craiova

  • Putem să acceptăm să punem pe masă pentru copiii noștri fructe și legume pline de chimicale?
  • Să stăm să ne uităm cum companii străine umilesc, calcă în picioare fermierii români. Îmi spuneau oamenii că în parcare a supermarketuri sunt 100 de tiruri cu marfă străină și 3 românești.
  • Am văzut oficiali europeni care ne critică. Au ajutat țara asta cu ceva? Ne ceartă pentru nimic, pentru ceva ce n-am făcut. De ce nu sunt interesați de efectele guvernrii PSD pentru oameni. Poate nu le place. (explică cum sunt supărați că se vor vinde mai bine roșiile românești care vor fi exportate în UE)

Partidul Național Liberal. Liberalii aruncă în lupta pentru europarlamentare o listă controversată de candidați și prea puțin reformată. De altfel, stabilirea candidațiilor a lansat o adevărată luptă internă între liberali și foștii pedeliști care a readus în prim plan nume uitate ale politicii românești.

În interiorul PNL s-a vorbit despre o revenire a fostului președinte PNL Crin Antonescu în postura de candidat la PE în locul soției sale, Adina Vălean. După multe negocieri, conducerea a decis să o susțină din nou pe Adina Vălean, unul dintre cei mai influenți europarlamentari români în PE, potrivit unui studiu al Vote Watch EU.

După negocierile interne, conducerea partidului a decis ca piesa de rezistență cu care PNL deschide lista pentru Parlamentul European să fie cunoscutul om de televiziune Rareș Bogdan.

Președintele PNL, Ludovic Orban a explicat de ce partidul a ales să-l susțină pe prima poziție pe Rareș Bogdan. „Un partid este într-un proces continuu de atragere de valori din societate, de atragere de lideri care apără aceleași principiii și valori. Rareș Bogdan este un om foarte bine cunoscut, este un profil de luptător împotriva abuzurilor, sistemului de putere construit de majoritatea PSD-ALDE, este un om care își iubește țara și se va bate cu toată forța pentru a promova interesele României în lume” (Ludovic Orban, 14 martie).

De precizat este că liberalii mizează pe opt locuri eligibile în Parlamentul European. Din cele opt, patru au fost ocupate de foști pedeliști vechi politicieni din Transilvania baza electorală a PNL: Mircea Hava (primar Alba Iulia), Vasile Blaga (fostul secretar general al PDL), Gheorghe Falcă (primar Arad) și Daniel Buda (în prezent europarlamentar din Cluj). Următoarele locuri eleigibile au fost ocupate de purtătorul de cuvânt al PPE (promovat și susținut de Traian Băsescu și demisior din PMP) Siegfried Mureșan, fostul secretar al PNL, Dan Motreanu dar și actualul europarlamentar Adina Vălean.

Lista candidații PNL pentru alegeri europarlamentare 2019

Strategia de campanie. La nivel oficial liberalii și-au propus un scor între 25% și 30%, dar „cât mai aproape de 30%, cel puțin un vot în plus față de PSD și 10 europarlamentari, potrivit eurodeputatul Siegfried Mureșan. Neoficial însă liberali estimează opt locuri eligibile și un scor de 27%. În ceea ce privește strategia de campanie, liberalii merg pe campania door to door, mitinguri la fel ca și PSD dar se bazează și pe sprijinul și susținerea președintelui Klaus Iohannis în campania electorală odată cu lansarea refrendumului pe justiție.

Deși inițial liberalii se temeau că demersul președintelui privind chestionarea populației pe tema justiție îi va afecta în campania electorală și va direcționa popularitatea spre USR (care a susținut puternic campania Fără penali), aceștia au decis să-l sprijine necondiționat pe șeful statului. Potrivit surselor Hotnews.ro și Klaus Iohannis va fi activ în campania pentru europarlamentare și va particpa la diverse evenimente inițiate de liberali.

  • Slogan și mesaj: „România în primul rând”

Mesajul pe care liberalii îl transmit este unul împotriva PSD, un atac la adresa social-democrațiilor. De asemenea, liberalii promovează prin discursurile lor un mesaj pro-european care are la bază valorile justiției și a statului de drept.

Fragmente din discursul lui Ludovic Orban la mitingul din Alexandria

  • Vă cer ca până în 26 mai să puneți deoparte plăcerile, tabieturile, alte activități, să punem pe primul loc obiectivul pe care îl avem să câștigăm alegerile pentru PE. Să mergem pe fiecare stradă, fiecare casă, să vorbim cu toți românii și să le spunem că destinul lor e în mâinile lor, că au în mâini glonțul de argint ca să ucidă fiara pesedistă și că acest glonț de argint e ștampila de vot.
  • Știu cum pesediștii sunt la ușile primarilor, dar și acolo unde mai cedează un primar, PNL are oameni să facă campanie. Nu iert și nu uit, în bătălie trădătorii sunt pedepsiți pe loc, fără proces și vor avea de suferit!

Alianța 2020 USR+PLUS. Pentru prima oară candidați la alegerile europarlamentare, partidul condus de Dan Barna a hotărât să meargă împreună la alegerile europarlamentare cu fostul premier Dacian Cioloș. Astfel, USR au făcut o alianța cu partidul nou înființat PLUS.

