Sari direct la conținut

Achiziția de către Armată a transportoarelor Piranha: Discuții cu General Dynamics pentru etapa a II-a a contractului / UM București ar putea fi cumpărată de GD

HotNews.ro
Piranha V la UMB, Foto: MApN
Piranha V la UMB, Foto: MApN

​Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, a discutat luni cu reprezentanții General Dynamics (GD) despre etapa a II-a a contractului de achiziție de către MAPN a transportoarelor Piranha, precum și despre asocierea dintre Romarm și GD, pentru fabricarea acestora în România. „O posibilă achiziție a UM București de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp și până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, așa cum a fost stabilită prin contractul offset.”, a spus ministrul.

  • ‘Astăzi am avut o întâlnire de lucru, la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu reprezentanții General Dynamics pentru a discuta despre etapa a II-a a contractului de achiziție de către MAPN a transportoarelor Piranha, precum și despre asocierea dintre ROMARM și GD, cu privire la fabricarea acestora în România. Armata Română are nevoie de aceste transportoare și conform contractului de offset acestea trebuie fabricate în România.
  • O posibilă achiziție a UM București de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp și până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, așa cum a fost stabilită prin contractul offset. ()
  • Am transmis că încurajez investițiile și îmi doresc ca industria de apărare din țara noastră să fie una performantă și cu produse de top.”, a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, la discuții au mai participat directorul CN ROMARM Țuțu Gabriel, iar din partea MEAT secretar de stat Daniela Nicolescu, Ruxandra Anghel, director al Direcției Industria de Apărare și Manafu Adrian, director al Direcției Generale Administrarea Participațiilor Statului.

Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V au fost recepționate de Armată în toamna anului trecut, urmând a fi livrate spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative la Uzina Mecanică București, a anunțat în 5 octombrie 2020 ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Ministrul a spus atunci că e încrezător că următorul lot de blindate Piranha V, ce ar trebui să fie asamblat la Uzina Mecanică din București, va fi livrat militarilor în mai puțin de un an.

România a cumpărat 227 de blindate Piranha V pentru circa 900 de milioane de dolari de la General Dynamics European Land Systems – Mowag.

Primele 36 de transportoare au fost gata încă din decembrie anul trecut, iar din acest prim lot 10 au beneficiat de asamblarea finală la Uzina Mecanică București (UMB), partenerul ales pentru asamblarea locală a restului de vehicule.

După livrarea acestui lot în țară, au urmat mai multe etape de acceptanță ale produselor de către MApN. Inițial, recepția celor 36 de blindate ar fi trebuit să fie făcută în luna februarie.

După primul lot de 36 de blindate, UMB ar urma să fie mai implicată în procesul de asamblare a noilor blindate pentru Armată, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operațiunile complexe de sablare, vopsire și asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din București, în timp ce carcasa și sistemul de tracțiune să fie în continuare realizate în uzina din Elveția.

Primele transportoare Piranha V trebuiau livrate Armatei încă din ianuarie, dar implementarea contractului a fost întârziată din diverse motive, iar MApN a penalizat producătorul cu o factură de 8,5 milioane de dolari, factură plătită între timp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro