Sari direct la conținut

20 de accidente grave în care au fost implicați cetățeni din Asia, în ultimii 3 ani. Un deputat a cerut date de la Poliție pentru „oportunități de instruire a curierilor”

HotNews.ro
20 de accidente grave în care au fost implicați cetățeni din Asia, în ultimii 3 ani. Un deputat a cerut date de la Poliție pentru „oportunități de instruire a curierilor”
Imagine ilustrativă / Shutterstock

Ministerul Afacerilor Interne transmite, printr-o adresă oficială, că cetățeni străini proveniți din India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Nepal şi Filipine au fost implicați în 20 de accidente rutiere, soldate în total cu 6 morți și 23 de răniți grav, în perioada iunie 2021 – iunie 2024.

Sunt date oficiale ale Inspectoratului General al Poliției, pe care Ministerul le transmite Parlamentului la solicitarea deputatului Iulian Alexandru Badea, de la PSD, care le ceruse sub forma unei „solicitări pentrru oportunități de instruire a curierilor angajați din țările asiatice”.

Potrivit poliției, „principalele cauze generatoare pe fondul cărora s-au produs accidentele sus-menționate au fost: viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina bicicliştilor, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și neacordarea priorității de trecere pietonilor”, se arată în nota citată.

Datele IGPR se referă la accidentele rutiere grave, cu victime. Dar numărul total al accidentelor este mult mai ridicat, susțin autoritățile.

„Livratorii din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka lucrează 10 ore pe zi și fac 20-30 de curse, în funcție de comenzi și distanță. Zeci de accidente cu victime în care au fost implicați curieri asiatici pe biciclete electrice sau scutere au fost înregistrate anul trecut”, explica, în urmă cu câteva lui Claudiu Costea, purtător de cuvânt Poliția Rutieră București, într-o intervenție la Radio România Actualități.

Unii dintre ei au permis recunoscut internațional, iar IGPR precizează că, potrivit legilor în vigoare, cursurile de pregătire în vederea conducerii unui autovehicul pe drumurile publice (inclusiv pregătirea pentru conducere preventivă a deținătorilor de permise de conducere) se organizează la nivelul şcolilor autorizate de Autoritatea Rutieră Română din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Permisul de conducere internațional reprezintă o traducere legalizată a permisului de conducere național eliberat de autoritățile unui stat membru la Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi/sau la Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Geneva la 19 septembrie 1949.

În context, IGPR a precizat că, potrivit cadrului normativ actual, cursurile de pregătire în vederea conducerii unui autovehicul pe drumurile publice (inclusiv pregătirea pentru conducere preventivă a deținătorilor de permise de conducere) se organizează la nivelul şcolilor autorizate de Autoritatea Rutieră Română din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

INTERVIURILE HotNews.ro