Alianța USR+PLUS a pornit la drum cu multe orgolii, dar și cu ghinion. Prima problemă a fost stabilirea candidațiilor pe locurile eligibile. O serie de lideri USR au contestat în interiorul partidului faptul că Dacian Cioloș este cel care deschide lista comună. Situația a fost rezolvată într-un final, însă alianța proaspăt înființată a întâmpinat o nouă problemă la înregistrarea candidațiilor la Biroul Electoral Central.

Pentru că Dan Barna și Dacian Cioloș nu figurau ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registul partidelor politice, Biroul Electoral Central a respins înscrierea Alianței USR-PLUS pentru europarlamentare. Au urmat câteva zile de foc pentru Alianța USR-PLUS care a contestat decizia la Înalta Curte care le-a admis contestația celor două formațiune și astfel au reușit să intre în

competiția pentru Parlamentul European.

Lista candidații USR +PLUS pentru alegeri europarlamentare 2019

Alianța USR+PLUS propune electoratului român o reprezentare la nivel european din rândul foștilor miniștriai cabinetului Cioloș: Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Ioan Dragoș Tudorache, dar și pe Coltilde Armand și Vlad Botș. După validarea candidaturilor Alianța 2020 s-a confruntat din nou cu o serie de tensiuni interne, doi dintre candidați propuși de USR+PLUS au anunțat că se retrag din motive personale.

Strategia de campanie. Conform calculelor interne, cele două formațiuni mizează că vor obține la scrutinul din 26 mai , șase locuri eligibile și un scor cuprins între 20-25%. Din postura de formațiuni tinere, fără o logistică ca a PSD și PNL strategia celor două formațiuni este concentrată și coordonată în mediul online unde își postează eveimentele de campanie, dar și atacurile la adresa adversarilor.

O a doua componentă a strategiei este și campania la firul ierbii, iar mesajul pe care acesta îl prezintă electoratului este cel care i-a consacrata și la alegerile parlamentare din 2015 „Fără penali” în funcțiile publice.

  • Slogan și mesaj: „Fără hoție, ajungem departe”

Totodată, USR+PLUS și-au prezentat și obiectivele pentru Parlamentul European. Astfel, Alianța 2020 promite că va susține ideea unei armate europene, va milita pentru o legislație Magnițki, va propune tratamente în străinătate pentru români, va susține ca produsele să aibă aceeași calitate în UE și va propune un fond special „Nimeni nu rămâne în urmă” pentru regiunile cu educație deficitară.

ALDE. Partidul lui Tăriceanu intră în competiția europeană pentru prima oară, deși are reprezentare la nivel european prin Norica Nicolai și Renate Weber (ex PNL). De altfel, din postura de partid aflat la guvernare ALDE mizează să obțină trei locuri eligibile și un scor de 12-17% potrivit surselor Hotnews.ro.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat care sunt candidați ai partidului: Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian, Andrei Gerea, Radu Silaghi Dumitrescu, Horia Victor Toma, Tudor Tim Ionescu

  • Slogan și mesaj: „ALDE în Europa cu demnitate”

UDMR intră în competiția pentru Paramentul European cu o imagine erodată la nivel electoratului său care a sancționat dur asocierea cu PSD și Liviu Dragnea. Liderii Uniunii încearcă pe ultima sută de metri o distanțare de social-democrați pentru că riscă să nu obțină mandat la nivl european. UDMR are în prezent doi europarlamentari și speră că va obține la scrutinul din 26 mai mai tot două mandate dar, calculele interne nu arată prea grozav.

La începutul lunii martie liderii UDMR au anunțat că lista de candidați este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de președintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant. Celălalt actual europarlamentar al UDMR, Sogor Csaba, ocupă doar locul cinci, decizia fiind luată de Consiliul Permanent al Uniunii.

PRO România. Un alt partid nou înființat care a intrat în cursa europeană este PRO România. Partidul lui Victor Ponta propune electoratului andidați cunoscuți pe scena politcă românească comisarul european Corina Creţu, fostul prim-ministru Mihai Tudose și Iurie Leancă, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

  • Slogan și mesaj: Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni

PMP merge evident cu Traian Băsescu care deschide lista candidaților pentru alegerile europarlamentare. Anunțul a fost făcut chiar de fostul șef al statului pe pagina sa de Facebook. Băsescu, care este și președintele de onoare al partidului a anunțat într-o postare pe Facebook că, marți, Colegiul Național al PMP a aprobat lista completă a candidaților pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, el prezentându-i pe cei de pe primele 10 locuri.

  • Slogan și mesaj: „Uniți în Europa

Fostul șef al statului deschide lista, fiind urmat de președintele PMP, Eugen Tomac. Deputatul PMP Robert Turcescu este și el pe listă, al șaselea. Potrivit ultimelor sondaje, PMP nu este cotat cu șanse în scrutinul din 26 mai și poate obține cel mult un loc în Parlamentul European, iar asta depinde de cum se va derula campania electorală.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro