Sari direct la conținut

Acces la bani din SUA în condiții avantajoase, pentru achizițiile din Armata română

HotNews.ro
dolari americani, Foto: Thamrongpat Theerathammakorn / Panthermedia / Profimedia
dolari americani, Foto: Thamrongpat Theerathammakorn / Panthermedia / Profimedia

România se va putea împrumuta, în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferit de SUA pentru achizițiile din domeniul Apărării, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate miercuri de Guvern.

Conform ordonanței de urgență, despre care HotNews.ro a scris anterior, România va putea accesa fonduri în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state.

În acest sens, a fost inclus acest tip de instrument de finanțare a datoriei publice guvernamentale prin modificarea și completarea OUG 64/2007.

În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 miliarde dolari americani pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum și fonduri de până la 8 miliarde dolari americani, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de Guvernul SUA.

Pe lângă contractele de achiziție de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare și care ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.

INTERVIURILE HotNews.ro